Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Radio VaticanInterviu cu arhiep. Giovanni Lajolo, viitor cardinal

"Nimeni nu este preot, episcop sau cardinal pentru el însuși, ci pentru ceilalți"

Consistoriul public convocat de Benedict al XVI-lea pentru sâmbătă, 24 noiembrie, este unul dintre evenimentele ecleziale cele mai așteptate. Papa va crea 23 noi cardinali, dintre care 18 electori. Printre aceștia și arhiepiscopul Giovanni Lajolo, președintele Comisiei Pontificale și al Guvernatoratului Statului Cetății Vaticanului. Dar cum a primit vestea numirii sale la demnitatea de cardinal? Aflăm dintr-un interviu realizat de redacția centrală Radio Vatican.

• Cum ați primit vestea că ați fost ales cardinal?

În primul rând, cu recunoștință față de Sfântul Părinte. În scrisoarea de numire, Sfântul Părinte scrie că incluzându-mă în rândul cardinalilor dorește să-mi dea un semn de particulară bunăvoință, dar și de apreciere pentru Guvernatorat, al cărui rol este recunoscut, o dată în plus, prin numirea președintelui cardinal.

• Cum dă un cardinal mărturie despre evanghelie?

Mai ales prin respectarea celor zece porunci, ca un bun creștin. Amintindu-și, apoi, că nimeni nu este preot, episcop sau cardinal pentru el însuși, ci pentru ceilalți, și dedicându-se și mai mult slujirii misiunii papei pentru Biserică și pentru lume.

• În cei doi ani și jumătate de pontificat ai papei Benedict al XVI-lea, ce s-a schimbat în Biserică?

Aș vrea să subliniez mai ales continuitatea acestui pontificat cu cel precedent. Este firească încercarea de a individualiza caracteristicile fiecărui pontificat în parte, dar ceea ce contează într-adevăr este că Biserica rămâne mereu aceiași, iar mesajul său nu se modifică, fiind același mesaj al lui Cristos, al lui Petru, Paul, Leon, Pius, Ioan și așa mai departe. Și acest aspect este măreț și minunat. Desigur, în Biserică - în decursul timpului - se schimbă multe lucruri, în paralel cu schimbările ce intervin în societatea internă a diferitelor țări și în raporturile internaționale. Azi, în lume există multă dezorientare, deziluzie, amărăciune, dar există - în același timp - și multe așteptări. Cu enciclica "Deus caritas est", Benedict al XVI-lea a dat un nou impuls Bisericii sintetizând, într-o viziune coerentă, credința și rațiunea, iubirea și adevărul, forța contemplativă și avântul social și apostolic. Fără a pierde din vedere unitatea Bisericii, Benedict al XVI-lea dorește ca atenția tuturor să fie îndreptată în primul rând și în mod continuu spre Cristos, așa cum reiese din întreaga sa învățătură, dar și din cartea "Isus din Nazaret".

• Apare azi, mai urgentă ca oricând, vestirea lui Cristos celor care sunt departe. Ce ar trebui să facă creștinii în plus pentru evanghelizare?

Creștinii pot face mult, foarte mult. Am fost recent în Malawi, o mică și săracă țară din Africa și am văzut cât de mult fac misionarii și misionarele, ce mare ajutor vine și din parte simplilor credincioși sau de la organizații catolice din Europa. Posibilitățile celor ce vor să-l facă cunoscut pe Cristos populațiilor îndepărtate sunt infinite, pentru că iubirea creștină este infinit de creativă și de eficientă. Dar rețetele principale și cele mai eficiente în același timp le-a dat Isus însuși. Prima: "Așa să lumineze lumina înaintea oamenilor, încât ei să vadă faptele voastre bune și să-l preamărească pe Tatăl vostru cel din ceruri (Mt 5,16)"; acesta este exemplul creștin. Cea de-a doua rețetă: "Când vă rugați spuneți: Tatăl nostru (...) vie împărăția ta (Lc 11,2-4)", așadar trebuie să ne rugăm, căci Dumnezeu intervine dacă noi îi oferim instrumentul credinței noastre.

Radio Vatican (31 octombrie 2007)


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat