Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Șcheia: Funeraliile pr. Iosif Andrici

Pr. Iosif Andrici, decedat în ziua de 19 noiembrie 2007 în Șcheia, a fost condus pe ultimul drum joi, 22 noiembrie.

Liturghia de înmormântare a avut loc în biserica "Sfânta Cruce" din Șcheia, la ora 11.30. Alături de PS Petru Gherghel, cel care a oficiat înmormântarea, au stat preoții care se trag din Șcheia, colegi de generație, pr. Aurel Petrișor, pr. decan Isidor Chinez. Peste 110 preoți au participat la înmormântare. Biserica ridicată de pr. Iosif Andrici s-a umplut cu credincioși din Șcheia și din localitățile învecinate sau mai îndepărtate. O mare parte dintre cei prezenți în biserică fuseseră botezați, căsătoriți sau au primit alte sacramente de la părintele decedat. Printre cei care au ținut să vină la înmormântare au fost ingineri, arhitecți, colaboratori ai pr. Andrici în lucrările pe care le-a înfăptuit.

În față era lumânarea pascală și apoi catafalcul cu trupul neînsuflețit al pr. Iosif Andrici. De jur împrejur coroane. Tineri, îmbrăcați în costume populare cu lumânări aprinse, străjuiau sicriul. Prezenți în jurul sicriului au fost și nepoți sau rude ale răposatului.

Pr. Eduard Ferenț a ținut omilia. Moartea începe încă de la naștere, a spus părintele. Învățăm să murim de la părinți (așa cum Vasile cel Mare a învățat de la mama și de la bunica), ne maturizăm în această idee pe măsura creșterii. Un preot învață să se strămute dincolo, așa cum subliniază Conciliul Vatican II, prin predică, prin administrarea sacramentelor, prin recitarea Breviarului și prin munca pastorală. Modelul în moarte, a subliniat predicatorul, este Cristos Domnul. Ultima predică a unui preot este moartea. Pr. Andrici cu fața spre popor ține ultima predică invitându-i pe toți, cum a făcut-o odinioară Maria: "Faceți tot ceea ce vă va spune Isus", îndeamnă la a ne impregna gândirea și viața cu spiritul evangheliei, a încheiat predica pr. Ferenț.

Doi tineri au propus intențiile la rugăciunea credincioșilor.

La finalul Liturghiei pr. Aurel Petrișor, în numele sătenilor, a mulțumit celor prezenți îndemnându-i să continue drumul spiritual în care au fost așezați de părintele răposat. Un copil a cântat "Voi merge într-o zi", amintind tuturor că suntem destinați pentru cer. PS Petru Gherghel, pornind de la cuvintele lui Isus: "Dacă vrea cineva să vină după mine să-și ia crucea și să mă urmeze", a apreciat faptul că pr. Andrici a construit o biserică dedicată sfintei cruci și a dorit ca locuința unde a stat în ultimul timp să fie dedicată celor bolnavi sau celor în vârstă. De asemenea, episcopul a subliniat că preotul răposat a adus multora mângâiere și alinare și a fost unul care și-a luat crucea și a purtat-o inclusiv prin suferințele fizice din ultima parte a vieții.

La libera care s-a făcut s-a cântat rugăciunea "Tatăl nostru" pe melodia compusă de pr. Andrici.

La ieșirea din biserică, pe drumul spre cimitir sicriul a fost purtat de cei nouă preoții din sat. Cei mai mulți dintre ei au ieșit preoți în timp ce pr. Andrici era paroh. Apoi sicriul a fost preluat de tineri.

Un număr mare de preoți și credincioși s-au înșiruit pe drumul care duce spre cimitir. Pe garduri covoare ca în zi de sărbătoare.

Sicriul cu trupul neînsuflețit a fost așezat în cimitirul satului unde așteaptă învierea. Probabil, sătenii vor ridica în curând o capelă.

Să se odihnească în pace!

Pr. Cornel Cadar

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 22 noiembrie: Șcheia: Funeraliile părintelui Iosif Andrici


 

lecturi: 49.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat