Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Cruciadele nu au fost războaie de agresiune

"Cruciadele nu au fost războaie de agresiune, ci de legitimă apărare în fața jihad-ului, războiul sfânt început cu secole înainte, pentru atacarea creștinătății". Acest lucru l-a spus Arrigo Petacco, jurnalist și divulgator istoric, prezentând ultima sa carte la Bologna, într-o întâlnire organizată marți, 20 noiembrie 2007, de către "Impegno civico" (Angajarea civică) pentru a prezenta cartea "Ultima cruciadă. Atunci când otomanii au ajuns la porțile Europei", editată de Mondadori. Arrigo Petacco a afirmat că a avut ideea pentru carte din discursul rostit de Benedict al XVI-lea la Regensburg.

Fără a voi să trezească polemici ulterioare, Petacco a explicat faptul că acele critici aduse la adresa islamului, conținute în vestitul colocviu care a avut loc probabil pe la sfârșitul secolului al XIV-lea între împăratul Manuel al II-lea Paleologul și un înțelept musulman, explică motivul pentru care "cruciadele au fost o necesitate".

"Creștinii au trebuit mereu să reacționeze la atacuri", a spus Petacco, observând de exemplu că, cu un secol și jumătate înainte de prima cruciadă, o expediție musulmană navigase în amonte pe Tibru de la Ostia, ajungând să jefuiască «Sfântul Petru» și să încerce răpirea pontifului, care s-a salvat numai din întâmplare și in extremis.

"Dacă Biserica până la urmă nu ar fi reacționat, chemând la arme", a afirmat el, "probabil că astăzi am fi cu toții musulmani".

Până în acel moment, a ținut să precizeze Arrigo Petacco, papii nu scoseseră niciodată sabia: "Până atunci Biserica nu făcuse altceva decât să predice creștinismul, cu inteligență".

"De fapt, fuseseră invaziile barbare, însă Biserica, fără a fi recurs la forță, menținuse un mare prestigiu, pe barbari îi încreștinase - a explicat el. Este suficient să ne gândim că împăratul Carol cel Mare, un analfabet franc, devenise împărat al Sfântului Imperiu Roman, cu binecuvântarea și primind coroana din partea pontifului".

Însă, a subliniat el, atunci când se arată în Europa, "musulmanii nu sunt un popor barbar, au deja religia lor, codificată și precisă, cu un plan politic precis: islamizarea lumii. Pentru că islam, amintim aceasta, înseamnă «supunere»".

"De fapt - a precizat în sfârșit scriitorul - atunci când în anul 1095 Urban al II-lea a proclamat prima cruciadă, creștinătatea urma să fie absorbită de islam, care se răspândise în Mediterana «ca o pată de ulei» și cu sabia cucerise toată Africa de Nord și Asia Mică, înconjurase Constantinopolul și ocupase Sicilia, o parte din Calabria și întreaga Spanie, ajungând chiar să treacă de munții Pirinei și să intre în Franța".

Aici carolingienii au blocat înaintarea lor în anul 732, cu bătălia de la Poitiers; însă din acel moment până la ceea ce Petacco numește "ultima cruciadă", organizată în anul 1683 pentru a elibera Viena de asediul turcilor, "atacurile și incursiunile islamice au fost continue, pe mare și pe uscat, timp de secole".

La sfârșitul conferinței, Arrigo Petacco a spus că a avut onoarea de a primi o scrisoare de apreciere a cărții sale din partea cardinalului Tarcisio Bertone, secretar de stat.

Alessandra Nucci

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat