Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Vizită pastorală în Parohia Talpa

Parohia "Ss. Apostoli Petru și Paul" Talpa a primit vizita canonică a PS Petru Gherghel, în zilele de 24 și 25 noiembrie 2007.

Sâmbătă, 24 noiembrie 2007, la ora 15.30, PS Petru Gherghel, însoțit de pr. Isidor Mocanu și pr. Lucian Păuleț, a fost întâmpinat în fața bisericii din Talpa de către pr. Aurel Petrișor, parohul comunității, și de către credincioșii din comunitate. A urmat apoi o celebrare a cuvântului lui Dumnezeu și predica episcopului care i-a îndemnat pe credincioși să înainteze cu curaj în larg. Rugăciunea a continuat cu recitarea rozariului, condus pe rând de părintele paroh, copii și adulți. În timpul sfintei Liturghii celebrate de pr. Lucian Păuleț, episcopul și pr. Isidor Mocanu au stat la dispoziția credincioșilor care au dorit să se spovedească.

În această parohie, înființată canonic în anul 1991, există aproximativ 118 familii și 290 de credincioși. Parohia are două filiale: Breaza și David.

Duminică, 25 noiembrie 2007, la ora 8.30, comunitatea din filiala David, în prezența domnului primar, l-a primit pe PS Petru Gherghel. Credincioșii, însumând un număr de 23 de familii, au trăit momente de bucurie, unii mărturisind cu emoție că a fost pentru prima dată când s-au întâlnit cu episcopul. Sfânta Liturghie s-a celebrat în biserica din această filială, cu hramul "Coborârea Duhului Sfânt".

La ora 10.00 a fost rândul credincioșilor din filiala Breaza să trăiască momente de bucurie și comuniune cu Biserica locală. Două lucruri s-au remarcat în această comunitate: biserica nouă și faptul că la sfânta Liturghie cântarea este mereu animată de un grup de copii și tineri sub coordonarea sorei Liliana. După sfânta Liturghie, PS Gherghel a deschis adorația Preasfântului Sacrament, obișnuită în parohii în sărbătoarea lui "Cristos, Regele Universului".

Programul vizitei pastorale a continuat cu sfânta Liturghie pontificală în biserica parohială din Talpa. PS Gherghel a explicat la predică, ca și în filiale, că Isus Cristos este rege, dar regalitatea sa este diferită de cea a monarhilor cunoscuți de noi. Preasfințitul a mai remarcat că parohia din Talpa este una dintre cele mai vechi așezări de catolici, îndemnându-i pe credincioși să fie mereu aproape de Isus, de Biserică și de preot. A urmat apoi adorația euharistică și binecuvântarea cu sfântul sacrament însoțită de indulgență plenară pentru cei ce au participat la vizita canonică și au împlinit condițiile cerute de Biserică pentru a primi indulgența plenară. La sfârșit, PS Gherghel s-a întâlnit cu tinerii și copiii parohiei, explicându-le că ei sunt speranța și viitorul Bisericii.

Vizita canonică a mai inclus un moment de analiză a documentelor parohiei, a activității și perspectivelor pastorale în Parohia Talpa.

Pr. Lucian Păuleț

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 24-25 noiembrie: Vizită pastorală în Parohia Talpa


 

lecturi: 30.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat