Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Interviu cu preotul carmelit Bruno Secondin despre lectio divina

În cadrul bisericii parohiale "Santa Maria in Traspontina", din Roma, a fost reluată seria de lectio divina. Este vorba de lecturi din Sfânta Scriptură, însoțite de rugăciuni și de meditații legate de textele citite, o practică încurajată de Benedict al XVI-lea care a convocat pentru luna octombrie a anului viitor un Sinod al Episcopilor, cu tema "Cuvântul lui Dumnezeu". Mai multe explicații despre lectio divina, aflăm de la părintele carmelit Bruno Secondin, care conduce întâlnirea de meditație și rugăciune din parohia romană "Santa Maria in Traspontina":

• Ce este lectio divina?

Lectio divina reprezintă o experiență foarte veche, ce-și are originile în primele timpuri ale creștinismului. Este un mod de a asculta cuvântul lui Dumnezeu, meditându-l cu inimă deschisă și cu atenție, astfel încât acest cuvânt să pătrundă și să se depoziteze în inimă, pentru a se transforma mai apoi în gânduri care să ne conducă viața.

• Ați condus deja diverse cursuri. Ce roade poate aduce lectio divina participanților la acest tip de întâlnire?

Experiența pe care am acumulat-o în cei 12 ani de activitate ne demonstrează că lumea se îndrăgostește de cuvântul lui Dumnezeu, dorind cu adevărat să-l cunoască, cu inimă bună și disponibilă, pentru a-l putea pune mai apoi în practică. Lectio divina conduce la o credință mai profundă, trăită cu mai multă convingere, o credință din care izvorăște o rugăciune mai autentică și o mai mare atenție pentru valorile vieții creștine, deci și pentru sfânta Liturghie și sacramente.

• Benedict al XVI-lea a stabilit un sinod pentru anul viitor cu o temă despre "Cuvântul lui Dumnezeu". Care sunt așteptările legate de acest eveniment?

Ne dorim ca această experiență atât de bogată a cuvântului lui Dumnezeu în Biserică să se consolideze, astfel încât să alimenteze viața creștinilor în toate aspectele sale și să dea forța interioară necesară unei autenticități creștine, trăite cu convingere.

• Ați consultat deja proiectul următorului sinod, schema de discuții?

Este vorba de trei capitole, dar textul este încă provizoriu. Proiectul servește tocmai pentru a suscita participarea la discuții, fiecare capitol fiind însoțit de întrebări specifice. Cu ajutorul răspunsurilor ce vor veni de la toate episcopatele, va fi redactat textul de bază al sinodului, numit "Instrumentum laboris", adică instrument de lucru.

• Sunteți de acord cu faptul că în rândul catolicilor există încă multă ignoranță în privința Sfintei Scripturi?

Da. Papa însuși recunoaște acest fapt, dar acest lucru nu trebuie să ne înspăimânte. Noi avem o experiență seculară a cuvântului lui Dumnezeu, care a fost marginalizată într-o oarecare măsură, dar în prezent se înregistrează o trezire puternică, o posibilitate de comunicare foarte bogată. Noi trebuie să depunem toate eforturile astfel încât acest cuvânt să devină prezent într-o manieră profundă, de calitate.

Radio Vatican (26 octombrie 2007)


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat