Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Adunarea de la Sibiu a dezmințit zăbava ecumenică

O reflecție a președintelui Conferinței Bisericilor Europene, Jean-Arnold de Clermont

În pofida dificultăților, tensiunilor și inevitabilei greutăți organizatorice a unei întâlniri ecumenice cu două mii cinci sute de delegați, m-am întors foarte încurajat de la Adunarea din Sibiu: nu atât pentru că au fost progrese extraordinare pe planul ecumenic, față de adunările precedente, cât mai ales pentru că Sibiu a dezmințit un loc comun. Mă refer la afirmația că ecumenismul se află într-o situație de zăbavă, pentru că glasurile celor trei mari confesiuni creștine - catolică, ortodoxă și protestantă - ar fi devenit așa de paralele, încât elimină orice speranță de convergență.

De acum, A Treia Adunare Ecumenică Europeană de la Sibiu este istorie. Ea s-a reunit cu tema "Lumina lui Cristos îi luminează pe toți. Speranță unei reînnoiri și unități în Europa". Ca și precedentele adunări de la Basilea (1989) și Graz (1997) și cea de la Sibiu a fost convocată împreună de către Consiliul Conferințelor Episcopale Europene (CCEE) și de către Conferința Bisericilor Europene (KEK), organism care adună o sută douăzeci de Biserici de tradiție ortodoxă, protestantă, anglicană și vetero-catolică. Comitetul central al KEK reunit la Viena între 14-17 noiembrie a început o primă reflecție despre Sibiu.

Ei bine, "poporul ecumenic" prezent la Sibiu a afirmat clar că merită de continuat dialogul: chiar dacă poate fi dificilă și aspră confruntarea, sunt posibile progrese - mă gândesc îndeosebi la a doua recomandare din mesajul final, care invită la "continuarea dezbaterii despre recunoașterea reciprocă a botezului, ținând cont de importantele rezultate obținute cu privire la acest argument în diferite țări". În afară de aceasta, delegații de la Sibiu au reafirmat angajarea lor de a face să înainteze chestiuni pe care cu toții le îndrăgim, cum sunt apărarea ambientului, dreptatea socială, primirea imigraților, lupta împotriva sărăciei în Europa și în lume, angajarea pentru pace.

Întrebarea pe care trebuie să ne-o punem, ca teologi și ca păstori, este următoarea: când constatăm că membrii comunităților noastre, așa de diferite între ele, sunt, cu privire la atâtea teme, angajați pe un drum comun, suntem noi gata să-i însoțim pentru ca la mărturia comună să se unească o spiritualitate ecumenică tot mai profundă, o citire comună a Bibliei, un dialog teologic tot mai puternic?

Cred că trebuie citită întâlnirea de la Sibiu în lumina dezbaterii adunării cu privire la mesajul final; la o primă schemă destul de generică, delegații au reacționat spunând: nu este ceea ce voim, vrem să spunem lucrurile cu privire la care suntem gata să angajăm împreună. Desigur, cele zece recomandări conținute în mesaj nu sunt complet noi, dar sunt convins că vor permite mișcării ecumenice din Europa să recapete vitalitate.

Un alt element pozitiv pe care aș vrea să-l subliniez este participarea liderilor politici europeni, care pentru prima dată au venit la o adunare ecumenică europeană pentru a exprima așteptările lor din partea Bisericilor în privința procesului de integrare europeană.

La Viena, comitetul central al KEK a început o primă reflecție cu privire la rezultatele adunării de la Sibiu: etapele succesive vor fi analizarea raporturilor celor nouă "forumuri" în care s-a împărțit munca adunării, și găsirea unei strategii pentru a pune în practică recomandările finale. Totul se va face în colaborare cu CCEE și va fi îndeosebi misiunea următoarei adunări a comitetului unit între KEK și CCEE care va avea loc la Londra în februarie 2008. Acolo va trebui să reflectăm și asupra modului de optimizare a colaborării celor două organisme. În acest sens, mă întreb dacă nu ar trebui să îndrăznim o întrebare radicală, adică dacă nu ar trebui să lucrăm la o unică structură ecumenică europeană. Știu bine care și câte sunt dificultățile, dar angajarea ecumenică în Europa ar scoate un profit enorm; nu numai în termeni de eficacitate, ci și pentru a regăsi o viziune a ecumenismului pe termen lung. De altfel, exigența de a găsi o platformă comună ecumenică este o preocupare a Bisericilor la nivel mondial, așa cum a reieșit din recenta adunare a "Forumului creștin global" la Nairobi.

Mulți se întreabă dacă mai merită de convocat adunări ecumenice ca aceea de la Sibiu. Sunt tentat să spun: atenția să nu aruncăm copilul împreună cu apa murdară. Din punctul de vedere al întâlnirii ecumenice, întâlnirea de la Sibiu a fost un mare eveniment. Să nu uităm că delegații erau de trei ori mai numeroși decât în adunările precedente. Se pot face multe critici, se pot studia noi modalități de organizare, însă întâlnirea, atunci când este de calitate, nu poate decât să hrănească spiritul ecumenic. Și acest lucru este confirmat de rapoartele pe care le primim de la mulți delegați, sau de la blog-urile ecumenice pe care unele delegații (cum este cea franceză) le-au deschis pe rețeaua de Internet. Deosebit de pozitive sunt evaluările tinerilor: deși au fost numai două sute și nu și-au găsit cu ușurință rolul lor în adunare, entuziasmul lor și angajarea lor au fost vrednice de laudă. Documentul aprobat de tinerii delegați, adăugat la mesajul final, este dovada acestui lucru. Și atunci de ce să nu ne imaginăm să oferim tinerilor din Bisericile noastre o adunare ecumenică europeană a tinerilor, care ar putea da un nou elan ecumenismului pe bătrânul continent?

Traducere după "L'Osservatore Romano", 23 noiembrie 2007,
de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 4.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat