Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Radio VaticanInterviu cu premierul român Călin Popescu Tăriceanu după audiența la Sfântul Părinte

Înainte de întâlnirea cu președintele Consiliului de Miniștri italian, Romano Prodi (7 noiembrie 2007), șeful executivului român Călin Popescu Tăriceanu, încă în Vatican fiind, a acordat un interviu secției române Radio Vatican cu privire la conținutul colocviului și impresiile personale. Interviul a fost realizat de părintele Adrian Dancă.

• Domnule prim ministru Călin Popescu Tăriceanu, ați început vizita în Italia cu acest colocviu cu papa Benedict al XVI-lea. Cu ce speranțe?

Am avut enormul privilegiu de a fi primit de papa Benedict al XVI-lea, pe fondul unei situații tensionate, generată de o serie de infracțiuni comise de conaționalii mei și care au culminat săptămâna trecută cu acea oribilă crimă. Însă în același timp, pe fondul unor declarații ale politicienilor de dreapta și extrema dreaptă care au inflamat situația, am remarcat poziția Sfântului Părinte care a făcut apel la adoptarea unei atitudini de curtoazie morală. Mi s-a părut o declarație de mare noblețe sufletească și eleganță care sunt convins că a avut o influență asupra oamenilor politici nu numai italieni, ci și asupra oamenilor politici români care riscau și ei să inflameze situația prin declarațiile lor. Audiența care mi-a fost acordată mi-a reconfortat într-un fel părerea că suntem într-adevăr în fața unei situații dificile, dar întotdeauna cu înțelepciune și folosind reperele morale pe care creștinismul ni le dă, trebuie să găsim soluții, după cum nu trebuie să acceptăm etichetarea unui grup întreg, cum sunt românii, care lucrează cinstit și onest în Italia, pentru faptele comise de câțiva foarte puțini.

• Așadar, vocea papei s-a dovedit a fi un apel la echilibru, un adevărat balsam pentru situația românilor din Italia?

Da, situația românilor din Italia pot să o calific ca fiind delicată pentru că mulți dintre ei se simt amenințați și au făcut obiectul unor agresiuni fizice, verbale sau prin declarații preluate de mass-media. Această stare de teamă este transmisă și familiilor lor din România. Acesta este motivul pentru care voi cere astăzi autorităților italiene să asigure securitatea tuturor românilor care trebuie să fie tratați fără discriminare în același mod cu cetățenii italieni, pe teritoriul Italiei. Această siguranță a tratamentului față de ei, nediscriminatoriu, trebuie să fie, cred, o atitudine normală. Este ceea ce voi cere autorităților și sunt convins că ele vor înțelege acest lucru.

• Cu ce așteptări urmează să-l întâlniți pe omologul dvs. italian?

Întâlnirea cu președintele Consiliului de Miniștri al Italiei este una pe care am pregătit-o, și care urmărește să identifice și să stabilească în mod concret căile de colaborare, pe de o parte, pentru a pune capăt fenomenului infracțional din Italia, unde sunt angajați unii dintre români, puțini, e adevărat; pe de altă parte, să găsim modalitățile de a depăși acest moment, de a asigura din punct de vedere al securității problema cetățenilor români, și de a căuta căile pentru ca excelenta colaborarea între România și Italia, două țări prietene și două țări surori, să nu fie afectată de ceea ce s-a întâmplat acum și să-i dăm o nouă dimensiune pe viitor.

• Sunteți pentru a doua oară în statul cetății Vaticanului. Ce v-a spus papa pentru dvs. personal?

Am ascultat cu mare plăcere cuvintele Sfântului Părinte și am fost impresionat de modul direct și de simplitatea pe care a avut-o în discuția pe care am purtat-o. Această discuție s-a purtat în principal pe coordonatele moralei creștine care sunt convins că ne va ajuta foarte mult pentru abordarea într-o manieră echilibrată, inteligentă a problematicii, care, iată, poate să apară, cum este cazul unei emigrații numeroase, într-o țară cum este Italia. Însă cred că italienii care sunt un popor creștin, cu o tradiție mare, vor înțelege și vor ști să găsească atitudinea cea mai potrivită față de conaționalii mei, care sunt cu toții creștini buni și care au dovedit acest lucru. Deci întrevederea a fost pentru mine extrem de prețioasă și îmi dă încrederea că viitorul este optimist.

Radio Vatican (7 noiembrie 2007)


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat