Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Dumnezeul lui Michelangelo și barba lui Darwin

Este adevărat că ființele umane provin din maimuță? Este adevărat că totul depinde de întâmplare și nu există un Creator? Este adevărat că supraviețuiește numai cel mai puternic și că pentru a urma legea evoluției cei slabi trebuie lăsați să moară sau chiar trebuie să fie suprimați înainte de a se naște?

Pentru a răspunde la aceste și alte întrebări despre teoria evoluționistă a lui Charles Darwin, profesoara și scriitoarea Rosa Alberoni a publicat "Dumnezeul lui Michelangelo și barba lui Darwin" (Rizzoli, 327 pag.).

În acest volum Rosa Alberoni îl explică pe Dumnezeul creației și revoluția creștină prin lectura Capelei Sixtine pictată de Michelangelo.

Sugestiile, sensul, dimensiunea umanului și a divinului reprezentate în Capela Sixtină sunt analizate și confruntate cu ideologia care l-a șters pe Creator și l-a redus pe om la mai puțin de o maimuță, o ideologie pe care Alberoni a numit-o "darwinolatrie".

În introducerea la carte, cardinalul Renato Raffaele Martino a scris: "Episoadele creării lui Adam și Eva în Capela Sixtină de Michelangelor fascinează nu numai datorită genialității artistului, ci mai ales pentru că dau un sens - sensul creștin - locului omului în univers".

Conform cardinalului, "Dumnezeul lui Michelangelo este Dumnezeul doctrinei creștine, care creează universul conform adevărului și iubirii și în univers îl plasează pe om într-o poziție eminentă, singura creatură care a fost iubită pentru ea însăși", în timp ce "cercetările științifice ale lui Darwin au provocat și provoacă atâta interes mai ales pentru că pun la îndoială acel loc al omului în univers".

Pentru președintele Consiliului Pontifical al Dreptății și al Păcii, "barba lui Darwin, care reprezintă ideologia darwinistă, pune lumea la întâmplare", așa cum spunea Dante despre Democrit, și conform lui Rosa Alberoni, îl considera pe om numai ca un inel în filiera evolutivă, fără nici un salt calitativ între el și animale".

La întrebarea pusă de agenția Zenit cu privire la motivele multelor critici aduse lui Darwin, Rosa Alberoni a răspuns: "Ștergându-l pe Creator și reducându-l pe om la un derivat din maimuțe, Darwin și adepții săi, dintr-o teorie științifică, au scos o ideologie atee care se bazează pe o singură poruncă: primatul voinței individuale care are un singur scop: să-și sature propriile impulsuri. Este un mod viclean pentru a echivala ființa umană cu animalele".

Conform scriitoarei, "ideologiile atee, cum ar fi Revoluția Franceză, comunismul și nazismul, au produs orori", mari abatoare, iar darwiniștii aveau de gând să facă ceva mai mult: "să-l elimine pe Dumnezeul Bibliei și pe Cristos. Vor să șteargă religia ebraico-creștină și valorile fundamentale ale civilizației noastre, morala. Vor să distrugă regalitatea omului, creatura preaiubită a lui Dumnezeu".

"Nu este o întâmplare - a explicat Rosa Alberoni agenției Zenit - că darwinismul a produs aberații cum ar fi rasismul, ceea ce ține de clasă, eugenetica, cel mai rău colonialism, discriminarea biologică", și "nu pentru că a fost rău înțeles Darwin, ci el însuși încă de la început tindea spre dezintegrarea omului, unica ființă vie care are suflet și rațiune divină".

Pentru Alberoni, Darwin "face aceasta pentru un scop personal: să-și bată joc de Dumnezeu. Omul provine din maimuță, afirmă el, nu este făcut după chipul și asemănarea lui Dumnezeu, așa cum este scris în cartea Genezei și cum ne spune rațiunea noastră, observând abisul care există între un om și orice animal".

"Consider foarte dăunătoare răspândirea "darwinolatriei" în școli - a adăugat Alberoni. Ei șterg uimirea creației din mintea copiilor noștri, îi învață că strămoșul nostru este un animal păros, că suntem numai materie rod al întâmplării și că prin legea naturii cei slabi sunt destinați să piară, pentru că numai cei mai puternici vor supraviețui în lupta pentru existență".

"Vreau să-i pun în gardă, să-i avertizez pe părinți - a subliniat scriitoarea - pentru că în momentul în care se acceptă numai originile materiale ale trupului nostru, ale minții noastre, ale inimii noastre, atunci se vor prăbuși nu numai fundamentele credinței, ci și cele ale moralei și ale conviețuirii umane".

"Pentru aceasta - a adăugat Alberoni - între cimpanzeul propus nouă de către Darwin ca strămoș și Dumnezeu Tatăl, așa cum ne-a revelat Cristos, îl prefer pe Dumnezeu".

"Nu numai pentru că eu cred într-un Tată atotputernic, atotștiutor, iubitor și milostiv și care deci nu ne-a abandonat întâmplării, ci și pentru că prefer imaginea lui Dumnezeu pictată de Michelangelo în Capela Sixtină, în locul acelui maimuțoi păros, care sare pe crengile unui copac și cu dinții ascuțiți", a conchis ea.

De Antonio Gaspari

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu

*

Cartea "Dumnezeul lui Michelangelo și barba lui Darwin" va fi prezentată joi, 29 noiembrie 2007, la ora 10.00, la Universitatea Pontificală Laterană, de către cardinalul Renato Raffaele Martino, de Monseniorul Rino Fisichella, de Rocco Buttiglione și de Antonio Gaspari. Moderator este jurnalistul Mauro Mazza.


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat