Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Radio VaticanSolidaritate față de comunitatea română din Italia

Comunitatea românilor din Italia a trecut și continuă încă să treacă prin momente de grea încercare după uciderea brutală, inexplicabilă a Giovannei Reggiani într-un cartier periferic al Romei.

La neliniștea și nesiguranța vieții de emigrant s-au adăugat noi motive de îngrijorare. Politicieni, jurnaliști, cetățeni de rând și într-un fel chiar unii oameni de Biserică au început să privească la conaționalii noștri cu alți ochi.

Ne-am rugat în comunitățile noastre pentru Giovanna și familialii ei precum și pentru victimele provocate de conaționali mai ales în ultima vreme: statisticile nu ne sunt favorabile.

Schimbarea precipitată, și nu fără temei sub unele aspecte, a atitudinii față de imigranții români a fost însoțită însă și de numeroase mărturii de solidaritate manifestate fie în presa scrisă și vorbită, fie individual în diferitele comunități.

Fără nici o îndoială, apelul papei Benedict al XVI-lea lansat duminică, 4 noiembrie, la tratarea relațiilor dintre populațiile migrante și populațiile locale "în spiritul acelei înalte civilizații morale, care este rod al valorilor spirituale și culturale ale fiecărui popor și țară" a avut un puternic impact asupra opiniei publice din peninsulă. Nu de mai mică valoare în abordarea delicatei situații create între cele două țări, România și Italia, s-a dovedit audiența privată extraordinară acordată de Sfântul Părinte premierului Călin Popescu Tăriceanu, miercuri, 7 noiembrie, la începutul vizitei de lucru, deloc ușoară, în Italia.

Într-adevăr, niciodată nu a fost atât de mare ca în aceste zile datoria de a spune mulțumesc - un sincer "mille grazie" - tuturor celor care în momente de stigmatizare generală a românilor și-au păstrat luciditatea și înțelegerea distingând grâul bun de neghină, ramurile uscate de cele verzi și evaluând grava și complexa situație cu realism și în spiritul valorilor umane și creștine. Suntem convinși că mărturii de gratitudine pentru această solidaritate nu vor întârzia să apară în forme oficiale și la alte nivele.

Dintre multele mărturii de solidaritate exprimate în aceste zile comunității imigranților români din Italia, Scrisoarea de solidaritate trimisă comunității române din Italia de Centrul Studii Emigrație - Roma, este poate cea mai calificată. Centrul menționat este condus de Congregația "Sfântul Carol" a Părinților Scalabrinieni care de peste un secol se dedică cu râvnă exemplară emigranților de pe toate meridianele.

* * *

"Tuturor fraților noștri români - cea mai numeroasă comunitate de imigranți din Italia - și celor care astăzi sunt înfierați drept cauză a nesiguranței în Italia vrem să le reînnoim public solidaritatea noastră și apropierea Congregației Misionare angajată în trăirea zilnică a îndemnului lăsat de întemeietorul ei, Mons. Scalabrini: «Cred că prima îndatorire a Bisericii este de a veghea pentru ca emigrantul (nu contează țara de origine) să nu fie făcut să ajungă niciodată la descurajare și deznădejde fără ajutorul unui sprijin prietenesc, fără implicarea tuturor confesiunilor religioase în opera de incluziune în țara de sosire».

După uciderea Giovannei Reggiani atribuită unui conațional al vostru la Roma, multe voci mânioase și necumpănite, venind din diferite părți, au cerut blocarea fluxului migrator spre Italia.

Erau mulți cei care au strigat că nu trebuie să existe spațiu în Italia pentru cine trăiește furând, violând și ucigând. Prea mulți au repetat că orașele italiene au devenit ținta a prea mulți străini care fără nici un control vin din estul Europei.

Alții au susținut faptul că s-a arătat prea multă înțelegere și bunătate ca și cum răutatea ar fi fost de preferat; că trebuie să se renunțe la «a predica» toleranța și primirea; trebuie să se pună capăt căutării dialogului cu cine e diferit; trebuie să ne apărăm și să respingem agresorii și să expulzăm românii. (Aproape nimeni nu se oprește să precizeze termenii acestor afirmații și se uită astfel femeia rrom care s-a întins pe asfalt în fața unui autobuz pentru a-l denunța pe conaționalul ei, acuzat de asasinarea Giovannei Reggiani), chiar dacă această «legitimă apărare» poate declanșa o adevărată acțiune de vânătoare de om (nu contează dacă a făcut sau nu ceva, dar trebuie să plătească din cauza etniei sale), cum s-a întâmplat în mod rușinos în cartierul roman Tor Bella Monaca.

Aceste reacții viscerale alimentate de politicieni în căutare de consens facil, au ca pseudofundament ideea că italienii sunt în război întrucât asediați continuu de iregulari, imigranți, refugiați, străini care toți sunt criminali.

Este victoria confuziei și demagogiei care în timp de criză are mulți adepți! Se propun atunci scurtături facile pentru a rezolva totul și imediat: să distrugem campusurile rrom, să expulzăm românii (și pe care alți după ei?), să închidem frontierele (dar România nu este deja parte a Uniunii Europene?), să ne ocupăm de noi și vom scăpa de frică... E vorba de iluzii vândute ieftin, la preț redus, deoarece realitatea dovedește că imigrația nu va fi oprită și că Europa are nevoie de ea. Cine vorbește despre imigrație ca de un rău evitabil greșește de două ori: pentru că nu este evitabilă și pentru că în sine nu este un rău. Desigur, trebuie controlate și regularizate mai bine fluxurile migratorii, garantată siguranța tuturor cetățenilor punând în practică acea cartă a valorilor cetățeniei și a integrării, dar nu se poate aplica acuzând necritic comunități întregi (rrom, români, albanezi) din cauza delictului unora".

Scrisoarea de solidaritate a Părinților Scalabrinieni citează un caz similar verificat în comunitățile de imigranți italieni când "reacții rasiste au fost declanșate de un delict comis" de un conațional al lor.

"Delictul infam comis recent în dauna unei victime inocente de unul fără patrie crescut în Italia a oferit pretextul, în diferite țări, unor amenințări și persecuții, vânătorii împotriva italianului, din partea plebei, amețită de ură rasială și de mocnită mânie contra muncitorilor concurenți, mai destoinici și mai apreciați. E bine să știe acei conaționali ai noștri, constrânși să trăiască în mijlocul atâtor pericole, că ochiul patriei îi însoțește mereu, că îi știe în marea lor majoritate buni și muncitori, că îi prețuiește și îi iubește ca pe o parte vie a sa și că nu-i confundă cu puținii delincvenți care se cuibăresc între ei ca șerpii printre flori" (Giovanni Battista Scalabrini, Italia all'estero, 1898).

Și în anul 1901 scriind papei Leon al XIII-lea, după o călătorie în Statele Unite, Scalabrini sublinia că puțini își dau seama "că imigrația este o resursă extraordinară, un mare dar pentru o țară... O văd ca o problemă de caritate. Ea trebuie transformată în percepția unui fapt convenabil, pentru a obține apoi condiții convenabile, adică umane".

Tot Scalabrini afirma că legislațiile țărilor de imigrație "sunt înclinate mai mult să considere marele fenomen cosmic și uman al emigrației mai degrabă un fapt anormal decât un drept natural, și îl îngrădesc în așa măsură încât aproape îl confiscă... Acum experiența a dovedit că măsurile polițienești nu opresc, ci deviază masele migratorii din cele ale noastre spre alte porturi, făcând astfel mai dureros și costisitor exodul conaționalilor noștri. Obstacolele artificiale nu opresc curenții, dar îi fac să se reverse mărindu-le forța și făcând-o mai distrugătoare...".

Însă și mai ales în societățile noastre multietnice și multiculturale, în orașele Uniunii Europene străinii trebuie văzuți nu ca problemă, ci ca resursă de valorizat. Din acest motiv nu se va insista niciodată îndeajuns asupra necesității de a educa la relație, întâlnire, trăirea împreună...fără a obosi vreo dată de a continua să explicăm complexitatea fenomenului migrator și să denunțăm generalizările facile și dăunătoare precum și stigmatizările".

Roma, 7 noiembrie 2007.
Pentru Misionarii "Sfântul Carol" - Scalabrinieni
Lorenzo Prencipe (Președintele CSER Roma)

Radio Vatican (9 noiembrie 2007)


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat