Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Interviu cu arhiepiscopul Angelo Comastri: Cardinalatul, o slujire

Oficiul Celebrărilor Liturgice Pontificale a publicat recent notificarea Consistoriului obișnuit public convocat pentru 24 noiembrie, în cadrul căruia papa va crea 23 noi cardinali.

Printre aceștia și arhiepiscopul Angelo Comastri, arhiprezbiter al bazilicii "Sfântul Petru", vicar al papei pentru cetatea Vaticanului și președinte al Fabricii Sfântul Petru. Despre sentimentele care-l însoțesc în așteptarea ceremoniei de creare a celor 23 noi cardinali, aflăm într-un interviu realizat de redacția centrală Radio Vatican.

• Cu ce sentimente așteptați evenimentul?

Aștept cu mare emoție și cu trepidație, căci și această numire este o chemare a Domnului și toți suntem nedemni și nepregătiți în fața chemărilor Domnului. De aceea, invoc - prin mijlocirea Maicii Domnului - harul de a răspunde pe deplin așteptărilor Sfântului Părinte, de a mă pune la dispoziția carismei sale de succesor al lui Petru și de păstor al Bisericii Universale, căci un cardinal trebuie să facă tocmai acest lucru: să colaboreze cu toate forțele sale pentru ca această carismă a papei să se manifeste pe deplin în Biserică și să poată fi cu adevărat o slujire a unității pentru întreaga Biserică.

• Faptul că veți deveni cardinal, vă va schimba viața?

Viața mea rămâne cea din totdeauna. O viață de slujire. Cardinalatul nu schimbă viața, ci impulsionează spre o mai mare implicare, spre un mai mare eroism în trăirea fidelității față de propria vocație.

• Unii îi privesc pe cardinali ca pe principi ai Bisericii, departe de poporul lui Dumnezeu...

Aș vrea să corectez această mentalitate. Chiar și în aceste zile aud că se spune "ai făcut carieră". Eu am fost nevoit să corectez și să spun că nu există "cariere" în Biserică, ci chemări la slujire. Singura carieră în Biserică este cea a paradisului. Dacă nu se ajunge acolo, atunci viața se reduce la un faliment, căci scopul vieții este paradisul. Restul este o chemare la slujire, la a-ți dedica viața evangheliei - binele unic al vieții; chemarea la a-l sluji pe Isus, unica noastră speranță; la a vesti în lume că Isus este unicul Mântuitor. Iar un cardinal este chemat la această, și doar la această slujire.

• Veșmântul unui cardinal este de culoare roșie. Care este semnificația?

Vă spun ce am scris în invitația pentru ceremonia din 24 noiembrie: "Vă cer tuturor caritatea unei rugăciuni, așa încât purpura să nu exprime roșeața rușinii de a nu-l fi iubit pe Isus din toată inima, cu întreaga existență. Să fie pentru mine începutul unei noi și generoase dedicări evangheliei, până la vărsarea sângelui!" Iată semnificația acestui roșu-purpuriu: a învăța în fiecare zi de la Maica Domnului acel "da" al fidelității umile, tăcute și generoase față de Isus.

• Devenind cardinal veți fi și mai legat de Sfântul Părinte. S-au împlinit doi ani și jumătate de când Benedict al XVI-lea a început slujirea pontificală. Care este - în opinia Sfinției voastre - trăsătura fundamentală a pontificatului acestui papă?

Chiar dacă este dificilă o evaluare sau o lectură cuprinzătoare a unui pontificat, cred că Benedict al XVI-lea privilegiază rolul de maestru, cel care învață, care conduce făcând un continuu apel la adevăr, căci adevărul nu este ceva de care putem dispune după bunul plac; cum spune sfântul Paul, noi nu suntem stăpâni, ci slujitori ai adevărului; iar Benedict al XVI-lea ne amintește în fiecare moment acest lucru, printr-o învățătură metodică, mereu constantă, inteligentă și profundă. Și cred că pentru acest fapt Biserica trebuie să-i fie pe deplin recunoscătoare.

Radio Vatican (30 octombrie 2007)


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat