Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Interviu cu arhiep. de Nairobi, Mons. John Njue

Biserica din Kenya este o voce ascultată, afirmă arhiepiscopul de Nairobi, Mons. John Njue, cu ocazia vizitei ad limina apostolorum a episcopatului kenian, care a început în aceste zile la Roma. Acum 500 de ani, creștinismul atingea pentru prima dată coastele Kenyei. De atunci, din 30 de milioane de kenieni, o treime sunt creștini și 25 la sută sunt catolici. Deși are patru arhidieceze și 20 de dieceze, Biserica din Kenya este însoțită încă de apostolatul misionarilor, și printre ei se află și trei preoți români din Dieceza de Iași. Redacția centrală a stat de vorbă cu arhiepiscopul de Nairobi, Mons. John Njue, în privința situației actuale a Bisericii din această țară africană.

• Care este situația Bisericii din Kenya?

Este un context democratic. Democrația s-a dezvoltat mult în ultimii ani, chiar dacă adesea nu este exercitată în mod corect, mai ales acum când se apropie alegerile de la 27 decembrie. Campania electorală este marcată de tensiuni, dar se înregistrează un lucru pozitiv: acum există libertate de expresie, ceea ce înainte nu aveam.

• Biserica intervine în această situație? Este ea o voce ascultată?

Da, este ascultată, și pentru faptul că a contribuit mult la procesul democratic al țării. Desigur, într-un context pluralist, sunt și reacții nepozitive față de luările noastre de poziție, dar în general, Biserica este ascultată și e văzută ca un ansamblu care dă orientare.

• Dintre provocările pastorale, care sunt prioritățile?

Trebuie să recunoaștem că activitatea pastorală merge destul de bine. Vocațiile sunt foarte numeroase în seminarii. Cu toate acestea, trebuie să recunoaștem și un aspect, să-i spunem, materialist, care influențează în particular tinerii și creștinii noștri, în general. Și din acest motiv, trebuie să rediscutăm programele noastre pastorale, în lumina documentului conciliar despre Biserică în lumea contemporană, pentru a ști să "scrutăm semnele timpurilor".

• O întrebare personală: cum ați primit numirea de cardinal?

A fost cu adevărat o surpriză, nu mă așteptam, pentru că tocmai am fost transferat de la Nyeri la Nairobi. A fost o surpriză, dar ca întotdeauna, am primit-o în spirit de ascultare și de slujire, pentru că noi facem ceea ce Domnul ne cere să facem, și ce ne cere el, noi o știm prin intermediul Bisericii, cu siguranță prin intermediul autorității Bisericii. Sunt recunoscător Sfântului Părinte pentru această numire și cred că este un lucru bun nu numai pentru mine ca individ, dar pentru Kenya, Africa și Biserica Universală.

Radio Vatican (13 noiembrie 2007)


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat