Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași (ITRC): Admissio pentru studenții din anul III

Studenți din anul III, de la Institutul Teologic Romano-Catolic "Sf. Iosif" din Iași, au fost admiși sâmbătă, 24 noiembrie 2007, printre candidații la ordinele sacre. Cu această ocazie ei au îmbrăcat în mod oficial haina clericală (reverenda). Celebrarea a început la ora 18.00 în capela Seminarului din Iași și a fost prezidată de PS Aurel Percă.

Celebrarea admiterii noilor candidați la ordinele sacre s-a desfășurat în timpul unei zile de reculegere. Cu această ocazie studenții au avut ocazia să reflecteze asupra acestui pas important în drumul lor spre sfânta Preoție. Ziua de reculegere a fost ținută de pr. Marius Taloș, SJ, de la Centrul "Xaverianum" din Iași.

La ora 18.00 a început sfânta Liturghie, în cadrul căreia a avut loc ritul admiterii noilor candidați la ordinele sacre. Celebrarea a fost prezidată de PS Aurel Percă, alături de Excelența sa aflându-se pr. Wilhelm Dancă, rectorul seminarului, și părinții profesori de la seminar.

După proclamarea lecturilor sfinte a urmat predica PS Aurel Percă. Excelența sa le-a spus candidaților că Domnul i-a chemat la o misiune specială, aceea de a duce cuvântul lui Dumnezeu la toate popoarele. Admissio - a mai spus PS Aurel - este îmbrăcarea hainei clericale. Acest moment semnifică dezbrăcarea de cele lumești pentru a îmbrăca o nouă haină, o haină spirituală. Făcând referință la martirii din Vietnam, a căror celebrare liturgică a coincis cu sărbătoarea de la seminar, PS Aurel a spus că printre acești martiri au fost și seminariști. Ei sunt exemple vii pentru seminariști pentru faptul că au cooperat cu harul lui Dumnezeu până la capăt. Preasfințitul a încheiat îndemnându-i pe candidați să răspundă chemării lui Dumnezeu și să coopereze cu harul său, pentru ca misiunea pe care Dumnezeu le-a încredințat-o să o poată împlini cât mai bine.

După cuvântul episcopului, a urmat ritul propriu-zis al celebrării "admissio". Candidații au răspuns "prezent" atunci când au fost strigați pe nume de către părintele rector și "vreau" la întrebările adresate de episcop. A urmat apoi binecuvântarea reverendelor cu apă sfințită și îmbrăcarea lor de către noii candidați.

Cei 21 de tineri admiși printre candidații la ordinele sacre sunt: Anghel Gabriel (Buzău), Budău Bonifaciu (Bacău - "Fer. Ieremia"), Butnaru Alin-Cătălin (Tămășeni), Căliman Paul (Onești), Ciobanu Dominic-Sorin (Săbăoani), Ciobanu Sergiu-Iulian (Gherăești), Cobzaru Ioan (Bacău - "Sf. Cruce"), Cojan Mihail (Valea Seacă), David Anton-Valentin (Frumoasa), Dumitrescu Andrei (București - AMD), Enășoae Marius (Gherăești), Frâncu Daniel (Valea Mare), Gărghi Marian (Brusturoasa), Grădinaru Tarciziu (Ploscuțeni), Mihoc Petrică (Frumoasa), Niculăeși Paul-Cristian (Mircești), Petre Iustian-Ionuț (Bacău - "Sf. Nicolae"), Robu Iulian-Gabriel (Săbăoani), Solomon Ovidiu-Ciprian (Bacău - "Fer. Ieremia"), Trifescu Claudiu-Lucian (Roman - "Sf. Tereza"), Varga Cristinel (Bacău - "Sf. Cruce").

Prin ritul liturgic al admiterii candidaților la ordinele sacre "cel care aspiră la diaconat sau prezbiterat manifestă public voința de a se oferi lui Dumnezeu și Bisericii pentru a exercita ordinul sacru; Biserica, din partea sa, primește această ofertă, îl alege și îl cheamă (pe candidat) pentru a se pregăti la primirea ordinului sacru și să fie astfel regulamentar admis între candidații la diaconat și prezbiterat. Ritul are, așadar, un caracter spiritual și eclezial și angajează candidatul la aprofundarea conștientă a propriei vocații la starea eclezială și la pregătirea în mod gradual a viitoarelor obligații diaconale sau preoțești. Norma este dictată de motive pedagogice și spirituale în favoarea aspiranților, înainte de toate pentru a solicita un mai mare angajament pentru primirea ordinelor sacre. Este un sacramental conferit nonclericilor care doresc să devină clerici și care doresc să-și maturizeze această hotărâre.

Marcelin Blaj


 

lecturi: 11.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat