Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Traian: Curs de formare pentru președinții parohiali AC

Sub motoul "Vino și urmează-mă" (Mt 19,16) și tema acestui an asociativ "Ucenici ai lui Cristos, prompți și fideli", în perioada 2-4 noiembrie 2007, la Casa de Reculegere din Traian (NT), a avut loc un curs de formare pentru președinții parohiali ai Acțiunii Catolice "Sfântul Iosif". Au răspuns invitației 35 de președinții parohiali, tineri și adulți, din tot atâtea parohii ale diecezei. Cursul a fost coordonat de asistentul spiritual general pr. Felix Roca și o echipă de organizare formată din membri ai consiliului diecezan.

Activitatea de formare s-a deschis vineri seara cu o sfântă Liturghie celebrată de pr. Felix Roca, după care a urmat un program de cunoaștere, condus de secretarul diecezan, Lidia Biciușcă. După ce fiecare a identificat temerile și așteptările sale cu privire la acest curs, și-au trasat unii altora portretul, ceea ce a contribuit la dezvoltarea creativității președinților, dar și la o mai bună cunoaștere a grupului.

Ziua de sâmbătă a debutat cu Laudele, rugăciunea de dimineață, după care pr. Felix Roca a vorbit despre "Aventura responsabilității". Participanții la curs au descoperit ce este responsabilitatea, care sunt carismele și diversitatea lor, care este motivația acțiunilor...

Al doilea moment de formare, "Acțiunea Catolică pentru timpul nostru", coordonat de președinta diecezană Anca Lucaci, a stat sub semnul documentelor conciliare în care se vorbește despre carisma AC, vocația, misiunea și apostolatul laicilor, dar și sub semnul istoricului Acțiunii Catolice, la nivel internațional, național și diecezan. Despre importanța și influența Acțiunii Catolice, în alegerile de viață ale unei persoane, ne-a vorbit sr. Betty, (Surorile Franciscane Misionare de Assisi), care a făcut parte din Acțiunea Catolică și chiar a fost președinte parohial.

În centrul zilei a fost sfânta Liturghie celebrată de asistentul spiritual general AC. "Puterea unui copac nu stă în coroană, nici în trunchi, ci în rădăcini. Cu cât suntem mai bine "ancorați" în Cristos, cu atât suntem mai puternici!" - a rostit părintele în cadrul predicii.

În partea a doua a zilei, gazda casei, pr. Alberto Marson, unul din primii asistenți spirituali ai AC (1992-2006), a adresat salutul său celor prezenți. De asemenea, a trecut în revistă principalele momente din experiența sa în România, descriind perioada în care a fost asistent spiritual AC ca fiind "una minunată".

În cadrul atelierelor de lucru de după-amiază, propuse de Daniela Nistor, participanții au avut posibilitatea de descoperi ce anume implică: "Grupul și comuniunea", "Atitudini și comportament", "Responsabilitate și implicare", "Comunicare și informare", "Organizare și planificare". Aceste teme de lucru au o aplicabilitate practică în diferite situații AC, cu care se poate confrunta un președinte parohial în realitatea sa locală.

Seara s-au trecut în revistă activitățile din cadrul programului asociativ, adoptat în cadrul adunării generale. După aceea au urmat consiliile zonale în care s-au pus la punct unele aspecte organizatorice. A fost prezent la această seară organizatorică și pr. Florin Sescu, asistent național ACRO, pentru sectorul copii, asistent ce a fost cândva președinte de asociație în parohia sa natală.

În ziua de duminică a avut loc un moment formativ spiritual (lectio divina) susținut de pr. Felix Roca. În cadrul acestuia, a fost aprofundat un fragment din Evanghelia după sfântul Matei, evanghelia anului asociativ și anume textul în care un tânăr îl întreabă pe Isus "Ce lucru bun trebuie să fac pentru a dobândi viața veșnică?".

Încredințând toate hotărârile și planurile de viitor bunului Dumnezeu, cursul de formare s-a încheiat cu sfânta Liturghie, celebrată de asistentul general, împreună cu pr. Alberto Marson. Acesta în predica sa (făcând referire la evanghelia zilei, "convertirea lui Zaheu") le-a spus celor prezenți: "La început, AC era un copac cu puține ramuri. În timp, hrănit bine de la rădăcină, a crescut, s-a ramificat. Fiți voi acest sicomor, discret, care îi așteptă să urce cu nerăbdare pe acei «Zahei» ai timpului nostru. Mărturisiți prin viața voastră atotputernicia lui Dumnezeu-Iubire!"

Impresii:

  • "Cursul a fost unul util, mai ales pentru că atelierele de lucru au fost foarte practice și am atins lucruri cu care ne confruntăm în mod direct în parohii" (Adrian Vîrgă, Săbăoani)

  • "Ceea ce am reținut în mod deosebit și ce trebuie să știe fiecare președinte AC este că «responsabilitatea e prețul măreției». Fiecare curs de formare vine în întâmpinarea necunoscutelor și problemelor pe care le avem, deci sunt mai mult decât necesare". (Alex Bulai, Roman "Inima neprihănită a Mariei").

  • "Faptul de a lucra în grupuri mici și de a pune în comun cunoștințele fiecăruia dintre noi contribuie mult la cunoașterea noastră, a președinților, iar astfel putem mai ușor să stabilim legături între grupurile din parohii". (Otilia Iștoc, Pildești)

  • "O experiență frumoasă, necesară, dar și interesantă. M-a ajutat atât în formarea mea ca președinte parohial, cât și în cea personală, întrucât Acțiunea Catolică trebuie să fie un mod de viață. Am plecat de acolo cu o idee mai clară asupra responsabilității mele, o conștientizare mai profundă și, astfel, un orizont mai larg s-a deschis în fața mea. Sunt convinsă că toate informațiile primite îmi vor fi de mare folos și le consider ca o «reîncărcare a bateriilor»". (Alexandra Cojan, Bacău "Fericitul Ieremia")

  • "Temele complexe dezbătute în acest curs m-au ajutat la redescoperirea rolului și responsabilității președintelui parohial AC". (Monica Erdeș, Roman "Isus Bunul Păstor")

  • "Cursul ne-a ajutat să ne mai învingem din temeri pentru a putea face față noului an asociativ. Au fost zile minunate în care echipa de organizare ne-a provocat să lucrăm ca o familie, iar sub îndrumarea Duhului Sfânt sper ca disponibilitatea noastră față de AC să crească pe zi ce trece". (Tyty Lucaci, Bacău "Sfântul Nicolae")

Daniela Chelaru

* * *

Parohii prezente: Adjudeni, Bacău "Fericitul Ieremia", Bacău "Sfânta Cruce", Bacău "Sfântul Nicolae", Barticești, Bijghir, Butea, Comănești, Dărmănești, Faraoani, Florești, Gherăești, Huși, Iași "Sfânta Tereza", Iași - "Adormirea Maicii Domnului", Lilieci, Mărgineni, Moinești, Oituz, Pașcani, Piatra Neamț "Sfânta Tereza", Piatra Neamț "Sfântul Iosif", Pildești, Ploscuțeni, Pustiana, Roman "Fericitul Ieremia", Roman "Sfânta Tereza", Roman "Inima Neprihănită a Mariei", Roman "Isus Bunul Păstor", Săbăoani, Siret, Suceava, Tămășeni, Valea Mare, Valea Seacă.

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 2-4 noiembrie: Traian: Curs de formare pentru președinții parohiali AC 


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat