Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Vizită pastorală în Parohia Șcheia

Parohia Șcheia (comuna Al.I. Cuza, jud. Iași) a fost destinația vizitei pastorale a PS Petru Gherghel în zilele de 10 și 11 noiembrie 2007.

În după-amiaza zilei de 10 noiembrie, la ora 16.15, credincioșii din satul Șcheia, împreună cu părintele paroh Anton Moraru, comunitatea surorilor "Fiicele Sfintei Maria a Divinei Providenței", autoritățile civile și primarul Vasile Baciu i-au dat "Bun venit" Preasfințitului Petru Gherghel, episcop de Iași, care a fost însoțit de către părintele Mocanu, părintele Păuleț pentru vizita canonică în această parohie.

Părintele paroh a ținut o cuvântare de bun venit, doi tineri îmbrăcați în costume populare l-au primit cu tradițional gest: "pâinea și sarea" și cu un buchet de flori, corul fiind condus de către domnul dascăl.

Preasfințitul, îndreptându-se spre biserica, "măreață și frumoasă" din Șcheia a cărui ctitor este părintele Iosif Andrici, a binecuvântat și mângâiat fiecare copil dintre cei care l-au primit spunându-i bun venit.

Preasfințitul a început vizita sa canonică citind din Evanghelia după Sfântul Luca cap. 5, 1-11, accentuând că "numai cu Isus putem aduce multe roade", urmând sfântul Rozariu fiind recitat de către un ministrant, un copil, un adolescent, un tânăr, o persoană în vârstă.

Sfânta Liturghie a fost celebrată de către părintele paroh, în timp ce Preasfințitul cu ceilalți doi preoți au stat la scaunul de Spovadă, la care credincioși au alergat în număr mare.

Duminica de 11 noiembrie a fost o zi solemnă pentru satul Șcheia.

La ora 10.00, a fost sfânta Liturghie celebrată de către Preasfințitul împreună cu părintele paroh și părintele cancelar, cu o pregătire și participare deosebită din partea comunității, lecturile, rugăciunea credincioșilor, prezentarea darurilor și corul. Preasfințitul în predica sa a subliniat "că moartea nu este un punct, ci o virgulă", unde viața continuă (cf. Lc. 20, 27-38).

La sfârșitul Sfintei Liturghii Preasfințitul a întâlnit copiii și tinerii din sat. Sfinția Sa a început această întâlnire cu întrebarea: " De ce venim la Biserică?" După care a urmat un dialog familiar între Preasfinția Sa și participanții catehezei, despre prezența lui Isus în Preasfântul Sacrament, în comunitate, în familie, în sufletul nostru.

După această întâlnire a urmat vizita la casa surorilor, ce au un Centru de zi "Fericita Clara Bosatta" pentru copii, ele se mai ocupă în colaborare cu părintele paroh de pastorația copiilor și a tinerilor din sat, și de vizita la persoanele în vârstă și neajutorate. Preasfințitul a încurajat această activitate apreciind munca ce o desfășoară cu elan pentru binele comunității.

La ora 16.30, Preasfințitul a întâlnit comitetul parohial împreună cu părintele paroh, discutându-se despre importanța lor în bunul mers al comunității și de colaborarea lor cu părintele paroh pentru rezolvarea diferitelor probleme din parohie.

La ora 17.00, s-a celebrat sfânta Liturghie de încheiere a acestei vizite canonice de către părintele Lucian Păuleț, în timp ce preasfințitul a stat la Scaunul de Spovadă. La încheierea sfintei Liturghie a urmat un moment de adorație la Preasfântul Sacrament, în care Preasfințitul a amintit în rugăciunea sa toate nevoile, bucuriile și suferințele acestui sat. În rugăciunea sa i-a amintit pe toți credincioși ce s-au îndepărtat de credință, pentru cei despărțiți, pentru cei plecați în străinătate, în mod particular s-a rugat pentru sănătatea părintelui Andrici, pentru toți bolnavii, pentru copii, tineri, persoane în vârstă, surori, preoți, ca un adevărat păstor ce are grijă de toată turma sa.

La sfârșitul tuturor ceremoniilor, după ce am primit binecuvântarea solemnă cu Preasfântul Sacrament, Sfinția sa s-a rugat cu tot poporul pentru a obține indulgența plenară; au urmat mulțumirile adresate întregii comunități.

Părintele paroh a adus mulțumire Preasfințitului pentru această vizită în numele întregii comunități.

"Asta ne e viața, asta-i bucuria,
Lăudat să fie Isus și Maria".

Sr. Melania Farcaș

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 11 noiembrie: Vizită pastorală în Parohia Șcheia


 

lecturi: 72.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat