Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași (Caritas): "Un milion de stele"

Caritas Internațional a organizat acțiunea "Un milion de stele" în cadrul campaniei "Caritas pentru Caritas" sâmbătă, 24 noiembrie 2007, la ora 17.00, în curtea catedralei romano-catolice "Adormirea Maicii Domnului" din Iași.

PS Aurel Percă a prezidat celebrarea care a avut loc în curtea catedralei "Adormirea Maicii Domnului". În cadrul celebrării, Excelența sa a binecuvântat cele 100 de lumânări aprinse în semnul solidarității și unității între oameni și pe cei prezenți. Discursul său a evidențiat rolul luminii în a-l simboliza pe Cristos și solidaritatea și unitatea de care au nevoie toți oamenii.

De asemenea, sâmbătă seara au mai luat cuvântul și pr. Iosif Dorcu, decan de Iași și pr. Egidiu Condac, director al Centrului Diecezan Caritas Iași. La această celebrare au participat și alți preoți din Iași și mai mulți credincioși.

La Iași au fost trimise 100 de lumânări de la Caritas Münster (Germania), care au fost aprinse concomitent cu cele din locurile unde a avut loc această acțiune. Printre statele în care a avut loc acțiunea "Un milion de stele" se află Germania, Austria, Franța, Belgia, Luxemburg, Elveția etc.

Maricel Bulai

* * *

Unitate și solidaritate între oameni. Două elemente prea des neglijate, motive de nepăsare pe fondul unei nebuloase cotidiene. "Un milion de stele" - iată o punte de legătura, un îndemn reparator spre neuitarea existenței semenilor și spre comuniunea armonioasă cu aceștia.

Demersul Centrului Diecezan Caritas Iași de a se alinia la acest tip de acțiune reprezintă o reacție firească față de o inițiativă nobilă demarată în urmă cu zece ani de către Caritas Internațional. Astfel, la 24 noiembrie 2007, în curtea Episcopiei Romano-Catolice din Iași, începând cu ora 17.30, peste 300 de persoane, oameni din comunitate, beneficiari ai proiectelor Caritas și voluntari ai acestora, au aprins un număr de 100 de lumânări poziționate în forma unui crucifix replicând ceea ce se derula în același timp în mai multe țări de pe mapamond. Au fost de față și reprezentanți ai mass-media.

Inaugurarea evenimentului a fost făcută de pr. Egidiu Condac, director al Centrului Diecezan Caritas Iași și președinte al Confederației Caritas România, care a explicat pe larg simbolistica acestei campanii, prezentând și un istoric al acesteia.

În continuare, Preasfințitul Aurel Percă, episcop auxiliar al Diecezei de Iași, a transmis un îndemn la caritate și solidaritate către comunitatea ieșeană, acest mesaj fiind întărit și de cuvintele calde ale pr. Iosif Dorcu, paroh al Parohiei "Adormirea Maicii Domnului Iași".

La sfârșitul activității, fiecare participant la această activitate a avut ocazia să intre în posesia uneia dintre lumânările ce au fost aprinse, această facilitate realizându-se în schimbul unei donații simbolice.

Cătălin Asăvoaei

* * *

Filozofia: Cu toții suntem martori ai unui egoism tot mai crescând în societate. Solidaritatea se poate manifesta, de exemplu, între săraci și bogați, între sănătoși și bolnavi, între generații.

Acțiunea "Un milion de stele" a fost organizată în cadrul campaniei "Caritas pentru Caritas". Cu această acțiune, Caritas International a vrut să creeze o atitudine care să facă posibilă trăirea solidarității și unității oamenilor din toată lumea.

"Un milion de stele" international

Un milion de stele este o acțiune a rețelei Caritas International care se desfășoară actualmente în mai multe țări europene, în fiecare an, înainte de Crăciun. Scopul comun este de a oferi semne vizibile pentru o societate solidară și o lume dreaptă:

  • prin iluminarea locurilor si a clădirilor reprezentative din cât mai multe orașe și comunități, cu lumânări exterioare care rezistă la vreme și ard pe termen lung.

  • prin chemarea la solidaritate - și prin activitatea și proiectele Caritas-ului în interior și în afara țării.

Cunoașterea acestui moment de solidaritate a fost posibilă prin:

  • relatările din media local și regional;

  • canalele de comunicare ale Caritas-ului (publicații, internet);

  • asociațiile Caritas locale și regionale;

  • mijloace de mediatizare (afișe si fluturași).


 

lecturi: 7.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat