Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roma: Cursuri de formare Billings

Șapte persoane membre ale Asociației "Familia și Viața" din Roman, au participat la cea de-a doua etapă de formare pe Metoda Ovulației Billings ce s-a desfășurat la Universitatea "Sacro Cuore" din Roma, la Centrul de Studii și Cercetări pentru Reglarea Naturală a Fertilității, în perioada 27 octombrie - 2 noiembrie 2007. Programul a avut drept scop aprofundarea cunoștințelor învățătoarelor de Metoda Ovulației Billings și parcurgerea modulului I de pedagogie și metodică, pentru a putea constitui în viitor echipa de formatori de învățători de metodă în Dieceza de Iași.

După doi ani de la primul stagiu de formare și după intense pregătiri, am ajuns la Roma cu dorința de a cunoaște mai bine Metoda Ovulației Billings, tehnicile de utilizare a metodei pentru o procreare responsabilă. Ne-au impresionat din nou deschiderea și amabilitatea cu care am fost primiți de către echipa Centrului de Studii și Cercetări pentru Reglarea Naturală a Fertilității, bucuria lor că există un mic centru de promovare a Metodei Ovulației Billings și în România, la Roman.

Cursurile de formare au fost pregătite și susținute de medici ginecologi și endocrinologi, formatori pe Metoda Billings - un grup de persoane modeste, foarte implicate în popularizarea metodei și în formarea de învățători, foarte bine pregătite, care au creat o adevărată rețea de învățători pe teritoriul Italiei și Europei.

Activitatea a început cu urarea de bun venit adresată de coordonatoarea centrului, dr. Elena Giacchi, care și-a exprimat din nou recunoștința față de efortul nostru de a face cunoscută metoda în România. Cu multă căldură, ne-a prezentat tema "Figura formatorului" în urma căreia ne-am reamintit secretele spiritului în care trebuie realizată transmiterea valorilor metodelor naturale: iubire, ascultare, umilință și autocritică, încrederea în Dumnezeu, pentru a contribui la educația familiei la dragoste și procreare responsabilă. Ea ne-a îndemnat ca, ori de câte ori suntem în criză ca învățători ai metodei, să ne reîntoarcem la aceste secrete.

În prima zi am prezentat activitatea Centrului de Consiliere pentru Familie din Roman în domeniul Metodei Ovulației Billings, menționând contribuția adusă în cadrul pregătirii la căsătorie prin prezentările realizate logodnicilor din diferite localități din zona Roman și Bacău, dar și la centru. Am evidențiat și activitatea de promovare a Metodei în cadrul proiectului "Școala Familiei", desfășurat la Casa de Reculegere din Traian, precum și în rândul tinerelor care doresc să-și cunoască din timp ritmurile propriei fertilități. Doamna Maria Gherghel, coordonatoarea programelor Asociației "Familia și Viața", a evidențiat faptul că deși numărul celor care au beneficiat de informare cu privire la metodă este destul de mare - peste 400 de persoane: adulți, logodnici, tineri - totuși numărul celor care vin la consiliere pentru aplicarea propriu-zisă a metodei este încă destul de mic. Profesoarele însă ne-au îndemnat să nu ne descurajăm, căci orice început de drum este greu și că va veni și ziua în care "persoanele vor sta la rând pentru consiliere".

Tematica prezentată pe parcursul celor trei zile de curs a fost:

  • Fertilitatea umană și fundamentele sale biologice - Dr. Hilène de Grantuz Cubbe

  • Perioada fertilă și regulile de aplicare a Metodei - Dr. Paola Pellicanò

  • Prima întâlnire cu utilizatorul - Dr. Angela Cosentino

  • Prima înregistrare și cele succesive - dr. Patrizia Castellucci

  • Faza pre-ovulatorie în ciclurile medii-scurte - dr. Paola Pellicanò

  • Prelungirea fazei pre-ovulatorii, ciclurile lungi - dr. Aurora Saporosi

Lecțiile au avut un caracter interactiv și practic-aplicativ, realizate prin exerciții de înregistrare, simulări, jocuri de rol, discuții, concluzii.

Cursurile s-au încheiat cu simularea unei întâlniri de sensibilizare pe Metoda Billings pentru logodnici în România, urmată de discuții pe marginea acesteia, cu dr. Gabriella Pacci. La sfârșitul acestui stagiu s-au tras concluzii cu privire la activitatea echipei de învățători de Metodă din România, impresii pozitive de apreciere și valorizare a activității desfășurate pentru promovarea Metodei Ovulației Billings, iar la final ne-am bucurat de binecuvântarea primită din partea preotului asistent spiritual al universității.

Aceste zile de pregătire au fost deosebit de importante pentru formarea noastră continuă ca învățători pe Metoda Billings, pentru clarificarea unor chestiuni legate de activitatea învățare a Metodei, de comunicare și relaționare cu persoanele care vin pentru consiliere. Ne-am aprofundat mult cunoștințele prin exercițiile realizate sub îndrumarea unui personal specializat, prin informațiile și noțiunile noi primite în cadrul acestui modul de formare.

Ne-am bucurat mult de cuvintele de apreciere a echipei ISI care ne consideră "un grup de pionieri"- persoane disponibile de a promova metodele naturale de reglementarea nașterilor, de a învăța Metoda Billings și de a deveni Formatori de învățători de metodă în România.

A consemnat Lucia Izabela Antonică


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat