Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Radio VaticanRoma: Prima conferință internațională despre pastorația persoanelor fără adăpost

Consiliul Pontifical pentru Pastorația Migranților și Itineranților a organizat prima întâlnire internațională dedicată persoanelor fără adăpost, la Roma, în perioada 26-27 noiembrie 2007, având ca temă: "În Cristos și împreună cu Biserica, în slujba celor fără un domiciliu stabil". La această reuniune au participat aproximativ 50 de reprezentanți din 29 de țări și patru continente.

Întâlnirea promovată de Consiliul Pontifical pentru Pastorația Migranților și Itineranților a oferit operatorilor pastorali implicați în acest domeniu de activitate oportunitatea de a-și împărtăși experiența și de a găsi împreună noi căi pentru restituirea demnității persoanelor care trăiesc sub cerul liber.

La această preocupare umană și eclezială i-au exortat pe participanți card. Renato Raffaele Martino, președintele Consiliul Pontifical pentru Pastorația Migranților și Itineranților și arhiep. Agostino Marchetto, secretarul aceluiași dicaster.

În fiecare zi, în lume, mor circa 50.000 de persoane fără adăpost; o moarte despre care nu se citește în prima pagină a ziarelor pentru că dispariția acestor persoane nu este considerată o știre de interes. Bărbați, femei, copii, tineri și bătrâni își duc existența în locuri imunde, fiind expuși bolilor din cauza lipsei apei potabile și a igienei deficitare. Acești "invizibili" sunt victimele unei orânduiri sociale "imperfecte, inegale și injuste" și, față de aceste persoane, cei ce aparțin altor ambiente ale societății au practicat o "amnezie selectivă". Astfel a conturat Mons. Marchetto scenariul dramelor trăite de milioane de persoane, evocând imaginea imenselor întinderi ocupate de barăci, sumbre peisaje prezente în întreaga lume, dar și a celor aproximativ 100 de milioane de copii ai străzii care trăiesc în condiții inumane, această cifră fiind estimată la nivel mondial.

Despre antidotul împotriva sărăciei extreme și a excluderii sociale, prelatul a evidențiat necesitatea acoperirii nevoilor fundamentale ale acestor persoane, oferindu-le un adăpost, hrană, îmbrăcăminte, îngrijiri medicale, dar, a accentuat Mons. Marchetto, "necesitatea fundamentală a unei persoane lipsite de adăpost este de a fi acceptată și tratată cu demnitate".

În deschiderea lucrărilor, card. Martino a amintit participanților la întâlnire pașii principali făcuți de magisteriul eclezial în acest domeniu, menționând modul în care Benedict al XVI-lea insistă - în Enciclica "Deus caritas est" - asupra iubirii izvorâte din Cristos și asupra abnegației ce derivă din aceasta. "Nu este suficientă - scrie papa - dăruirea unor lucruri temporare, dar trebuie să fim prezenți la nivel personal în tot ceea ce facem, potrivit modelului oferit de parabola bunului samaritean".

Radio Vatican (27 noiembrie 2007)


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat