Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție: Sunt chemat la slujire

E grea indiferența și insuportabilă e viața trăită în preajma ei.

Privesc adesea în sufletul meu și, cu stupoare, descopăr amabilitatea cu care accept vizita unui oaspete distins, ce poartă numele atât de cunoscut: Indiferența.

Cu aceiași ochi, privesc în jurul meu ființe umane chinuite, purtând și ele, cu greu, pe spate, un chiriaș cu același nume: Indiferența.

Îmi fac curaj și merg pe ogor sau pe șantier, încerc să bat la poarta școlii și a spitalului, îmi plec genunchiul, fac semnul crucii și intru în biserică, dau buzna oriunde, în orice ungher, dar nu se poate; sunt asaltat de același dramatic spectacol. Văd oameni crispați și debusolați, purtând greaua povară a chiriașului cu același nume: Indiferența.

Dimineața, la amiază și seara, mă sforțez să-mi adun gândurile și, în tăcere, sunt vizitat de același oaspete, ce-mi aduce-n dar, de fiecare dată, lehamitea de viață.

Și nu numai atât: din simplu chiriaș, distinsul oaspete devine gazdă și pune stăpânire pe gânduri, sentimente, pe întreaga mea viață. Așa, sărmanul de mine am devenit în timp sclavul indiferenței și, mai mult, am ajuns la marea "performanță" să mă identific cu ea. Penibila dramă, ce a lovit cu tărie chiar în esență ființa mea fragilă, trezește în mine totuși o dorință aprinsă de a lua atitudine. Revolta e mare, nu mai rezist așa. Vreau să mă schimb, vreau să o termin cu trista sclavie a indiferenței.

Ochii mi se deschid și, din adâncul sufletului meu, glăsuiesc: "Nu mai accept nici o sclavie, nu pot fi indiferent la strigătul plin de durere al celui încercat, nu pot rămâne indiferent, închis în turnul comodității mele, nu pot fi liniștit, dar trebuie să mă apese greu povara semenului meu care plânge și suspină sub crucea grea a existenței sale. Chiar dacă, din cauza indiferenței mele de până acum, mă simt neputincios în a-i oferi și cel mai mic ajutor aproapelui meu în suferință, nu mă voi preda neputinței, ci mă voi angaja pe drumul greu, dar luminos, al slujirii.

Ochii mi se deschid din nou și se fac mari de tot. Acum văd cu claritate răutatea și ipocrizia indiferenței. O, ce bucurie! Am abandonat drumul sclaviei, drumul oribil al indiferenței, și cât de bine mă simt, inspirând aerul proaspăt al libertății adevărate. Nu mai sunt sclav și simt că trăiesc pe măsură ce descopăr valoarea inestimabilă a slujirii.

Sunt fericit, mi-am descoperit vocația la slujire.

Pr. Toma Encuță


 

lecturi: 9.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat