Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Radio VaticanConsiliul Pontifical pentru Migranți invită la depășirea neîncrederii față de țigani

Consiliul Pontifical al Pastorației pentru Migranți și Itineranți a făcut cunoscut luni dimineață, 6 noiembrie 2007, documentul final al primei întâlniri mondiale de preoți, diaconi și călugări țigani care s-a desfășurat la Roma de la 22 la 25 septembrie 2007 pe tema "Cu Cristos în slujba poporului țigan". A venit vremea - se citește în text - să se învingă imaginea care tinde să "desconsidere țiganii doar ca săraci de ajutat": trebuie depuse eforturi pentru a se accepta "bogățiile umane și spirituale de care țiganii sunt purtători".

În document se cere și "a căuta modalități adecvate pentru a depăși neîncrederea generală față de țigani și a solicita o deschidere în societate care să le ofere posibilitatea de a se încadra pe deplin". Se formulează auspicii pentru a colaborare reciprocă a Bisericii cu comunitățile țigănești și pentru prezența, în fiecare țară, a unor animatori pastorali: cultura țigană, în față de mutație prin influența mijloacelor de informare în masă și o mai mare alfabetizare, oferă noi posibilități pentru evanghelizare. Se recomandă apoi să țină cont de viziunea și de experiența religioasă a acestor comunități acordând o atenție deosebită femeii țigane, întrucât sunt "purtătoare de valori umane și religioase în familie". În document se subliniază că atât țiganii cât și gagé, adică cei care nu sunt țigani, sunt implicați în acte de rasism. De aceea - se afirmă - "trebuie ca rasa să nu ne separe", ci "să se caute de a favoriza unitatea în diversitate".

Auspiciile sunt ca diaconi, preoți și călugări de origine țigană să-și asume rolul de "punte între comunitatea țigană și gagé". Relația dintre cele două comunități este falsificată de o respingere ancestrală. "Ea - se citește în document - se deschide căutării adevărului care îi este propriu, pătrunsă de încrederea și iubirea gratuită, fără vreo voință de dominare". A sosit ceasul - se subliniază în text - de a da lumii "unicul semn indicat de Isus Cristos", de a oferi acest semn de iubire fraternă "mai mult cu faptele decât prin cuvinte", "mai mult în cotidianul vieții bisericești decât în manifestări extraordinare".

Țiganilor consacrați, definiți "ambasadori ai lui Cristos" le este încredințată deci misiunea de a încuraja, în interiorul societății și al Bisericii, trecerea la reconcilierea și comuniunea dintre țigani și gagé.

Se apreciază că în lume numărul țiganilor ar fi de circa 36 de milioane, răspândiți în Europa, în America și în diferite țări ale Asiei. Numărul țiganilor consacrați (preoți, diaconi, călugări) se ridică la aproximativ o sută de persoane: cel puțin 20 de preoți provin din India, vreo zece din Ungaria. Franța este, până în prezent, unica țară în care directorul național al pastorației pentru țigani este un preot din rândul lor, ajutat de trei diaconi permanenți, două călugărițe și o laică având consacrare, toți țigani.

Cefferino Giménez Malla (Zeffirino Jiménez Malla), martir în timpul războiului civil din Spania (primul țigan beatificat în istoria Bisericii), a fost proclamat fericit la 4 mai 1997; la Liturghia din fața bazilicii "San Pietro" au participat și țigani din România; la aducerea darurilor doi țigani spanioli s-au prezentat înaintea lui Ioan Paul al II-lea și au adus în dar o sfâșietoare melodie.

Radio Vatican (5 noiembrie 2007)


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat