Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Patriarhul de Constantinopol nu este "papa din Răsărit"

Modelele ecleziastice ale Bisericii Catolice și ale Bisericii Ortodoxe sunt "în mod esențial diferite", deci patriarhul de Constantinopol nu poate să fie "papa din Răsărit", a remarcat episcopul ortodox rus Hilarion Alfeyev de Viena și al Austriei, cu referință la controversele apărute în cursul celei de-a X-a întâlniri a Comisiei Mixte Internaționale pentru Dialogul Teologic dintre Biserica Catolică Romană și Biserica Ortodoxă, a cărei adunare plenară s-a desfășurat la Ravenna între 8-14 octombrie 2007.

Delegația Patriarhiei de Moscova s-a retras de la întâlnire în semn de protest împotriva participării la eveniment a membrilor așa-zisei Biserici Apostolice Estoniene, creată de Patriarhia de Constantinopol în anul 1996 în Estonia și declarată de aceasta ca "autonomă", un statut care nu este recunoscut de Biserica din Moscova.

Decizia de a părăsi lucrările l-a făcut pe mitropolitul Ioannis de Pergam, din Patriarhia de Constantinopol, să acuze Biserica Ortodoxă Rusă de autoritarism.

Conform episcopului Hilarion, chiar mitropolitul, copreședinte al comisiei împreună cu cardinalul Walter Kasper - președintele Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor -, este "responsabilul falimentului dialogului".

Comentariile sale și textul final al documentului semnat la Ravenna, explică episcopul într-un interviu acordat agenției "Interfax", "pot da impresia că Patriarhia de Constantinopol a determinat în mod deliberat Patriarhia de Moscova să se îndepărteze de la dialog așa încât să facă să treacă decizii care ar fi fost imposibile dacă ar fi participat Patriarhia moscovită".

Episcopul a citat ca exemplu paragraful 39 din document, care afirmă că o convocare a Conciliului Ecumenic în sensul strict al termenului a devenit imposibilă după schisma dintre Orient și Occident în secolul al XI-lea, chiar dacă ambele Biserici au continuat să țină concilii de fiecare dată când se verificau crize serioase.

Aceste concilii, se citește în text, îi adunau pe episcopii din Bisericile locale în comuniune cu Scaunul din Roma sau, chiar dacă în mod diferit, cu Scaunul din Constantinopol.

Episcopul Hilarion, reprezentant al Bisericii Ortodoxe Ruse la instituțiile europene, a remarcat că, în conformitate cu tradiția ortodoxă, comuniunea cu Scaunul din Constantinopol nu este considerată o precondiție a unității așa cum este în schimb comuniunea cu Scaunul din Roma pentru Bisericile Occidentale.

"Modelele ecleziastice ale Bisericii Ortodoxe și ale Bisericii Catolice romane sunt în mod esențial diferite și patriarhul de Constantinopol nu a avut niciodată același rol pe care îl are episcopul de Roma în Biserica Catolică".

"În afară de aceasta, în unele perioade istorice - a adăugat el - o Biserică locală sau alta nu aveau comuniune cu Scaunul din Constantinopol, și acest lucru nu influența asupra colegialității sale depline".

În reuniunea comisiei la Belgrad în anul 2006, a continuat episcopul Hilarion, actualizarea documentului de bază a fost încredințată Comitetului Comisiei Mixte Internaționale, care în februarie 2007 a propus o definiție care ar fi satisfăcut Patriarhia de Moscova. Totuși, cea de Constantinopol a ridicat obiecții, pentru că nu era menționată "comuniunea cu Scaunul din Constantinopol".

În absența reprezentanților Patriarhiei de Moscova, denunță el, versiunea comitetului a fost respinsă, iar textul asupra căruia obiectase Biserica Rusă a fost reintrodus în documentul final.

Cât privește chestiunea primatului în Biserica Universală, pentru episcopul Hilarion Patriarhia de Constantinopol este interesată de argument "pentru că în contextul dialogului catolic-ortodox speră să forțeze Bisericile locale să interpreteze primatul într-un mod care ar putea să extindă drepturile sale istorice".

Până astăzi, a amintit episcopul, Bisericile Ortodoxe au recunoscut numai primatul de onoare al patriarhului de Constantinopol, însă mitropolitul Ioannis afirmă în interviurile sale că "noțiunea de «primat de onoare» nu este compatibilă cu dreptul canonic ortodox".

Biserica din Constantinopol, a denunțat Hilarion, "vrea să ne impună un model de organizare ecleziastică ce nu a existat niciodată în tradiția ortodoxă și care este aproape de modelul centralizat existent în Biserica Catolică romană". Patriarhul de Constantinopol ar vrea astfel să se configureze ca "papa din Răsărit".

În cursul următoarei serii de colocvii, prevăzută pentru anul 2009, se va vedea dacă celelalte Biserici Ortodoxe acceptă această schemă, a remarcat episcopul.

"Oricum - a conchis el - este deja clar că absența Patriarhiei de Moscova va înlesni mult munca pentru a dezvolta acest model".

Comisia Mixtă Internațională a fost instituită de papa Ioan Paul al II-lea și de patriarhul ecumenic Dimitrios I la 30 noiembrie 1979 la Istanbul, pentru sărbătoarea Sfântului Andrei, patron al Bisericii din Constantinopol.

Roberta Sciamplicotti

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat