Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Radio VaticanVatican: Zi de rugăciune pentru noi cardinali

Colegiul cardinalilor împreună cu papa au organizat o zi de reflecție și de rugăciune în noua aulă a Sinodului din Vatican vineri, 23 noiembrie 2007, în ajunul Consistoriului ordinar public de sâmbătă, 24 noiembrie 2007, când vor fi creați 23 noi cardinali, dintre care 18 electori.

Meditația de dimineață, introdusă de cardinalul Walter Kasper, președintele Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor, va fi dedicată dialogului ecumenic. Noii cardinali - afirmase Benedict al XVI-lea anunțând Consistoriu de sâmbătă la audiența generală din 17 octombrie 2007 - "să știe să mărturisească cu curaj în orice împrejurare iubirea lor pentru Cristos și pentru Biserică".

Demnitatea de cardinal reprezintă o chemare la o responsabilitate și mai mare în serviciul Bisericii. Este ceea ce amintește, cardinalul anunțat, Mons. Odilio Pedro Scherer, arhiepiscop de Sao Paolo:

• "Eu interpretez această chemare ca o chemare la misiune, de o manieră mai angajantă. Firește, se schimbă raportul cu Biserica Universală din toată lumea, deoarece cardinalii sunt chemați să fie și colaboratorii Sfântului Părinte; mă pregătesc să-mi asum în mod conștiincios și cu angajament ceea ce îmi va fi încredințat. În Brazilia, numirea a fost primită cu multă bucurie și toți au încă în minte imaginile vizitei Sfântului Părinte, din luna mai, anul acesta. Acum lumea poate acorda mai multă importanță și învățăturii sale, cuvintelor sale pentru că l-au auzit, l-au văzut de aproape pe papa care a fost între noi și acest lucru rămâne în inima oamenilor".

Între viitorii cardinali figurează și Mons. Angelo Bagnasco, arhiepiscop de Genova și președinte al Conferinței Episcopale Italiene (CEI) care, intervievat de serviciile centrale, subliniază demnitatea de cardinal ca o mare răspundere ce trebuie primită profund conștienți de însemnătatea ei.

• "Este o responsabilitate nouă care îmi învestește persoana, ca act de încredere al papei, care învestește întreaga dieceză, comunitatea mea. Prin urmare, sunt sigur că atât preoții mei cât și toți credincioșii din Genova sunt conștienți de acest dar și de această nouă sarcină de fidelitate față de Sfântul Părinte și de vivacitate a comunității creștine. Simt mereu apropierea Bisericii mele, chiar și în evenimentele, uneori puțin dificile, în care am fost implicat; însă, chiar și în acest moment de bucurie, deși de responsabilitate, simt mult această apropiere. Prezența credincioșilor din Genova la Roma îmi dovedește în mod sigur această afecțiune care, evident, este reciprocă".

O desemnare, la demnitatea de cardinal, care în unele cazuri este neașteptată este ceea ce a declarat Mons. Raffaele Farina, arhivar și bibliotecar al Bisericii Romane:

• "A fi cardinal nu este puțin lucru și nu se poate rămâne indiferenți chiar dacă eu, în mod sincer, nu mă așteptam; și mai ales, ceea ce îmi pare că este evident este teama de a nu fi demn, de a nu fi la înălțimea acestei sarcini, acestei onori. Teamă și pentru eventuale alte sarcini pe care Sfântul Părinte mi le va încredința. Aș vrea să adaug o urare: cei care lucrează în Vatican sunt în majoritate laici; doresc ca ei să aibă motivații profunde, adică să fie conștienți de serviciul pe care îl prestează Sfântului Scaun, simțind că lucrează alături de papa și să lucreze cu entuziasm, cu optimism, cu recunoștință".

Radio Vatican (22 noiembrie 2007)


 

lecturi: 11.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat