Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Sagna-Săbăoani: Schimb de experiență între tineri

Tinerii din Parohia Săbăoani au petrecut împreună cu tinerii din Sagna, ziua de duminică, 18 noiembrie 2007. Scopul acestei întâlniri a fost realizarea unui schimb de experiență pastorală între cele două parohii și, în mod deosebit, între tinerii celor două comunități, împreună cu preoții responsabili de pastorația lor.

"Dumnezeu este iubire" a constituit tema întâlnirii tinerilor din cele două comunități, întrunire organizată în Parohia Romano-Catolică Sagna, care s-a bucurat, pe parcursul unei întregi zile, de prezența tinerilor din Săbăoani.

Cei aproximativ 100 de tineri din Parohia Săbăoani, majoritatea fiind membrii ai Acțiunii Catolice a Tinerilor din această comunitate, au fost primiți în jurul orei 9.00 de o parte a tinerilor din Sagna și de preoții responsabili cu pastorația lor din această comunitate, respectiv pr. Iacob Stolnicu, paroh, și pr. Daniel Budău, vicar. O dată cu salutul de bun venit, toți au primit și ecusoane și a fost făcut cunoscut programul ce urma să se desfășoare pe parcursul întregii zile.

Programul a debutat cu sfânta Liturghie de la ora 9.30, Liturghie concelebrată de pr. Claudiu Budău, responsabil cu pastorația tinerilor din Parohia Săbăoani, și pr. Iacob Stolnicu, gazdă. La predică, pr. Claudiu a vorbit despre consecvență și de importanța alegerilor pe termen lung în viață: a te urca la timp în trenul potrivit, la momentul oportun și a păstra direcția de mers, a trăi în sens creștin acel carpe diem și a deveni oameni responsabili, asumându-ne luxul de a construi perspective ce trec de ziua de mâine.

După sfânta Liturghie, tinerii din cele două comunități s-au adunat în sala de cateheze, unde au făcut concret cunoștință unii cu alții și și-au împărtășit programul și activitățile pe care le desfășoară de obicei. Următorul moment i-a apropiat pe participanți și mai mult. Împărțiți în opt "ateliere de lucru", participanții s-au prezentat și s-au cunoscut în mod personal, evidențiindu-se și particularitățile specifice activităților grupului Scout din Parohia Sagna și ale Acțiunii Catolice a Tinerilor din Săbăoani.

Prânzul a fost precedat de un moment de rugăciune în biserică (Ora Medie, Angelus, cântece mariane). Tinerii s-au bucurat de tradiționalele sarmale, pregătite de gazde, și și-au exprimat apoi bucuria, dansând cu foc și chef, după cum le stă bine celor tineri.

A urmat o meditație, intitulată "Tânărul între iubire și speranță", în cadrul căreia pr. Daniel Budău a accentuat diferența dintre o "iubire umană" și una "sacramentală", și a evidențiat prezența iubirii în fiecare dintre cele șapte sacramente. Aceeași temă i-a reunit apoi pe tinerii participanți la discuții pe laboratoare de lucru, în care s-a încercat evidențierea importanței perseverenței ("Fiți statornici și veți dobândi viața" a fost fraza concluzivă a evengheliei din liturgiei cuvântului a duminicii a XXXIII-a din timpul de peste an) într-o iubire curată care să conducă la "siguranța speranței".

Următorul moment al întâlnirii l-a constituit programul artistic pregătit cu multă pasiune de tinerii participanți. Cei din Săbăoani, îmbrăcați în costume tradiționale, au interpretat câteva melodii și dansuri cunoscute din folclorul popular românesc, intercalate cu recitarea a trei poezii de M. Eminescu (Scrisoarea I, Ce-i amorul, Când amintirile), interpretate de trei reprezentanți ai tinerilor din trupa de teatru a comunității din Săbăoani. Tinerii din Sagna au pregătit două bansuri, care i-au ridicat în picioare pe participanți, și două scenete (Pâcală și Tândală și Românul și țiganul). Întregul moment a constituit o explozie de tinerețe și bucurie, în care participanții au uitat pentru moment că nu se cunosc decât de câteva ore.

A urmat la ora 16.30 adorația euharistică, împreună cu toți credincioșii din Sagna, și sfânta Liturghie de seară, după care a mai urmat o scurtă cateheză, condusă de pr. paroh Iacob Stolnicu, ce a cuprins o sinteză a planului urmărit în catehezele prezentate tinerilor în această parohie și câteva sfaturi utile pentru viața tinerilor.

În final, pr. Claudiu Budău a trasat concluziile acestei zile în trei puncte:

1. Ziua de împărtășire a experienței pastorale din cele două comunități a constituit încă o dovadă a rolului pozitiv pe care-l are contactul cu persoane și activități din alte grupuri de tineri ale diecezei, ținând cont de specificul și bogăția pe care o poartă fiecare comunitate, în funcție de locul și păstorii care lucrează în ea dar, mai ales, de ușurința cu care tinerii reușesc să intre în relație unii cu alții. Tinerii din Săbăoani făceau deja pentru a doua oară din luna august până acum un astfel de schimb de experiență pastorală, după frumoasa zi petrecută la Săbăoani cu tinerii din Parohia "Sf. Anton" Iași în Duminica Misiunilor;

2. Mai avem mult de lucrat la capitolul "familiarizarea cu sacrul", evidențiind rolul mai evident de "ferment" pe care ar trebui să-l aibă grupurile de bază din comunitățile noastre, cum sunt și Scout-ul și Acțiunea Catolică;

3. Ar trebui să mai lucrăm la acceptarea realității că avem încă multe de învățat unii de la alții, învățând simultan și să fim recunoscători pentru comunitățile vii de creștini din care facem parte, pentru momentele pe care le trăim împreună, mai ales în jurul bisericii și al păstorilor care se ocupă de pastorația tinerilor.

În acest sens, a fost formulat un cuvânt de mulțumire pentru ziua care se încheia și a fost exprimată oficial invitația de a-i avea, într-una din săptămânile următoare, pe tinerii din Sagna și păstorii lor, în mijlocul comunității și mai ales a tinerilor din Săbăoani.

Întreaga zi s-a încheiat cu un moment de muzică și dans, în care tinerii, bineînțeles, nu au pierdut timpul deloc, ba chiar au găsit spațiu și pentru un schimb de numere de telefoane și adrese și a închega prietenii, pentru a ține legătura și pe mai departe, pentru ca totul să nu rămână doar o amintire frumoasă, ci o experiență plăcută din care toți au avut câte ceva de învățat.

Pr. Claudiu Budău

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 18 noiembrie: Sagna-Săbăoani: Schimb de experiență între tineri


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat