Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Londra: Cursuri de engleză pentru credincioșii români

Una dintre problemele majore cu care românii care vin în Marea Britanie se confruntă încă din prima zi este aceea a limbii engleze. Majoritatea au un sentiment de frustrare atunci când încearcă să se integreze în viața de aici și nu se pot face înțeleși sau să înțeleagă ce spun cei din jur. Limba engleză, deși nu foarte dificilă, nu este nici pe departe la fel de ușoară pentru români precum italiana sau chiar limba spaniolă. Acest fapt coroborat cu faptul că piața forței de muncă pentru români este și va rămâne închisă cel puțin până la 31 decembrie 2008, creează multe și uneori insurmontabile obstacole.

Dacă pentru posibilitatea de a munci legal aici șansele sunt reduse, în ciuda eforturilor făcute la toate nivelurile și mai ales din cauza recentei reputații negative la nivel european, care atârnă ca o piatră de moară în cântărirea argumentelor în favoarea deschiderii pieței muncii pentru noi, cât privește aspectul cunoașterii limbii engleze un pas important a fost deja făcut. Aceasta deoarece a cunoaște limba engleză înseamnă un pas mare înainte în șansa de a găsi un loc de muncă, unul mai bun poate, de a încerca să-ți întocmești actele necesare și a te integra mai ușor, deși mai sunt și alte condiții de îndeplinit, cel puțin la fel de dificile.

Începând de la jumătatea lunii octombrie, în Parohia catolică "Ss. Sebastian and Pancras", din Kingsbury, Londra, acolo unde îmi desfășor activitatea de capelan român, am reușit cu largul concurs al pr. David Williamson, parohul englez, să începem un program pilot de predare a limbii engleze pentru români, la nivel de începători.

Greutățile inerente oricărui început, mai ales lipsa materialelor și a fondurilor, nu ne-au descurajat și astfel, pentru două ore, în fiecare duminică, înainte de sfânta Liturghie în limba română, (care se celebrează la ora 11.00), începând de la ora 9.00 până la ora 10.45 două clase de români de câte 30 persoane fiecare pot participa la cursuri de limba engleză. Orele sunt bazate pe cursul ESOL, engleza ca a doua limbă, și sunt predate de o profesoară de aici.

Până acum această inițiativă s-a dovedit un succes, peste 40 de alți români fiind pe lista de așteptare pentru cursul de anul viitor, iar mulți alții și-au arătat interesul de a participa. Problemele cu care încă ne confruntăm sunt: timpul limitat, când putem ține aceste cursuri, doar duminica de la 9.00 la 10.45, numărul de locuri pentru cei ce doresc să urmeze acest curs, lipsa parțială a unor materiale, ca și a finanțării, dar mulțumim lui Dumnezeu pentru ce avem și deocamdată încercăm să ne descurcăm singuri.

E un început dificil, dar e un pas înainte și care deja a stârnit interesul altor parohii și comunități, care ne privesc atent și poate pe viitor vor fi mai multe oferte în acest domeniu, accesibile și pentru alți români. Și la nivel diecezan am stârnit interesul prin acest demers, iar dacă lucrurile vor merge așa cum ne dorim și vom găsi și resursele necesare, acest program pe care ne străduim să-l punem pe picioare din mers se poate extinde la nivel diecezan. Din partea noastră există voință, entuziasm și speranță, iar cu ajutorul lui Dumnezeu credem că vom reuși.

Pr. Robert Mățău


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat