Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Acțiunea internațională a Sfântului Scaun

Demnitatea omului și dimensiunea sa transcendentă sunt motivul existenței și al misiunii internaționale a unei autorități morale suverane independente de state cum este Sfântul Scaun.

În cadrul conferinței din 21 noiembrie 2007, în fața unui grup de ambasadori și membri ai corpurilor diplomatice adunați la Ambasada Republicii Argentina pe lângă Sfântul Scaun cu ocazia împlinirii a 150 de ani a raporturilor diplomatice între Vatican și Argentina, Monseniorul Pietro Parolin, subsecretar pentru Raporturile cu Statele a trasat o sinteză a sensului prezenței Sfântului Scaun în organismele internaționale și a poziției sale față de marile teme ale scenei mondiale.

"Biserica Catolică este unica instituție religioasă care poate avea acces la raporturile diplomatice și care se interesează de dreptul internațional, prin acel subiect internațional suveran cu caracteristici singulare, care este Sfântul Scaun".

Sfântul Scaun, a adăugat el, nu se poate identifica cu Biserica Catolică respectiv comunitate de credincioși, nici cu statul Cetatea Vaticanului.

Sfântul Scaun, a constatat el, este însuși Sfântul Părinte ca autoritate spirituală universală independentă împreună cu organismele din Curia Romană care colaborează la misiunea sa.

Această natură cere existența unui adevărat status internațional de tip public ca subiect sui iuris, care își dă organizarea juridică și nu o primește din exterior, și ca atare intră în relație cu celelalte state.

Acest lucru se concretizează actualmente în relații diplomatice cu 176 de state, în prezența la ONU ca stat observator, în status de membru în șapte organizații sau agenții ale sistemului ONU și în cel de observator în alte opt și în adeziunea ca țară membră observator la cinci organizații regionale.

Dacă Sfântul Scaun dorește să fie ca "interlocutor independent de state și să exprime o judecată autoritară cu privire la problemele care se referă la viața lor" este pentru că el "consideră că reprezintă o dimensiune a omului care, deși determinantă în viața popoarelor, nu intră propriu-zis sub jurisdicția statelor și nu se epuizează în ea".

Este ceva care merge dincolo de elementul material, a afirmat Monseniorul Parolin, referindu-se la "demnitatea omului", care "are ca element esențial dimensiunea sa transcendentă".

Sfântul Scaun subliniază în mod constant că respectarea demnității omului "este fundamentul etic cel mai profund în căutarea păcii și în construirea de raporturi internaționale care să răspundă necesităților autentice și speranțelor tuturor popoarelor pământului. Uitarea, disprețuirea sau adeziunea parțială la acest principiu se află la originea conflictelor, a degradării ambientului și a nedreptăților sociale și economice".

În acest context, valorile promovate de către religii "sunt mijlocul cel mai eficient pentru a transcende egoismele și violența și, de aceea, susțin în manieră decisivă acea "credință" în demnitatea omului pe care Națiunile Unite au pus-o la baza statutului lor".

Monseniorul Parolin a subliniat apoi importanța dialogului interreligios, pe care statele și comunitatea internațională trebuie să-l promoveze și să-l faciliteze, creând structuri în care membri din diferite religii să poată coopera la pace și la dezvoltare.

"Dacă voința de dialog este adevărată - a adăugat el - ea trebuie în mod necesar să se traducă într-o respectare mai mare a libertății religioase", un drept care din păcate "continuă să fie destul de puțin respectat în multe regiuni ale lumii sau chiar negat".

Subsecretarul Pentru Raporturile cu Statele a amintit apoi sprijinul Sfântului Scaun în favoarea păcii, "condiție necesară pentru dezvoltarea unei vieți demne".

Pentru acest motiv, sprijină toate inițiativele care au ca scop dezarmarea ca și operațiunile de pace în zonele tulburate ale planetei, cum este Darfur, chiar dacă creșterea acestor operațiuni reflectă dificultățile pe care le experimentează comunitatea internațională în prevenirea situațiilor de conflict înainte ca ele să degenereze.

Prioritățile Sfântului Scaun cuprind și dezvoltarea, și Monseniorul Parolin a amintit că deja în urmă cu patruzeci de ani, în enciclica "Populorum progressio", Paul al VI-lea avertiza că dezvoltarea este noul nume al păcii.

Apoi, este constantă și prioritară acțiunea în domeniul internațional pentru apărarea vieții umane, de la zămislire până la moartea naturală.

"A acorda statului sau oricărei alte grupări sociale puteri de decizie asupra vieții individului ar echivala cu relativizarea oricărui adevăr despre demnitatea persoanei umane", remarcă el.

Părerea Sfântului Scaun este așteptată în multe domenii, a afirmat Monseniorul Parolin, subliniind că există dorința de a asculta un apel la valorile etice și la principiile morale pentru soluționarea marilor probleme ale omenirii.

Aspectul cel mai important, a conchis el, este ca Sfântul Scaun să facă posibilul pentru ca această vestire și această mărturie să se producă.

Marta Lago

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat