Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

A apărut "Lumina creștinului" pe luna noiembrie

Revista din luna noiembrie poartă cifra 11 (215) din anul XVIII.

Pe prima copertă apare o imagine legată de tema specifică lunii noiembrie: rugăciunea pentru cei răposați.

În pagina 2 articolul despre apostolul neamurilor a ajuns la partea a III-a. La aceeași pagină se află și mesajul terezian.

La paginile 3 și 4 se pot citi amănunte legate de temele abordate la întâlnirea Consiliului Pastoral Diecezan și a Consiliului Prezbiteral printre care: tema noului an pastoral (Sfânta Scriptură și familia), manifestări legate de Anul Sfântului Paul, inițiative referitoare la episcopul martir Anton Durcovici, aducerea moaștelor fericitului Ieremia Valahul.

Paginile 5 și 6 cuprind un interviu cu Eminența sa cardinal Javier Lozano Barragán, președintele Consiliului Pontifical pentru Pastorația Operatorilor Sanitari, aflat în vizită pentru câteva zile în Dieceza de Iași.

Despre hirotonirea a 12 diaconi ce avut loc la Institutul Teologic Franciscan din Roman în sărbătoarea Sfântului Francisc se poate citi la pagina 7. Aceeași pagină cuprinde și un articol referitor la întâlnirea persoanelor consacrate din Dieceza de Iași ce a avut loc la casa Părinților Verbiți de la Traian în ziua de 7 octombrie.

La Viișoara a avut loc duminică, 7 octombrie, sfințirea bisericii și dedicarea altarului Mănăstirii "Maica Unității". La Nicorești PS Petru Gherghel a sfințit noua biserică în ziua de 6 octombrie. Despre aceste evenimente puteți citi la pagina 8.

Surorile Clarise Urbaniste de clauzură din Roman s-au aflat în sărbătoare în ziua de 13 octombrie când a fost consacrat altarul și s-a sfințit biserica și Mănăstirea "Sfânta Maria a Îngerilor". Tot la pagina 9 un articol ilustrează un alt moment de sărbătoare constituit de sfințirea Casei "Sfânta Bertilla" din Oțeleni a Surorilor Maestre ale Sfintei Doroteea "Fiicele Sfintelor Inimi", ce a avut loc la 20 octombrie.

La pagina 10 Mons. Mario Rimboldi ne relatează despre vocația sa legată de pastorația rromilor din întreaga Europă. La aceeași pagină ne este oferit încă un motiv "pentru a citi Scriptura".

Rubrica "Istorie" de la pagina 11 este ocupată de figura profesorului Dumitru Mărtinaș.

Martirii secolului XX sunt în prim-planul rubricii "Mesajul sfinților" de la pagina 12, într-un articol cu titlul "Viața care se dăruiește".

"Biblia și «vorbele de duh»" este titlul din cadrul rubricii "Anul Sfintei Scripturi" de la pagina 13, care ne vorbește despre unele moduri greșite de a întrebuința Sfânta Scriptură.

Pagina 14 dedicată familiilor conține un articol despre puterea iertării într-un caz dificil.

La paginile 15 și 16 acest număr al revistei continuă, la rubrica pentru copii, prezentarea unor teme din Istoria sacră și răspunsuri ale copiilor cu privire la personaje din Vechiul Testament. Papa Benedict al XVI-lea răspunde, la pagina 17, unei întrebări puse de tineri la privegherea de la Montorso, aproape de Loreto, de la 1 septembrie ce au avut ca subiect speranța. La pagina 18 dedicată tinerilor se poate citi articolul "Dacă eu îl iubesc..." ce vorbește despre pacea pe care o aduce iubirea lui Cristos. Tot la rubrica pentru tineri se poate citi, la pagina 19, despre Adunarea Generală a Acțiunii Catolice "Sfântul Iosif" din Dieceza de Iași ce a avut loc la Casa părinților salezieni din Bacău la 13 octombrie.

Pagina 20, dedicată misiunilor, conține o scrisoare a pr. Cristian Gașpal cu impresiile despre întâlnirea cu lumea elenă și cu catolicii din această țară.

O selecție de știri cu specific religios, din lumea întreagă și din Dieceza de Iași, poate fi citită la paginile 20-22.

Rubrica "În apărarea sănătății" de la pagina 24 abordează problema aditivilor alimentari (E-urii) cancerigeni care atentează la sănătatea și chiar la viața consumatorilor.

Paginile 25-26 conțin "Poșta redacției".

La pagina 27 se află un rebus și două criptografii.

Pe ultima copertă sunt imagini cu evenimente ce au avut loc în Dieceza de Iași în luna octombrie.

Majoritatea articolelor din revistă se pot citi și pe acest sit la secțiunea "Bibliotecă".

Vă dorim lectură plăcută!

Maricel Bulai


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat