Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

INOMC 2007: Educația media

Cea de-a VIII-a Întâlnirea Națională a Operatorilor din Media Catolice (INOMC) cu tema Educația media. a avut loc în perioada 16-19 noiembrie 2007, la București. Au participat operatori media (presă scrisă, birouri de presă, audio-vizual și internet) din diecezele catolice din România. Din Dieceza de Iași au participat pr. Cornel Cadar, pr. Iosif Dorcu și pr. Alois Moraru.

Participanții au făcut un schimb de experiențe și au făcut propuneri pentru îmbunătățirea comunicării din și dintre dieceze.

Întâlnirea Națională a Operatorilor din Mass-Media Catolice este o inițiativă ajunsă la cea de-a VIII-a ediție. Primele două întâlniri au avut loc la Sinaia, apoi la Iași (2002), la Cluj-Napoca (2003), la Miercurea-Ciuc (2004), la Oradea (2005) și la Baia Mare (2006). Întâlnirea s-a desfășurat sub egida Conferinței Episcopale Române, cu binecuvântarea ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop de București, responsabil cu probleme de media la nivelul Conferinței Episcopale Române.

Rolul INOMC-ului este de a favoriza și întări cunoașterea, legăturile, schimbul de experiență, colaborarea dintre membrii ei, de a ajuta și de a sprijini Bisericile locale.

* * *

Comunicat de Presă al INOMC 2007

În perioada 16-19 noiembrie 2007, la sediul Arhiepiscopiei Romano-Catolice de București a avut loc Întâlnirea Națională a Operatorilor Media Catolici (INOMC) la care au participat reprezentanți ai următoarelor dieceze și eparhii: București, Alba-Iulia, Iași, Maramureș, Alba-Iulia și Făgăraș, Cluj-Gherla, Satu Mare și Timișoara, Lugoj, Oradea greco-catolică. Au lipsit reprezentanți de la Oradea romano-catolică.

Tema întâlnirii a fost "Educația media". La o parte a lucrărilor a participat ÎPS Ioan Robu, președintele Conferinței Episcopilor din România și responsabil al Comisiei de Comunicații Sociale din cadrul aceleiași conferințe.

Invitați speciali au fost Filippo Ceretti, profesor de educație media la Universitatea Pontificală din Lateran, și sr. Francesca Pratillo, din Congregația Paulinelor. Parte din programul întâlnirii a fost comun cu festivalul de film privind copii organizat de SIGNIS Internațional sub egida UNICEF.

Participanții la întâlnire au constatat cu mâhnire modul în care parte din mass-media din România au adus jigniri Sfântului Părinte, cu privire la evenimentele legate de vizita delegației Parlamentului României la Sfântul Scaun din 14 noiembrie 2007.

Dincolo de experiența cunoașterii, participanții au sesizat necesitatea structurării Comisiei Mass-Media în fiecare dieceză (birou de presă, presa scrisă, audio-vizual și internet).

În timpul lucrărilor s-au cristalizat următoarele propuneri:

  • să se lucreze la promovarea importanței sectorului Mass-Media în cadrul fiecărei dieceze

  • formarea responsabililor media pe domeniile specifice mai sus menționate

  • necesitatea educației media atât a tinerei generații, cât și a preoților și a viitorilor preoți

  • continuarea inventarierii resurselor mass-media din fiecare dieceză

  • reeditarea unei agende actualizate cu adresele și telefoanele tuturor instituțiilor catolice din țară

Printre temele propuse pentru viitoarea întâlnire s-au evidențiat problema relațiilor publice ale Bisericii și cele legate de managementul media în dieceze.

Pr. Francisc Doboș,
secretar al Comisiei de Comunicații Sociale al CER

***

Fotografii de la INOMC 2007 pot fi găsite și la:
http://picasaweb.google.com/mario1980/BucurestiINOMCUMAFILMFEST2007


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat