Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Raportul dintre Dumnezeu și Cezar

Volumul "God and Caesar: Selecter Essays on Religion, Politics and Society", editat de către Connor Court Publishing și Catholic University of America Press, are 10 texte scrise de card. George Pell, arhiepiscop de Sydney. despre rolul religiei în viața modernă.

Cum să conciliem principiile morale cu exigențele politice și sociale ale unei societăți secularizate: este una din problemele de fond ale timpului nostru. Câteva reflecții valide în acest sens sunt conținute în această carte publicată recent în Australia.

În introducere, card. Pell avertizează că obiectul principal al reflecțiilor sale este de natură religioasă. De aceea, aprofundările filozofice trebuie să fie considerate în optica de a da o contribuție la dialogul cu societatea și nu de a înlocui exigența de a răspunde la chemarea lui Cristos la convertire.

Raportul dintre lege și morală este tema primului text, în care cardinalul confirmă că legea trebuie să fie aplicabilă tuturor, oricare ar fi convingerile personale, dar el consideră discutabilă ideea că legea și morala trebuie să fie mereu despărțite.

De fapt, morala care în general se încearcă să se excludă este aproape mereu morala creștină. Totuși, această tentativă este întemeiată pe premise greșite, susține cardinalul. Înainte de toate, orice lege conține în mod implicit o viziune morală a societății. O lege care legalizează avortul sau eutanasia, mai ales dacă le consideră într-un fel un drept, se întemeiază clar pe o argumentare care este de natură morală.

În afară de aceasta, multe principii creștine sunt bazate pe argumente care derivă din rațiune, cum ar fi conceptul de demnitate a persoanei umane, și deci sunt mai universale decât preceptele luate dintr-o viziune religioasă particulară.

"A apăra viața pe baza inviolabilității demnității persoanei umane, sau a impune o viziune personală pentru restul comunității, este același lucru?", se întreabă autorul.

Decizii arbitrare

Referindu-se la papa Ioan Paul al II-lea, card. Pell observă că democrațiile apără cu greu drepturile și riscă să se afle într-o situație în care chestiunile fundamentale sunt tratate în mod arbitrar. Atunci când libertatea este preamărită ca o valoare absolută lipsită de orice limită, degenerează în relativism. La rândul său, acest lucru transformă legea din element de ocrotire în forță de distrugere a vieții și a societății.

"Conceptul de libertate este înțeles astăzi în mod obișnuit ca lipsă de limite la ceea ce se poate face: orice vrei, orice-ți place, poți face", spune cardinalul într-una din reflecții.

Democrația ne cere, cu adevărat, să trăim acceptând o situație în care există milioane de avorturi, o industrie crescândă a pornografiei, nivelurile înalte de divorț și de despărțire matrimonială, o legalizare a eutanasiei și folosirea embrionilor pentru cercetare?, se întreabă cardinalul.

Provocarea pentru creștini - notează el - este de a explica, în termeni umani și nu religioși, "pentru că respectarea ecologiei morale este necesară și importantă pentru societate". Aceasta implică obligația de a-i respecta pe ceilalți, de a dialoga și de a crea raporturi de încredere și de prietenie.

Într-o altă reflecție din carte el observă, totuși, că există un risc în dialogul despre drepturile umane: acela de a cădea în eroarea de a considera ca absolut primatul conștiinței personale. Prea des, afirmă cardinalul, "primatul conștiinței este folosit pentru a justifica ceea ce am vrea să facem noi, în loc de a descoperi ceea ce vrea Dumnezeu de la noi".

Conștiința individuală, continuă el, nu conferă nici un drept de a respinge sau de a denatura principiile morale conținute în Biblie și reafirmate și explicate de Biserică.

În afară de aceasta, dacă noi negăm existența unui adevăr care merge dincolo de preferințele noastre, riscăm să negăm atât drepturile umane cât și rațiunea însăși, afirmă card. Pell. "Refuzarea adevărului face imposibilă existența unui concept solid de dreptate în slujba vieții umane și a iubirii", adaugă el.

Legea morală

Cât privește raporturile dintre Biserică și politică, prelatul australian recomandă să nu se uite dimensiunea verticală a religiei și deci să nu se reducă Împărăția lui Dumnezeu la simpla construire a unei societăți drepte. Responsabilii Bisericii trebuie să se exprime clar în privința chestiunilor care se referă la morala publică. Totuși există și multe alte chestiuni în care autoritatea eclezială nu are misiunea de a intra în detaliul dezbaterii politice.

Rolurile guvernului și ale Bisericii sunt desigur diferite. Cu toate acestea, adaugă el, este important de a ține minte că, "catolicii recunosc că nu toate acțiunile imorale trebuie să fie considerate și ilegale, dar că nu tot ceea ce poate să fie permis din punct de vedere legal este de aceea și moral".

O contribuție prețioasă pe care Biserica și credincioșii o pot da statului este aceea de a fi izvor de valori. Tendința spre individualism și spre materialism nu poate să fie combătută în mod adecvat numai printr-o abordare pur laică, spune cardinalul.

În acest sens, în reflecția "Catholicism and Democracy", arhiepiscopul de Sydney notează că multe din instituțiile societății moderne - de la universități la spitale și la școli - își datorează originea și dezvoltarea lor creștinismului.

Tentativa de a privatiza credința religioasă este justificată pe baza datoriei de neutralitate a sferei publice, notează cardinalul. Totuși, în realitate aceasta nu e neutralitate, ci un mod de a-i reduce la tăcere pe cei care nu sunt de acord și a impune o viziune culturală specifică.

Într-o democrație, religia poate desfășura un rol fundamental grație influenței sale asupra familiei și asupra vieții zilnice. Creștinismul este util și pentru a reuși să cântărească excesele unei culturi a drepturilor care prea des uită de obligații.

Dreptul natural al copiilor de a fi iubiți și crescuți de un tată și o mamă, de exemplu, este o chestiune de dreptate care ar trebui să fie susțină de societate și de stat. Însă, din păcate, se plânge card. Pell, astăzi statul prea des facilitează destrămarea căsătoriilor și a familiilor.

Pseudodrepturile

"A susține căsătoria și familia este numai unul din modurile în care credința religioasă și adeziunea la drepturile umane pot ajuta la demascarea pseudodrepturilor din epoca noastră", afirmă cardinalul.

Religia poate desfășura un rol pozitiv și pentru a favoriza raporturi de iubire și nu de violență, atitudini de slujire și nu de triumf. În teorie, adaugă card. Pell, liberalismul ar trebui să se îngrijească să dea fiecăruia posibilități egale de exprimare.

Totuși, prea des, "laiciștii liberali folosesc conceptul de liberalism pentru a exclude glasul Bisericii".

În fața acestui tip de acțiune, card. Pell sfătuiește o abordare în care să iasă clar în evidență faptul că multe argumentări adoptate de creștini se întemeiază nu numai pe adevărul revelat, ci și pe adevăruri naturale, acceptabile de către toți, oricare ar fi convingerea religioasă.

Un alt element care trebuie ținut minte este faptul de a evita considerarea democrației ca o valoare absolută, ca și cum ar fi înzestrată cu vreo formă de infailibilitate. Conform card. Pell, "democrația, ca orice altă formă de conducere, este legitimă în măsura în care ea contribuie faptic la binele comun".

A rezolva contrastele în privința drepturilor, continuă el, ar fi ușor dacă societatea ar lua în serios conceptul de drept natural. Democrația trebuie să fie legitimată de voința de a asigura binele comun și drepturile umane fundamentale, drepturi care se întemeiază pe adevărul moral despre persoană. Un adevăr care prea des este ignorat.

Pr. John Flynn, L.C.

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat