Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Radio VaticanItalia: Comunitățile imigraților români invitate la rugăciune

"Aud vorbindu-se și citesc despre atitudini de intoleranță. Noi căutăm și vrem dreptate, o dreptate chiar austeră și severă, dar nu o intoleranță care să prevestească acea iarbă rea din care se dezvoltă dictatura".

Astfel s-a adresat Mons. Patrizio Benvenuti, capelan al Marinei Militare, celebrând sâmbătă (3 noiembrie) dimineață împreună cu pastorul valdez Antonio Adamo în biserica "Cristo Re" funeraliile Giovannei Reggiani, femeia ucisă la Roma de un imigrat român. De asemenea, la București, mai întâi la biserica catolică "Preasfântul Mântuitor" și apoi sâmbătă în Piața Universității au fost celebrate Liturghii și slujbe religioase pentru pomenirea Giovannei Reggiani, la care au participat numeroși credincioși, catolici și ortodocși.

Revenind la slujba de înmormântare de la Roma, un rit ecumenic respectând confesiunea valdeză a Giovannei Reggiani și cea catolică a soțului ei căpitanul de navă Giovanni Gumiero, biserica "Cristos Rege" din cartierul Prati în care s-a oficiat ceremonia funerară, a fost plină până la refuz. Erau prezenți ministrul de interne, Giuliano Amato, primarul Romei Walter Veltroni și alți politicieni între care Gianfranco Fini și Pier Ferdinando Casini. Proclamat în capitala italiană doliu citadin.

Pentru moment rămâne în închisoare Nicolae Romulus Mailat, tânărul cetățean român de etnie romă acuzat de omucidere voluntară, furt și violență sexuală.

Continuă, între timp, cercetările în legătură cu cei patru români spitalizați după ce au fost agresați, vineri seară, la Roma, în parcarea unui supermarchet, de un grup de 10 italieni cu fețele acoperite cu cagule. Rămâne gravă starea unuia dintre românii agresați.

Actul criminal comis de Romulus Mailat, în urma căruia italianca Giovanna Reggiani și-a pierdut viața, a șocat puternic presa și opinia publică din Italia, făcând ca în comunitățile imigraților români să apară o anumită stare de îngrijorare și teama de xenofobie.

Vorbind la slujba funerară, Mons. Benvenuti a căutat să pună tragicul eveniment în lumina credinței creștine. "Noaptea nu este doar un timp al zilei, dar este și o stare a minții și a spiritului, o dimensiune culturală. Noaptea se ridică mâna lui Cain împotriva fratelui său: dar unde este Cain, a întrebat cu voce tare. Îl căutăm în altă parte, afară; dar Cain este și în noi. În fiecare om există sensul binelui și al răului: Cain a greșit, dar și noi suntem în greșeală, și noi greșim". Capelanul militar a subliniat cum "creștinii se recunosc înainte de toate după iubirea față de aproapele". Cât privește măsurile legislative, invocate sau promise rând pe rând, "se acumulează legi peste legi. Dar toate acest legi nu servesc - a avertizat - dacă înlăuntrul nostru nu avem legea supremă, cea a iubirii". Iubirea cu care a fost salutată sâmbătă Giovanna Reggiani în ultimul său drum pământesc.

În ceea ce privește comunitatea catolică a românilor din Roma, duminică (4 noiembrie) în timpul sfintelor Liturghii vor fi înălțate rugăciuni pentru Giovanna Reggiani, dar și pentru intensificarea vieții creștine, a respectului față de viața și bunurile semenilor.

Este cât se poate de necesar ca în toate comunitățile românești credincioșii să implore îndurare de la Domnul spunând: "Iartă-ne, Doamne, iartă-l pe poporul tău, și în veci nu te supăra pe noi!" Avem nevoie iar motivele sunt destule.

Radio Vatican (3 noiembrie 2007)


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat