Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Tema aleasă de papa pentru mesajul ZMCS 2008

"Mijloacele de comunicare socială: la răscruce între protagonism și slujire. A căuta adevărul pentru a-l împărtăși": este tema aleasă de Benedict al XVI-lea pentru Cea de-a 42-a Zi Mondială a Comunicațiilor Sociale 2008.

"Tema propusă de Sfântul Părinte pentru viitoarea ediție a acestei zile - afirmă arhiepiscopul Claudio Maria Celli, președintele Consiliului Pontifical al Comunicațiilor Sociale - invită la a reflecta asupra rolului îndeplinit de mass-media în relație mai ales cu riscul mereu prezent, ca ele să devină autoreferențiale și să nu mai fie - sau nu doar - instrumente în slujba adevărului. Adevărul trebuie căutat și împărtășit".

Despre rolul mijloacelor de comunicare în masă și posibilitatea de a face din ele instrumente eficiente de evanghelizare, să-l vorbește arhiepiscopul Claudio Maria Celli, președintele departamentului pontifical de competent.

• Care este astăzi rolul mijloacelor de comunicare?

Astăzi trebuie să utilizăm ceea ce providența a pus în mâinile noastre, iar aceste mijloace trebuie folosite. Eu însă am o mare preocupare. Pe de o parte, cred că Biserica trebuie să fie vestitoare a cuvântului și, de aceea, aceste mijloace trebuie să fie în slujba cuvântului: pentru cine este deja ucenic, pentru cine este pe calea de a fi și pentru cine este departe. Aceasta este preocuparea mea: a fi în slujba cuvântului. Noi avem cuvântul. Cred că e un serviciu pe care trebuie să-l facem celui care este deja discipol și care, prin urmare, parcurge un drum de creștere. Este un serviciu pe care să-l facem celui care este singur pe drum.

• Există o anumită dificultate în a introduce comunicarea, care se naște din Biserică, în comunicarea laică... a o face să pătrundă în țesutul social comun...

Exact, dacă se iubește cu adevărat și cineva vrea să slujească, eu numesc aceasta o diaconie a culturii. Mă gândesc tocmai la aceste persoane care caută și care au o profundă nostalgie de Dumnezeu. Ar trebui ca noi să avem în inimă, în mintea noastră, în planurile noastre pastorale atenția cuvenită față de aceste persoane. Nu va fi ușor, și pentru că astăzi a educa la ascultare este enorm de problematic. Astăzi, pentru multe persoane este o osteneală enormă a sta să asculte, și pentru că toată realitatea care ne înconjoară nu este atât de favorabilă sau nu favorizează o ascultare adevărată. Este penibil că noi care ar trebui să ne dedicăm comunicării, trebuie să ne preocupăm de faptul ca cine este de partea cealaltă să fie într-o atitudine de ascultare. Personal consider că aceasta este una dintre provocările pe care trebuie să le înfruntăm.

* * *

Din însăși tema mesajului pentru Ziua Mondială a Comunicațiilor Sociale, reiese provocarea lansată de papa operatorilor comunicării, pentru a căuta adevărul fără protagonism. Un aspect asupra căruia redăm reflecția noului director al cotidianului L'Osservatore romano, profesorul Gian Maria Vian.

• Cum să cauți adevărul fără protagonism?

Este o alegere dificilă, deoarece suntem într-o epocă și într-un moment deosebit în care protagonismul constituie obiectivul unei căutări exasperate. Este ceea ce vedem și în rândul tinerilor. Dar tinerii au exemplul adulților și în acest sens rechemarea lui Benedict al XVI-lea este foarte oportună.

• Mesajul pentru Cea de-a 42-a Zi Mondială a Comunicațiilor Sociale 2008 subliniază și locul central al căutării adevărului. Cum poate un jurnalist primi această provocare lansată de papa?

Aș zice chiar cu mijloacele profesiei sale, și, în consecință, controlul riguros al surselor, al știrilor; a nu se mulțumi cu a relansa orice text sau eveniment, dar a căuta să-l verifici din ce în ce mai mult și în modul cel mai atent.

• Pentru ce presa laică în sensul de civilă se interesează într-un mod - aș zice - aproape morbos de felul cum decurge viața Bisericii și nu de valorile pe care Biserica le transmite?

Când o face în acest fel, o face în mod instrumental. Și aici rechemarea la cercetarea adevărului, care nu este o prerogativă a catolicilor sau a creștinilor sau a celor care cred, dar ar trebui să fie o exigență simțită de toți. Tocmai dintr-un motiv profesional ziaristul trebuie să caute adevărul: aceasta este prima sa îndatorire.

Radio Vatican (30 octombrie 2007)


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat