Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Adjudeni și Onești: Lansarea unui proiect pentru tineri

Sub motoul: "Deciziile pe care le iei astăzi sunt importante pentru ceea ce vei fi în viitor" (Jim Burns), Asociația "Familia și viața" din Roman lansează proiectul: "Tinerii față în față cu viața!". Primele două întâlniri vor avea loc: miercuri, 28 noiembrie 2007, la Școala Adjudeni, și vineri, 30 noiembrie 2007, la Liceul Catolic din Onești.

Scopul proiectului este informarea și responsabilizarea tinerilor cu privire la darul vieții, al valorii propriei sexualități precum și al riscurilor la care se expun prin adoptarea unui stil de viață libertin, permisiv și imoral.

Obiectivele propuse sunt:

  • Sensibilizarea tinerilor cu privire la demnitatea persoanei umane, a darului sexualității și al vieții;

  • Creșterea numărului de tineri care să fie mai bine informați, mai responsabili, care să știe să spună "nu" provocărilor și presiunilor sexuale;

  • Diminuarea numărului de fete-mame, a numărului de copii abandonați și a celor avortați;

  • Sprijinirea familiilor și a școlilor în educația tinerilor pentru viață.

Proiectul "Tinerii față în față cu viața!" este realizat în colaborare cu liceele din Roman și localitățile învecinate:

  • Școala de Arte și Meserii Adjudeni

  • Liceul Catolic Onești

  • Școala Profesională "La Salles" Pildești

  • Liceul Teoretic "Vasile Alecsandri" Săbăoani

  • Colegiul Național "Roman Vodă" Roman

  • Liceul cu Program Sportiv Roman

  • Grupul Școlar "Vasile Sav" Roman

  • Grupul Școlar Industrial Materiale de Construcții Roman

  • Grupul Școlar Industrial Construcții de Mașini Roman

  • Colegiul Tehnic "Miron Costin" Roman

  • Colegiul Tehnic "Danubiana" Roman

Argument:

  • Adolescența este considerată perioada cea mai dificilă din viața unei persoane. Astăzi, mai mult ca oricând, tot mai mulți adolescenți se confruntă cu probleme grave, una din ele fiind separarea de părinții plecați la muncă în străinătate.
    Asociația oferă sprijin în scopul dezvoltării armonioase a personalității tânărului, pentru a deveni o persoană echilibrată, pregătită integral pentru a constitui familia de mâine.

  • Din discuțiile cu tinerii și adolescenții, s-a constatat faptul că există o mare dorință de a dobândi informații corecte și clare cu privire la sexualitate - un subiect rămas încă tabu în unele familii.
    Asociația oferă un program educațional ce vizează valorile sexualității și ale vieții precum și responsabilizarea adolescenților cu privire la aceste daruri. Prin acest proiect tinerii vor primi repere clare pentru a face diferența dintre prietenie, îndrăgostire și iubire adevărată.

  • Sunt mulți tineri care își încep viața sexuală de la o vârstă fragedă, cu efecte grave de ordin fizic, psihic și moral și cu repercusiuni pe parcursul întregii vieți.
    Echipa asociației care implementează proiectul va încerca să sensibilizeze tinerii cu privire la valoarea unei prietenii curate, pentru a trăi o viață moral-creștină și pentru a construi mai târziu o familie sănătoasă.

  • A crescut numărul de avorturi în rândul tinerelor, dar și a numărului de fete-mame. Acestea trebuie să-și asume responsabilitatea creșterii unui copil și cu greu reușesc să reia studiile și să facă față cerințelor școlii. De multe ori există și riscul abandonului școlar.
    De asemenea este mereu în creștere numărul persoanelor care suferă de boli cu transmitere sexuală.
    Asociația evidențiază gravitatea contracepției și avortului ca acte împotriva vieții, cu efecte în viața familiei viitoare. Prin consiliere și sprijin acordat la sediul asociației, de persoane abilitate în acest sens, se urmărește conștientizarea și responsabilizarea tinerilor cu privire la viața copilului conceput: unic, irepetabil, un dar de la Dumnezeu.

Beneficiarii acestui proiect sunt adolescenții și tinerii ce fac parte din sistemul de învățământ zonal, cu vârste cuprinse între 14 și 19 ani, estimând un număr de aproximativ 1500 de elevi, adică o medie de 150 de elevi prezenți la întâlniri.

Activitatea se adresează tuturor elevilor care sunt interesați, indiferent de religie, etnie, cult, iar colaborarea va implica în mod special profesorii de religie, atât catolici cât și ortodocși, care sunt dispuși să se implice ca animatori, pentru mobilizarea și organizarea grupurilor.

Proiectul se va derula pe parcursul a doi ani școlari, 2007-2008 și 2008-2009, exceptând vacanțele. În fiecare unitate de învățământ propusă vor exista patru întâlniri, câte două în fiecare an școlar precum și două ateliere de lucru, acestea fiind desfășurate la sediul asociației.

Prin programul propus un număr mare de tineri vor fi ajutați să găsească răspuns la întrebările majore specifice adolescenței: Cine sunt eu? Care este drumul meu în viață?

Iuliana Petruț


 

lecturi: 22.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat