Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Biserica din Franța sub privirile Maicii Domnului de la Lourdes

În fiecare an, la începutul lunii noiembrie, episcopii francezi se reunesc la Lourdes, sub privirile Maicii Domnului din Grota "Massabielle", pentru a analiza situația Bisericii din Franța, care-și desfășoară activitatea într-o lume din ce în ce mai secularizată și în profundă transformare.

Locul ales pentru desfășurarea lucrărilor conferinței în sesiunea de toamnă invită la adevărată reflecție, rugăciune și muncă de analiză și verificare din partea tuturor păstorilor acestei mari și zbuciumate societăți.

În atenția Conferinței Episcopale Franceze s-au aflat și de data aceasta o mulțime de probleme de mare interes. Mă bucur să amintesc unele dintre ele: starea Bisericii și a societății franceze în contextul noilor realități europene, luminile și umbrele ce se citesc pe firmamentul Bisericii în confruntarea cu secularismul și laicismul actual, provocările întâlnirii creștinilor cu o lume în continuă transformare și căutare, rolul și misiunea păstorilor într-o societate postmodernă, raporturile cu lumea socio-politică și economică, cu valul migrațiilor, mai ales din zona țărilor musulmane și a celor din Europa de Est, responsabilitatea și grija Bisericii față de membrii ei: preoți, seminariști, călugări, comunități ecleziale și laice, precum și responsabilitatea pentru învățământul creștin și catolic.

Pe parcursul unei săptămâni, de la 3 la 8 noiembrie 2007, combinând munca cu rugăciunea, episcopii francezi în număr de 111, toți angajați în activitatea pastorală, la care s-au adăugat episcopii emeriți (16), delegații altor țări și conferințe episcopale, în frunte cu nunțiul apostolic în Franța (12), responsabilii diferitelor oficii naționale (11), invitații altor comunități ecleziale creștine din Franța și cei care formează secretariatul general al conferinței (16) au trecut în revistă cele mai importante probleme ale Bisericii și societății franceze amintite mai sus. Dezbaterea a fost deschisă, sinceră și curajoasă.

În timpul lucrărilor s-a procedat la alegerea și desemnarea președintelui și a noii echipe de coordonare a lucrărilor conferinței pentru următorii trei ani, misiunea revenindu-i noului arhiepiscop de Paris, André Vingt-Trois, recent numit cardinal de papa Benedict al XVI-lea.

În fața tuturor episcopilor francezi se ridică o mare responsabilitate și o adevărată provocare, aceea de a reface numele nobil de "fiica cea mare a Bisericii", atribuit în istorie cu mult sens de respect și importanță Bisericii Catolice din Franța. "Noblesse oblige".

Pentru un delegat din partea altei conferințe episcopale, așa cum am avut privilegiul să fiu eu anul acesta, întâlnirea cu una dintre cele mai mari conferințe episcopale din Europa este nu numai o șansă, ci și o fericită ocazie de a cunoaște și a învăța arta de a fi Biserică luptătoare astăzi și, desigur, o experiență binecuvântată, mai ales când acest lucru se întâmplă la Lourdes, locul cel mai căutat de pelerinaj, nu numai pentru creștinii catolici din Franța, ci și din celelalte țări ale Europei.

Punctul central al unei zile de lucru a fost celebrarea sfintei Liturghii de către tot corul episcopilor, cerând de la Dumnezeu lumină și de la Fecioara Maria de Lourdes ocrotire, iar momentul de vârf a fost celebrarea solemnă a jertfei euharistice din Bazilica Rozariului din 4 noiembrie, care a fost transmisă întregii națiuni franceze prin intermediul televiziunii publice. S-a realizat astfel o comuniune cu Dumnezeu și cu oamenii în fruntea cărora se află păstorii lor sufletești.

Mesajul pe care l-am purtat către Conferința Episcopală Franceză de ambele rituri din România a fost o expresie a comuniunii ecleziale, iar dorința tuturor episcopilor prezenți la lucrări pentru creștinii din România, țară recent intrată în Europa, a fost exprimată în cuvinte vii de mulțumire și într-o dorință de curaj pe drumul credinței și al integrării în marea familie care trebuie să descopere și mai mult valorile și rădăcinile creștine ale bătrânului continent.

Gândul cu care mă întorc acasă este acela al Sinodului nostru diecezan pe care doresc să-l transmit tuturor credincioșilor din toate diecezele, spunând: "Înaintați cu curaj în larg, Domnul Isus este prezent în barca Bisericii noastre, iar alături de noi stă preasfânta Fecioară Maria, maica Bisericii și a noastră".

Petru Gherghel,
episcop de Iași
Lourdes, 7 noiembrie 2007


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat