Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Radio VaticanVatican: Omilia papei la sfânta Liturghie cu noii cardinali

Primiți din mâna lui Petru inelul de cardinal, pe care este reprezentată răstignirea lui Isus, cel mai mare act de iubire din întreaga istorie: omilia papei Benedict al XVI-lea la sfânta Liturghie cu noii cardinali la mormântul sfântului Petru.

"Moartea lui Isus pe cruce este cel mai mare act de iubire din toată istoria", iar depozitara acestui adevăr este Biserica "în toată umilința și fără umbră de orgoliu sau aroganță": a afirmat duminică, 25 noiembrie 2007, Benedict al XVI-lea în solemnitatea lui Cristos Rege, celebrând în bazilica vaticană sfânta Liturghie cu cei 23 noi cardinali creați sâmbătă, 24 noiembrie 2007, în cel de-al doilea consistoriu al pontificatului său.

În timpul celebrării euharistice, imediat după predică, a avut loc simpla, dar sugestiva ceremonie a consemnării inelului de cardinal. În Piața "Sfântul Petru" peste 20.000 de credincioși, veniți din toată lumea, au urmărit Liturghia pe ecrane, în ciuda zilei ploioase. La antifonul "Îngerul Domnului", recitat în fața bazilicii, papa a invitat credincioșii să se roage pentru succesul reuniunii la vârf, dedicată relansării procesului de pace în Orientul Mijlociu care se va desfășura marți, 27 noiembrie 2007, la Annapolis în Statele Unite.

Cristos, Regele universului - a afirmat papa - este "unicul Domn, în fața căruia toți suntem frați. Întreaga ierarhie a Bisericii, fiecare carismă și slujire, totul și toți suntem în serviciul stăpânirii sale". Dar regalitatea lui Cristos este "singulară" - a continuat papa Benedict - deoarece se manifestă pe cruce: Isus, disprețuit și batjocorit, "dezvăluie slava sa rămânând pe cruce, ca Miel jertfit". În mod neașteptat, a notat pontiful comentând Evanghelia după sfântul Luca, proclamată la Liturghia solemnității - tâlharul cel bun "mărturisește regalitatea dreptului nevinovat": îl vede răstignit și îl numește rege; înțelege că "viața este a sta cu Cristos, deoarece acolo unde se află Cristos acolo este împărăția"; și astfel "gloria divină este deja prezentă, deși ascunsă de desfigurarea crucii":

• "În Isus răstignit se petrece cea mai mare revelație a lui Dumnezeu posibilă în această lume, pentru că Dumnezeu este iubire, iar moartea pe cruce a lui Isus este cel mai mare act de iubire din întreaga istorie. Ei bine, pe inelul de cardinal, pe care peste puțin timp îl voi consemna noilor membri ai sacrului colegiu, este reprezentată tocmai răstignirea. Aceasta, dragi frați neo-cardinali, va fi mereu pentru voi o invitație la a vă aminti ai cărui rege sunteți servitori, pe care tron a fost el înălțat și cum a fost fidel până la sfârșit pentru a învinge păcatul și moartea cu forța divinei milostiviri. Mama Biserică, mireasa lui Cristos, vă dăruiește acest însemn ca amintire a mirelui ei, care a iubit-o și s-a dat pe sine pentru ea (cf. Ef 5,25). Astfel, purtând inelul de cardinal, voi sunteți rechemați în mod constant la a da viața pentru Biserică".

Iar Biserica este deci chemată să slujească în mod fidel adevărul lui Cristos mort și înviat pentru mântuirea noastră:

• "Biserica este depozitara misterului lui Cristos: este atare în toată umilința și fără umbră de orgoliu sau aroganță, pentru că este vorba despre darul cel mai mare pe care l-a primit fără nici un merit și pe care este chemată să-l ofere gratuit omenirii din orice epocă, ca orizont de sens și de mântuire. Nu este o filozofie, nu este o gnoză, deși cuprinde și înțelepciunea și cunoașterea. Este misterul lui Cristos; este Cristos însuși, logosul întrupat, mort și înviat, constituit Rege al universului".

"Cum să nu simțim - a continuat papa - o tresărire de entuziasm, plină de gratitudine pentru a fi fost admiși la a contempla splendoarea acestei revelații?"

• "Cum să nu simțim în același timp bucuria și responsabilitatea de a sluji acest rege, de a mărturisi cu viața și prin cuvânt stăpânirea sa? Aceasta este, în mod deosebit, îndatorirea noastră, venerați frați cardinali: a vesti lumii adevărul lui Cristos, speranța fiecărui om și pentru întreaga familie umană".

Strâns unită cu această misiune este angajarea pentru "pacea între toți ucenicii lui Cristos, ca semn al păcii pe care Isus a venit să o instaureze în lume prin intermediul crucii":

• "Biserica este acea porțiune din umanitate în care se manifestă deja regalitatea lui Cristos care are ca manifestare deosebită pacea. Este noul Ierusalim, încă nedesăvârșit întrucât pelerin în istorie, dar în măsură să anticipeze, într-un oarecare mod, Ierusalimul ceresc. Rugăciunea pentru pace și unitatea constituie prima și principala voastră misiune, pentru ca Biserica să fie trainică și bine întărită, semn și instrument de unitate pentru întregul gen uman" (cf. Lumen gentium, 1).

Imediat după predică și înainte de intonarea Crezului, Benedict al XVI-lea a consemnat noilor cardinali inelul adresându-se mai întâi tuturor:

"Prea iubiți frați, introduși în colegiul cardinalilor, sunteți uniți printr-o legătură mai strânsă acestei Sfinte Biserici Romane, ale cărei titluri, adică biserici din Roma, vi le-am atribuit. Primiți deci inelul, semn de demnitate, de solicitudine pastorală și de comuniune mai intimă cu sediul lui Petru".

Apoi Sfântul Părinte a consemnat fiecăruia inelul de cardinal spunând:

"Primește inelul din mâna lui Petru, și să știi că prin iubirea principelui apostolilor se întărește iubirea ta față de Biserică".

Cum s-a spus deja, din cauza vremii ploioase, sfânta Liturghie a fost celebrată în bazilică și nu în Piața "Sfântul Petru" cum fusese prevăzut. Însă, terminată Liturghia, papa a ieșit în fața bazilicii de unde a salutat mulțimea credincioșilor, peste 20.000, în special pelerinii irakieni veniți pentru a-l sărbători pe noul lor cardinal patriarhul de Babilonia al caldeilor, Emanuel al III-lea Delly. Cei rămași în piața au urmărit celebrarea euharistică pe maxi-ecrane.

Înainte de saluturile particulare în limbile italiană, franceză, engleză, germană, spaniolă, portugheză, polonă și din nou italiană, Benedict al XVI-lea a lansat un apel pentru procesul de pace în Orientul Mijlociu.

Benedict al XVI-lea a amintit că "marțea viitoare, 27 noiembrie 2007, la Annapolis, în Statele Unite, israelieni și palestinieni, cu ajutorul Comunității Internaționale, intenționează să relanseze procesul negocierilor pentru a găsi o soluție justă și definitivă conflictului care de 60 de ani însângerează ?ara Sfântă și a provocat atâtea lacrimi și suferințe în cele două popoare". Apoi, a urmat apelul lui Benedict al XVI-lea:

• "Vă cer să vă alăturați zilei de rugăciune proclamată pentru astăzi de Conferința episcopală a Statelor Unite ale Americii pentru a implora de la Duhul lui Dumnezeu pacea pentru acea regiune atât de dragă nouă și darurile înțelepciunii și curajului pentru toți protagoniștii importantei întâlniri".

În fine, din nou, un salut în limba italiană:

"După încheierea celebrării solemne de astăzi, doresc să adresez salutul meu cordial tuturor celor prezenți, inclusiv celor rămași în afara bazilicii. O specială gratitudine exprim credincioșilor veniți de departe pentru a însoți noii cardinali și participa la acest eveniment, care manifestă de o manieră singulară unitatea și universalitatea Bisericii Catolice. Distinselor autorități civile le reînnoiesc gândul meu deferent".

În celelalte saluturi papa s-a referit la conținutul solemnității "Cristos, Regele Universului".

În fine, înainte de rugăciunea "Angelus" și de binecuvântarea apostolică papa a îndemnat: "Să ne dispunem acum să recităm, ca de obicei, rugăciunea Angelus. În ocazii ca aceasta, se simte și mai vie prezența spirituală a Mariei Preasfinte. La fel ca în cenaclul din Ierusalim, ea este astăzi în mijlocul nostru și ne însoțește în această etapă a drumului eclezial. Vrem să încredințăm Fecioarei noii membri ai colegiului cardinalilor pentru ca fiecăruia dintre ei, precum și tuturor slujitorilor Bisericii, să le dobândească harul de a-l imita mereu pe Cristos în slujirea generoasă a lui Dumnezeu și a poporului său, pentru a fi părtași la regalitatea sa glorioasă".

Radio Vatican (25 noiembrie 2007)


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat