Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Arhiepiscopul Ioan Robu într-un interviu pentru SIR

După tragicul eveniment de la Roma în care și-a pierdut viața Giovanna Reggiani, președintele Conferinței Episcopale din România, arhiepiscopul-mitropolit de București Ioan Robu, a făcut următoarele reflecții într-un recent interviu acordat Serviciului de Informare Religioasă al Conferinței Episcopale Italiene (SIR), preluat de Radio Vatican.

• Cum priviți criza imigranților din Italia?

Trăim o situație care nu place nimănui, nici în Italia și nici în România. În ce ne privește pe noi, admitem existența unei probleme legate de o imigrație necontrolată care a dat posibilitatea unor cetățeni români să comită delicte ce discreditează o întreagă națiune. Cazul răsunător întâmplat la Roma trebuie să ne trezească mai ales din punct de vedere moral, încât să ne facă să ne întrebăm care este locul pe care-l ocupă Dumnezeu în societatea românească, pentru că a pleca într-o altă țară fără o busolă a valorilor morale bine înrădăcinate, a emigra fără nici un fel de siguranță în privința unei locuințe, a unui loc de muncă și fără mijloace de subzistență nu poate decât să genereze mari probleme. Este bine cunoscută ospitalitatea italiană, după cum este bine cunoscută preferința românilor pentru Italia, dar cetățenii români trebuie să fie la înălțimea acestei bune primiri și să respecte regulile de conviețuire, oferind garanții în privința competenței profesionale și a corectitudinii lor.

• Ce se spune în România?

Și românii din Italia au nevoie de garanții în privința unui loc de muncă legal, cu un salariu demn, care să le permită să trăiască într-o manieră decentă. Desigur, autoritățile române trebuie să se implice mai mult în favoarea cetățenilor, cu locuri de muncă și politici de asistență socială, așa încât să se reducă exodul masiv. Valul de emigranți din România este deja o realitate, dar o intervenție imediată, care să nu fie prea tardivă, ar putea stopa excesele care, se știe, creează întotdeauna situații nedorite. Problema trebuie însă înfruntată cu prudență, fără a-i învinui pe toți din cauza unuia sau a unora, căci ar fi o mare nedreptate.

• Care sunt așteptările legate de colocviile dintre autoritățile române și cele italiene?

Sper ca aceste contacte să aibă un rezultat pozitiv și să ducă la rezolvarea situației. Este bine cunoscută prietenia dintre popoare noastre, dar trebuie să recunoaștem că acest climat de tensiune nu favorizează dialogul italiano-român.

• Ce părere aveți despre decretul de expulzare?

Decizia a fost deja luată, căci au fost expulzați unii cetățeni români. Cred însă că nu trebuie luate niciodată decizii la cald. În România se spune că această hotărâre este un instrument politic ce servește propagandei electorale. Nu știu dacă este adevărat, dar dacă ar fi așa, o astfel de manevră nu face onoare celor care au conceput-o, căci a te folosi de o crimă pentru scopuri politice nu face cinste nimănui, ci din contra...

• Cum se conturează acum viitorul raporturile dintre Italia și România?

Ar fi un mare păcat să se ajungă la dispariția acestei istorii de prietenie dintre popoarele noastre. Acum am avut ocazia de a ne cunoaște mai bine, am descoperit că suntem capabili să comitem erori grave, dar nu pot fi acestea motivele care să ducă la distrugerea prieteniei dintre noi. Apoi, să nu uităm că așa cum măsura justiției este apreciată atunci când se comite o crimă, tot astfel se evaluează și măsura carității. Îmi doresc ca - prin decizii prudente - situația să revină la normalitate. Cred că acest moment de nervozitate va trece cât mai repede, fără a provoca răni de nevindecat.

Radio Vatican (12 noiembrie 2007)


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat