Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Curs de formare pentru animatorii ACC

Comunicarea, un subiect despre care credeam că știm aproape totul, a fost tema Cursului de formare, cu durata de o zi, pentru animatorii din cadrul Acțiunii Catolice a Copiilor, care a avut loc sâmbăta, 10 noiembrie 2007, în Parohia "Fericitul Ieremia" din Roman (zona Roman și Iași), iar duminică, 11 noiembrie 2007, în Parohia "Sfânta Cruce" din Bacău (zona Bacău).

La acest curs au participat peste 50 de animatori din 19 parohii în care există ACC sau sunt simpatizante (Lilieci, Valea Seacă).

În program au fost incluse aspecte teoretice, dar și practice: exerciții de intercunoaștere și jocuri didactice.

Întrucât cel cu care trebuie sa comunicăm cel mai des este Dumnezeu, zilele de formare au avut în centru imaginea lui Cristos. Astfel, tinerii au participat la adorație și la sfânta Liturghie, celebrată de pr. Florin Sescu, asistentul spiritual național al ACRO.

Programul formativ a debutat cu exerciții de intercunoaștere, coordonate de Claudia Benchea, responsabilă diecezană ACC, și de Geta Cadar, consilier psihologic, prin intermediul cărora am aflat mai multe aspecte privind tipul personalității noastre.

Pentru a avea o bază teoretică, informațiile au fost structurate pornind de la ideea aparținând lui Tudor Vianu, referitoare la actul comunicării: "Cine vorbește «comunică» și «se comunică»". "Arta prozatorilor români". Am identificat, astfel, dublul rol al comunicării: "reflexiv" și "tranzitiv" și elementele comunicării: emițătorul care trimite un mesaj receptorului, într-un anumit cod, printr-un anumit canal, în cadrul unui context.

Am aflat, de asemenea, că, în cea mai mare parte, comunicăm nonverbal (55%) și paraverbal (38%), si mai puțin verbal (7%).

Prin intermediul jocurilor de rol, am descoperit care sunt factorii care determină distorsionarea mesajelor, blocajele care apar în comunicare și cauzele acestora: diferențele de interes, diferențele educaționale, lipsa respectului reciproc, diferențele de vârstă, rasă, gen etc. Aceste aspecte le-am conștientizat și ascultând povestea iepurașului și meditând asupra moralei: "Etichetarea prietenilor fără a le asculta punctul de vedere conduce la eșec".

Răspunzând întrebărilor dintr-un test psihologic, am aflat ce strategii obișnuim să adoptăm în situațiile conflictuale: broasca țestoasă - ne închidem în carapacea noastră când apare o problemă; rechinul - suntem mândrii, vedem doar scopurile noastre; ursulețul de pluș - este capabil să renunțe la scopurile proprii pentru a nu strica relațiile cu alții; vulpea - renunțăm parțial la scopurile noastre pentru ca toți să câștige ceva; bufnița - considerăm conflictele niște probleme care trebuie rezolvate și căutăm soluții care să satisfacă ambele părți.

Pe parcursul zilei ne-a fost pusă la încercare imaginația și puterea de adaptare în condiții mai puțin favorabile. Alegând un obiect, a trebuit să îi găsim întrebuințări pe care, rareori, acesta le are. Astfel, "cartea" a devenit minge de fotbal, ștafetă pentru diferite jocuri, pernă, paletă de tenis etc.

După-amiază am continuat cu analiza limbajului trupului, descoperind ce anume le comunicăm celorlalți prin poziția corpului nostru. Prin intermediul comunicării asertive, formă de comunicare prin care îți exprimi propriile opinii si emoții fără să-ți ataci interlocutorul, am învățat să ne spunem deschis părerile chiar și în cazul unor subiecte care sunt potențial conflictuale.

Spre final, am deprins diferite tehnici de comunicare eficientă chiar și cu persoanele dificile, realizând portretele robot ale unor anumite tipuri de persoane (atotștiutorul, plângăciosul etc.).

Programul zilei s-a încheiat cu rugăciunea și binecuvântarea asistenților spirituali ai AC: pr. Felix Roca și pr. Tiziano Baracco.

Acest curs ne-a ajutat să ne îmbunătățim abilitățile de comunicare și, cu siguranță, vom putea face față provocărilor la nivelul comunicării, în parohiile noastre!

Alexandra Cojan

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 10-11 noiembrie: Roman și Bacău: Cursuri zonale de formare pentru animatori ACC


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat