Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Radio VaticanVeronica, o româncă eliberată din sclavia prostituției, evocă figura părintelui Oreste Benzi

Emoționantă procesiunea de sute de persoane la Rimini, în Italia, pentru a aduce un ultim omagiu preotului Oreste Benzi, fondatorul Asociației "Papa Ioan al XXIII-lea", plecat la casa Tatălui ceresc vineri, 2 noiembrie 2007. Printre cei care s-au recules și rugat în fața catafalcului acestui apostol al carității se aflau numeroase tinere care au fost eliberate - de părintele Benzi - din infernul prostituției și al toxicodependenței. Una dintre ele este Veronica, o tânără româncă, a cărei mărturie este propusă într-un interviu realizat de Radio Vatican.

• Cum ai ajuns în Italia?

Am fost adusă din România de către persoane pe care nu le cunoșteam; m-au drogat și m-au adus în Italia unde m-au constrâns să mă prostituez. Aveam 16 ani; eram așadar minoră, iar părinții mei nu știau nimic despre cele întâmplate, nu știau unde mă aflu, pentru că eram dispărută din țară fără urmă. Eu eram pe stradă zi și noapte, constrânsă să aduc câștig protectorului meu.

• Însă la un moment dat, în parcursul tău de suferință, ai întrezărit o lumină de speranță: întâlnirea cu părintele Oreste, care ți-a schimbat viața în bine...

Viața mea s-a schimbat complet, pentru că am cunoscut imensa și adevărata iubire dezinteresată, altruistă, pe care mi-a transmis-o don Oreste, acea iubire care-ți încălzește inima și sufletul, te ajută să vezi viața într-o altă lumină, iar lumea îți apare în alte culori, nu doar în gri; o iubire care m-a ajutat să înțeleg că nu era totul atât de trist, cum gândeam eu. Când eram forțată să mă prostituez, gândurile îmi erau atât de sumbre încât mi se întâmpla să salut soarele, pentru că nu știam dacă a doua zi aș mai fi avut șansa de a-l vedea, orice zi din viața mea putea fi ultima; dacă aș fi continuat viața în stradă, putea să se întâmple să nu-mi revăd vreodată părinții. Dar părintele Oreste m-a ajutat să descopăr existența lui Dumnezeu și a atâtor persoane bune care ne pot ajuta. M-a făcut să mă simt iubită și astfel mi-a schimbat viața, m-a ajutat să-mi recapăt demnitatea pe care o credeam pierdută definitiv.

• După ce ai fost ajutată să te eliberezi de suferințe de nedescris, acum tu, la rândul tău, împarți altora din iubirea pe care ai primit-o. Știu că te implici în ajutarea tinerelor care trec prin situații asemănătoare cu cele trăite de tine...

După ce l-am cunoscut pe părintele Oreste Benzi, am intrat în Comunitatea "Ioan al XXIII-lea", și astfel am început - la rândul meu - să transmit acea iubire autentică pe care am primit-o. Am rămas în comunitate pentru a ajuta la rândul meu prin transmiterea acestei iubiri dezinteresate și a mesajului că în lume există și bine.

• Binele izvorăște și din credință care ia naștere și se maturizează și datorită unor persoane precum părintele Oreste...

Așa este. Părintele Oreste m-a făcut să descopăr credința; o persoană extraordinară care și-a dedicat viața - până în ultima zi - pentru binele aproapelui, care a fost un luptător în bătălia dintre bine și rău, făcând să învingă mereu binele. Don Oreste Benzi va rămâne pentru totdeauna un mare exemplu și mare părinte pentru noi toți. Va rămâne mereu în inimile noastre.

Radio Vatican (5 noiembrie 2007)


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat