Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Lumina păcii de la Betleem 2007

"Aceasta flacără nu este doar o simpla flacără într-un felinar, ci este flacăra prin care noi, cercetașii și tinerii, vrem să răspândim pacea în lume".

1. Istoric

Totul a început cu: "...o mică, neînsemnată întâmplare petrecută în 1988, de Crăciun (povestește Bert Grunwald, inițiatorul acestui proiect). O bătrână chiriașă din casa unde locuiam a venit cu Lumina păcii, spunându-mi: «Sunteți conducătorul cercetașilor. Am adus cu mine Lumina de la Betleem. Nu doriți și dumneavoastră s-o aveți?»"

Un an mai târziu,1989, de la această întâmplare a pornit ideea de a dezvolta un proiect, prin implicarea cercetașilor din Viena și din alte orașe austriece, prin care să transmită Europei întregi, mai ales țărilor nou ieșite de sub dominația comunismului, mesajul de pace transmis, acum peste 2000 de ani, ciobănașilor din Betleem de către îngerii care le vesteau nașterea celui ce avea să fie lumina lumii, Isus Cristos.

Astfel, împreună cu cercetașii din alte țări, în special din Europa de Est, Lumina păcii a ajuns în statele abia ieșite de sub dominația comunismului, cum ar fi Ungaria, Cehoslovacia și chiar România.

În anul care a urmat, acest proiect a fost preluat și continuat și de către alte țări, URSS, Polonia, pentru ca în anii următori această mișcare să fie promovată în din ce în ce mai multe țări de către cercetași, în 2005 depășind granițele Europei, Lumina păcii ajungând în Statele Unite.

Anul 1996. Pentru prima dată o delegație a cercetașilor din Iași (din cadrul ASCRO) a participat la ceremonia specială organizată la Viena, revenind în țară cu acest simbol și dăruindu-l tuturor cercetașilor din zona Moldovei.

Devenit deja o tradiție, acest proiect se desfășoară anual în preajma Crăciunului, cu sprijinul Episcopiei de Iași prin implicarea cercetașilor catolici atât din Moldova, cât și din alte centre din țară, fiind unul dintre multele lucruri prin care noi încercăm să lăsăm această lume un pic mai bună decât am găsit-o.

Mesajul

"...Lăsați această lume un pic mai bună decât ați găsit-o" așa își încheie Robert Baden Powell, fondatorul mișcării Scout, ultima scrisoare către cercetașii din întreaga lume.

Acesta a fost și gândul primelor persoane care au inițiat proiectul Luminii păcii de la Betleem în frunte cu Bert Grunwald, în 1989, când cercetașii au preluat pentru prima dată flacăra din grota unde s-a născut Isus Cristos, în Betleem, pentru a o dărui ca simbol al păcii întregii Europe, proaspăt ieșită de sub dominația comunismului.

Ajungând astăzi la a 19-a ediție în Europa și la a 12-a în țară, proiectul Luminii păcii de la Betleem a devenit deja o tradiție prin care mii de cercetași încearcă să lase în urma lor puțin bine, puțină liniște, puțină pace în sufletul aproapelui lor, în comunitățile în care trăiesc și în țările din care provin.

Auzim din ce în ce mai mult de conflicte, tensiuni armate și atentate, despre conflicte legate de migrație și discriminare, auzim de comunități întregi devastate de intemperiile naturii, auzim de familii în care predomina violența, auzim despre drame personale ale unor semeni de-ai noștri care nu și-au găsit liniștea interioară și nu au mai reușit să facă față problemelor cu care se confruntă zi de zi.

Pentru aceste persoane, pentru aceste comunități, împotriva acestor probleme să ducem mai departe acest simbol, această flacără aprinsă din acel umil loc în care s-a născut mesagerul suprem al păcii în lume, Isus Cristos. Să ducem acest mesaj tuturor celor care au nevoie de puțin mai multă pace în suflete, familiilor noastre, vecinilor noștri, persoanelor care suferă atât de boli fizice, cât și sociale, membrilor comunităților noastre, contribuind, astfel, la crearea unei lumi un pic mai bune.

2. Scopul și obiectivele proiectului

Lumina păcii de la Betleem este un proiect prin care cercetașii români promovează non-violența ca metodă de răspândire a păcii, atât în lume, în comunitățile din care provenim, cât și inimile și sufletele noastre și ale aproapelui nostru.

Prin acest simbol promovăm deschiderea și acceptarea față de ceilalți, față de celelalte popoare, etnii; promovăm ecumenismul facilitând dialogul între creștini prin colaborarea la răspândirea acestui mesaj care ne cheamă la pace.

Răspândirea Luminii păcii de la Betleem este o activitate realizată în strânsă legătura cu actul Nașterii Domnului Isus Cristos, fiind ca o completare a mesajului transmis cu ocazia Crăciunului

Lumina păcii de la Betleem, atât la nivel național, cât și regional, întărește pregătirea sufletească pentru sărbătoarea Nașterii și aduce o rază de lumină în sufletul fiecărei persoane.

Lumina păcii este un bun prilej pentru ca organizațiile de tineret să lucreze împreună pentru a duce mai departe mesajul de pace, atât în țară, cât și în fiecare comunitate și în sufletul fiecăruia. Având același ideal tinerii colaborează și se oferă pentru a răspândi pacea în locurile din care provin.

Pentru ca Lumina păcii de la Betleem să ajungă în țara, trei reprezentanți ai cercetașilor catolici români participă la Ceremonia Ecumenică de distribuire a Luminii Păcii la Viena, ceremonie care are loc anual înainte cu aproximativ o săptămâna înaintea Crăciunului și la care scoutiștii participă de 11 ani.

Prin participarea la aceste ceremonii, cercetașii au ocazia de a stabili noi contacte și a pune bazele unor proiecte internaționale în colaborare cu cercetașii din alte țări.

Devenind deja o tradiție, Lumina păcii de la Betleem atrage atenția și implicarea a unui număr foarte mare de oameni din întreaga țară, reușind să devină un proiect cu implicație națională.

Prin această activitate, se arată că există o strânsă legătură și colaborare între cercetășie și Biserică, contribuind și aducând o rază de speranță în acele locuri în care pesimismul, grijile, problemele, conflictele s-au instalat: în sufletele noastre, în familia noastră, în comunitatea noastră, în lume.

3. Activități

3.1. Schimb de experiență la nivel internațional

Cercetașii catolici români vor fi reprezentați de trei persoane la Viena, unde va avea loc ceremonia ecumenică de împărțire a Luminii păcii de la Betleem.

Deplasarea la Viena se va face cu trenul, începând cu ziua de joi, 13 decembrie 2007, urmând a se întoarce luni, 16 decembrie 2007.

În acea perioadă, cercetașii vor participa la diferite activități ce vor facilita schimbul de experiență cu cercetași din alte țări.

Sâmbătă, 15 decembrie, va avea loc ceremonia ecumenică de împărțire a Luminii păcii de la Betleem, ocazie cu care reprezentanții vor primi în custodie Lumina păcii, flacără pe care trebuie să o aducă în țară, pentru a o distribui, la rândul lor, celorlalți cercetași.

3.2. Răspândirea Luminii păcii în țară

Pe 16 decembrie, cercetașii vor avea posibilitatea de a prelua Lumina păcii de la cei care se întorc de la Viena. Anunțați în prealabil, cei care se află în sau aproape de localitățile în care va opri trenul la întoarcere, și anume Arad, Deva, Alba Iulia, Sighișoara, Brașov, Sinaia și București pot primi lumina, asigurându-se o arie de răspândire mai mare.

Astfel, Lumina păcii va ajunge și la alți cercetași care, la rândul lor o vor da mai departe în propriile comunități.

La 22 decembrie, la nivel regional vor avea loc ceremonii speciale de împărțire a luminii, ceremonii organizate pentru și împreună cu alți cercetași sau alte organizații de tineret, cu scopul de a duce acest mesaj de pace la cât mai multe persoane.

Însă, cea mai importantă activitate a proiectului se va desfășura la nivel local prin intermediul diferitelor acțiuni inițiate de grupurile locale de cercetași, menite să ducă mai departe mesajul de pace de la Betleem către membrii comunității, acțiuni făcute în spiritul Crăciunului, atât vizite la rude, vecini, prieteni, cât și în centre de plasament și cămine pentru persoane vârstnice.

4. Lumina Păcii la nivel diecezan

La 22 decembrie 2007, la Bacău, Parohia "Ss. Petru și Paul", la ora 11.00, se va desfășura ceremonia de distribuire a Luminii păcii către grupurile scout și către reprezentanții celorlalte organizații de tineret din dieceză, atât reprezentanți regionali, cât și reprezentanți ai grupurilor parohiale.

Scopul acestei ceremonii este de a asigura o răspândire a mesajului de pace în cât mai multe comunități și la cât mai multe persoane. De asemeni, prin această activitate dorim să încurajăm colaborarea între organizațiile de tineret atât la nivel regional cât mai ales la nivel local.

Ceremonia se va încheia cu o prezentare a istoriei Luminii păcii de la Betleem, o prezentare a activităților desfășurate de organizațiile de tineret în anul 2007 și a activităților propuse pentru anul 2008.

La nivel local, grupurile de tineri vor fi încurajate să transmită mai departe Lumina păcii pentru cât mai mulți membrii ai comunității, în mod special celor defavorizați: bătrâni singuri, persoane cu handicap, centre de plasament.

Astfel, răspândirea Luminii păcii poate fi realizată în cadrul anumitor activități specifice de Crăciun, încurajate fiind: ceremonii religioase, caravane de colindători, concerte de colinde și spectacole de Crăciun.

5. Evaluare și încheiere

Pentru a evalua impactul acestui proiect, fiecare grup va trimite un mic raport referitor la desfășurarea acțiunilor în comunitățile proprii, rapoarte ce vor fi incluse, împreună cu fotografiile aferente, într-un raport final și un DVD de prezentare, materiale disponibile până la 22 februarie 2008, Ziua Mondială Scout.

Adrian Secal


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat