Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Radio VaticanFuneraliile preotului Oreste Benzi

Trei sute de preoți și mii de credincioși: aceasta era înfățișarea la o primă privire în marele pavilion "Palacongressi" din orașul Rimini, când, luni, 5 noiembrie 2007, spre ora 9.30 a fost adus sicriul părintelui Oreste Benzi, preotul din regiunea italiană Romagna, întemeietor al Asociației "Papa Ioan al XXIII-lea", decedat vineri, 2 noiembrie, în urma unui infarct cardiac, la vârsta de 82 de ani.

Foarte mulți tinerii prezenți la ritul funerar prezidat de episcopul de Rimini, Mons. Francesco Lambiasi și concelebrat cu vreo 12 cardinali și episcopi, între care cardinalul arhiepiscop de Bologna, Carlo Caffara și cardinalul emerit de Ravenna, Ersilio Tonini. Din Rimini, trimisul Radio Vatican Alessandro De Carolis a transmis.

Zâmbește, preotul "cu sutana roasă, uzată". Zâmbește din fotografie, părintele Oreste și privește la primele rânduri ale adunării din Sala Congreselor: zâmbește celor din urmă ai societății care pentru el erau primii, dizabilii care îl plâng, dar mai mult încă îi mulțumesc pentru că au descoperit sau regăsit, datorită lui, demnitate și speranță.

Cântă tinerii - care îl iubeau deoarece el știa să-i primească fără deosebire, fără să se uite la "marcă", la eticheta de toxicoman pe care o purtau mulți care băteau la ușile comunităților sale - și cântă lumea sosită din multe părți ale Italiei și ale lumii pentru a-l saluta pentru ultima dată.

Primii între toți, fiii spirituali ai părintelui Benzi, cei care de mult sau de puțin timp au împărtășit cu el - prin Asociația "Papa Ioan al XXIII-lea" - ostenelile slujirii pe frontierele străzilor celor mai malfamate, între prostituate și copii fără nimeni în viață sau niciodată născuți; tinere mame fără să mai aibă familie și familii capabile să fie tați și mame pentru prea mulții orfani care astăzi populează orașele, în nordul și în sudul lumii.

Episcopului de Rimini, Francesco Lambiasi i-a revenit misiunea de a transforma în rugăciune amintirile și gratitudinea celor prezenți pentru acel "neobosit apostol al carității" cum l-a numit Benedict al XVI-lea pe părintele Benzi în telegrama citită în timpul ceremoniei sacre.

Vorbind mai întâi în mod figurat copiilor și apoi adulților, Mons. Lambiasi a făcut să retrăiască sufletul părintelui Oreste, spiritualitatea sa genuină de tată și de slujitor al celor mici, citând de multe ori din scrierile sale. "Nu te lăsa mânjit de calculul cât ai putea câștiga sau pierde în faptele pe care le săvârșești". "Întrebă-te doar cât de mult poți iubi în mod gratuit. Cu cât primești mai puțin, cu atât este mai gratuit; cu atât mai mult ești fiu al lui Dumnezeu care iubește gratuit. Dumnezeu când ne-a creat nu s-a gândit la cât ar fi câștigat creându-ne".

Acesta era părintele Oreste, a accentuat episcopul Lambiasi: "A crezut mereu că credința creștină nu este o serie de idei vagi și complicate: este o persoană, Cristos; este istoria crucii și a învierii (...). Întreaga sa operă extraordinară, neobosită în favoarea vieții încă nenăscute, a umanității marginalizate, umilite și călcate în picioare, în favoarea păcii și respectului drepturilor omului, începând de la acea libertate religioasă - totul a avut ca unic scop, a face din Cristos inima lumii și pentru aceasta a face din el centrul inimii noastre".

Părintele Oreste Benzi, a continuat Mons Lambiasi, a fost coerent toată viața cu descoperirea făcută la începutul iubirii lui Dumnezeu. Și era sincer consternat când constata superficialitatea acelor "funcționari ai carității", cum îi numea, care făceau bine fără să creadă în Binele din care izvorăște orice formă de solidaritate: Isus.

"Asemenea lui Isus, părintele Oreste nu-și aparținea: cu cât mai mult se simțea că aparține lui Dumnezeu, cu atât mai mult se simțea că aparține săracilor. Era atât de mult aproape de toți, cât de mult era detașat de toți. Și era cu atât mai mult unit cu toți, cu cât era mai unit cu Dumnezeu. Să ascultăm mai departe cuvintele sale: «Pentru a sta în picioare, trebuie să stai în genunchi, deoarece știe să stea în întregime cu cei săraci cine știe să stea total cu Domnul»".

În părintele Oreste, se citește în mesajul arhiepiscopului de Genova și președinte al Conferinței Episcopale Italiene, Angelo Bagnasco, "am putut vedea o minunată convergență de adeziune fără rezerve la Biserică și la învățătura ei și la slujirea dezinteresată pentru persoana umană".

O slujire înțeleasă, admirată și "tradusă" astfel, cu simplitate, de unul dintre atâția tineri prezenți la ceremonia funerară: "Mulțumesc, pentru că ai văzut mereu binele în toți, acordându-ne încredere și valoare, neoprindu-te niciodată la limitele noastre. Însoțește-ne acum ca să trăim cu totul libertatea, dreptatea, iubirea infinită pe care cu al tău «da» spus vieții, ni le-ai transmis mereu. Mulțumesc!"

Radio Vatican (5 noiembrie 2007)


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat