Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Răcăciuni: Celebrarea centenarului Congregației "Don Calabria"

Centenarul înființării Operei "Don Calabria" a fost marcat la Răcăciuni în ziua de 30 octombrie 2007, de Congregația "Săracii Slujitori ai Divinei Providențe" (Institutul "Don Calabria"), prezentă de zece ani în România. În urmă cu 100 de ani, părintele Ioan Calabria a deschis la Verona, în Italia, prima casă pentru copiii orfani și necăjiți.

Comemorarea a început cu primirea oficială a Preasfințitului Petru Gherghel, episcop de Iași, împreună cu don Waldemar Longo, superiorul general al congregației, și don Pietro Cunegatti, Provincial în Italia. Primirea a fost făcută de către membrii comunității religioase, de băieții din cadrul congregației de la Răcăciuni și Roman.

A urmat o sesiune comemorativă a centenarului, cu o prezentare făcută de către superiorul general al operei, despre viața și spiritualitatea fondatorului, sfântul Ioan Calabria, cu o descriere despre carisma și activitatea operei de-a lungul acestor 100 de ani și semnificația acestei carisme pentru zilele noastre. Această prezentare a continuat cu un video-montaj, despre fondator și primele momente ale operei, precum și despre dezvoltarea misionară în lume, până în zilele de azi.

Din partea Consiliului Comunal al Primăriei din Răcăciuni, domnul primar Vasile Ichim a mulțumit operei pentru ceea ce a realizat în cei 10 ani de prezență în comună și pentru implicarea continuă în domeniul social. În acest sens, a vorbit în continuare și părintele Neculai Zaharia, parohul comunității ortodoxe din Răcăciuni, subliniind apropierea dintre comunitatea catolică și cea ortodoxă, precum și buna relație de fraternitate și colaborare cu Congregația "Don Calabria". În același timp a scos în evidență beneficiul spiritual și cel material de care comunitatea din Răcăciuni a beneficiat în acești 10 ani de prezență a operei în Răcăciuni.

Preasfințitul Petru Gherghel a închis sesiunea comemorativă revocând legăturile sfântului Ioan Calabria cu România, prin mitropolitul Visarion Puiu. Când acesta fusese condamnat la moarte de către regimul comunist din România, a trebuit să se ascundă în străinătate și a fost primit, pentru un timp, de către pr. Calabria, într-o casă a operei din Italia.

De asemenea, a subliniat bogăția și radicalitatea evanghelică, această carismă calabriană fiind pentru noi o chemare de a trăi evanghelia așa cum a trăit-o fondatorul operei.

La sfârșitul acestui moment, Preasfințitul a binecuvântat un monument dedicat sfântului Ioan Calabria, așezat în curtea casei, inscripționat cu o placă comemorativă a centenarului și a celor 10 ani de prezență în România.

Momentul culminant al comemorării a fost Liturghia solemnă, celebrată în biserica parohială din Răcăciuni și prezidată de către Preasfințitul Petru Gherghel. La sfânta Liturghie au mai participat superiorii congregației, un număr de aproximativ 50 preoți, multe persoane consacrate și un număr mare de credincioși atât catolici, cât și ortodocși, din Răcăciuni și din parohiile învecinate.

Au mai fost prezenți la Liturghie și părintele ortodox din Răcăciuni, părintele Benedict, stareț la Mănăstirea Neamțului, precum și reprezentanți ai autorităților locale.

Preasfințitul, în timpul predicii, a evocat spiritul sfântului Ioan Calabria, prin trăirea cuvintelor evangheliei: "Căutați mai întâi împărăția lui Dumnezeu și dreptatea lui, și toate celelalte vi se vor adăuga". "Don Calabria, a spus Preasfințitul Petru Gherghel, ne-a încredințat un testament, acela de a continua să urmăm îndemnul său de credință și abandonarea în Providența lui Dumnezeu Tatăl".

După Împărtășanie, a luat cuvântul pr. stareț Benedict, mulțumind pentru legătura și prietenia sa cu Opera "Sf. Ioan Calabria", în continuitate cu aceea începută de mitropolitul Visarion Puiu. În discursul său, s-a folosit de parabola samariteanului milostiv, afirmând că sfântul Ioan Calabria a fost bunul samaritean, deoarece a avut grijă de cei săraci și suferinzi.

Pr. Daniel Cimpu, paroh al comunității catolice din Răcăciuni, a mulțumit pentru frumoasa celebrare și pentru participarea așa numeroasă atât a preoților, a persoanelor consacrate, cât și a credincioșilor. O mulțumire specială s-a adresat corului din Parohia "Sf. Cruce" din Bacău, care a animat Liturghia cu solemne cântece.

La sfârșitul celebrării, primarul și reprezentanți ai Consiliului Local din comuna Răcăciuni au înmânat câte o diplomă de cetățeni de onoare ai comunei părintelui Manuel Oliveira și fr. Giancarlo Conato, cei care au pus prima temelie a Operei "Don Calabria" în România, acum zece ani.

După sfânta Liturghie, Preasfințitul a făcut o vizită în comunitatea Surorilor "Don Calabria" și a luat parte la masa frățească în casa institutului.

Comunitatea calabriană din România


 

lecturi: 31.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat