Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Doi noi episcopi pentru Biserica Română Unită cu Roma

Doi noi episcopi pentru Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică au fost aleși de Sinodul local și aprobați de papa la 27 octombrie.

- Părintele Mihai Cătălin Frățilă, actualmente rector al Pontificio Collegio "Pio Romeno" din Roma, ca episcop auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, cu sediu la București; episcop titular de Nove;

- Părintele Vasile Bizău, actualmente profesor în Seminarul Eparhial de Maramureș, ca episcop al Curiei Arhiepiscopale Majore, cu sediul la Blaj; episcop titular de Appiaria.

* * *

Date biografice

Părintele Mihai Frățilă s-a născut în data de 10 decembrie 1970 la Alba-Iulia. Provine dintr-o familie cu importante tradiții preoțești, fiind educat ca fiu al Bisericii Române Unite de către bunicii paterni. Este absolvent al Liceului Teoretic (Colegiul Național) "Horea, Cloșca și Crișan" din Alba-Iulia (1989). Studiază apoi teologia la Blaj (1990-1991) și Roma (1991-1996) la Universitățile Urbaniana și Gregoriana cu bursă de studiu la Colegiului Pontifical "Pio Romeno". Este hirotonit preot la Blaj, la 11 august 1996, pentru Arhieparhia de Făgăraș și Alba-Iulia prin punerea mâinilor ÎPS Lucian. Între anii 1996 și 1998 urmează cursurile specializării în teologie liturgică la Institutul Catolic din Paris, unde susține lucrarea de master "Itinerarul baptismal al curăției". Aspecte ale purificării în ritualul de botez al tradiției bizantine (publicată în franceză, Cluj, "Viața Creștină", 2001, "Intellectus fidei" 4). În același timp a activat ca vicar al Misiunii Greco-Catolice Române din capitala Franței. Se reîntoarce la Roma în anul 1998 ca asistent al rectorului Colegiului Pontifical "Pio Romeno", iar între anii 1999 și 2005 îndeplinește funcția de vicerector al aceleiași instituții. De la 1 octombrie 2005 la solicitarea ierarhiei greco-catolice din patrie este numit de Congregația pentru Bisericile Orientale rector al colegiului. Invitat de mai multe ori la cursul de formare permanentă a clerului, organizat la Cluj, a fost profesor de antropologie liturgică la anul integrativ de studii pentru studenții răsăriteni organizat la Roma (2002-2007).

Autor al lucrărilor:

- Dumnezeu este acolo unde dorește să te întâlnească. Simplitatea în fragmente (Galaxia Gutenberg, 2005);

- Lumina este un dar al Cerului. Privind viața prin ochii lui Dumnezeu (Galaxia Gutenberg, 2007);

- "Cu o singură gură și o singură inimă". Liturghia altfel (în curs de apariție)

și a numeroase articole sau recenzii, publicate în reviste de specialitate din țară (Studia Universitatis Babeș-Bolyai, Mozaic teologic - Intellectus fidei, Acta Blasiensia, Vatra) și din străinătate (La Maison Dieu - Paris, SICO - Roma, Annale dell'Istituto di Scienze religiose "A. Marvelli" - Rimini).

Este membru al Fraternității Carmelului de rit bizantin "Saint-Elie". Prezent în publicațiile științifice ale fraternității, dedicate mitropolitului Emilian Timiadis și Elisabethei Behr-Sigel.

Inițiator al colecției de eseuri "Quaderni Pio Romeno" - Caietele "Pio Romeno", coordonează volumele științifice cu participare internațională Vivere il Regno di Dio al servizio degli altri. Miscellanea in onore del P. Olivier Raquez (în curs de apariție - Galaxia Gutenberg - Lipa) și Nascere alla vita in Cristo. Riflettere sulla paternita sacerdotale oggi. 70° anniversario della fondazione - Pontificio Collegio Pio Romeno (în pregătire - Galaxia Gutenberg). Este înscris la doctorat la Universitatea Gregoriana din Roma.

Părintele Vasile Bizău s-a născut la 14 octombrie 1969 în localitatea Dragomirești, județul Maramureș, într-o familie greco-catolică activă și în perioada de interzicere a Bisericii în România. A făcut școala generală în satul natal. Este absolvent al Liceului cu profil filologie-istorie din Baia Mare, (1988). Urmează apoi pentru o perioadă mai îndelungată cursurile Institutului teologic "Ep. Dr. Alexandru Rusu" din Baia Mare (1990-1993). Completează formarea la preoție cu studii de filozofie la Facultatea de Filozofie din cadrul Universității Gregoriana din Roma (1993-1994), Facultatea de Teologie (1994-1997) și studii de specializare în teologie patristică și istoria teologiei din cadrul aceleiași Universități (1997-2000). Studii doctorale la Institutul "San Anselmo" din Roma (2001-2002), unde pregătește susținerea tezei.

A fost hirotonit diacon la 15.08.1996, de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului și preot la 31.08.1997, prin punerea mâinilor PS Ioan Șișeștean.

O dată cu întoarcerea în țară în anul 2000, activează ca preot în cadrul Episcopiei de Maramureș, iar mai apoi ca profesor la Institutul Teologic "Ep. Dr. Alexandru Rusu". Din anul 2003 este profesor asociat al Facultății de Filozofie, Teologie, Artă din cadrul Universității de Nord din Baia Mare.

Activitatea pastorală a desfășurat-o în Parohia "Sfânta Cruce" din Baia Mare, activând ca viceparoh.

A colaborat și publicat articole și studii la Revista Studia Universitatis "Babeș-Bolyai" și la "Buletinul științific", Fascicola Filozofie-Teologie al Universității de Nord din Baia Mare, precum și la revista cu caracter pastoral "Flori de crin". A susținut diferite conferințe la Întâlnirea Națională a Tineretului Catolic de la Oradea (2004), la cursurile de vară și de formare permanentă a preoților de la Cluj (2006), la Colegiul "Pio Romeno" din Roma (2007), precum și mai multe serii de exerciții spirituale la Seminariile din Blaj și Oradea.

După Radio Vatican


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat