Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Bilanțul întâlnirii ecumenice de la Ravenna

S-a încheiat duminică, 14 octombrie, în orașul italian Ravenna Cea de-a X-a Adunare plenară a Comisiei Mixte Internaționale pentru Dialogul Teologic dintre Biserica Catolică și Biserica Ortodoxă, ținută sub conducerea a doi copreședinți, cardinalul Walter Kasper, președinte al Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor, și mitropolitul ortodox Ioannis de Pergamo. Despre un bilanț al acestei plenare, vorbește Mons. Eleuterio Fortino, subsecretar al departamentului vatican pentru unitatea creștinilor.

• Care este bilanțul întâlnirii?

Cu siguranță este un bilanț pozitiv, deoarece a fost înfruntată o temă care este esențială în dialogul dintre catolici și ortodocși, o temă dificilă. Au fost puse, oricum, bazele pentru continuarea și pentru aprofundarea temei: "Consecințele ecleziologice și canonice ale naturii sacramentale a Bisericii: comuniune eclezială, conciliaritate și autoritate în Biserică". Așa cum se vede, începe să se trateze un subiect care ne va duce să înfruntăm tema rolului papei în Biserica lui Cristos.

• A fost aprobat un document, care este conținutul acestuia?

Conținutul este studiul asupra conciliarității și autorității în Biserică, studiate la diferite niveluri: la nivel local, unde "protos-ul" este episcopul; la nivel regional, unde în tradiția orientală prezența mitropoliilor și patriarhatelor exercită conciliaritatea și autoritatea prin intermediul Sinoadelor cu "protos-ul" la nivel regional, care este patriarhul. Forme diferite de autoritate și conciliaritate la nivel regional se găsesc și în Biserica Catolică de tradiție latină, dar mai ales în Orient este evidentă figura patriarhului ca protos într-o Biserică, într-un patriarhat regional.

• Plenara a înregistrat, din păcate, retragerea reprezentanților Patriarhatului Moscovei, din cauza prezenței la Ravenna a unor delegați ai Bisericii Ortodoxe din Estonia, declarată autonomă de Patriarhatul Ecumenic, un statut nerecunoscut de Patriarhatul de Moscova...

Acesta este motivul pentru care delegația Patriarhatului de Moscova, după ce a discutat cu membrii ortodocși într-o sesiune separată, la care nu participau membrii catolici, a comunicat decizia că trebuie să se retragă de la sesiune pentru a nu da prilej unei neînțelegeri - potrivit lor - a unei recunoașteri "de facto" a autonomiei acordate de Patriarhatul Ecumenic Bisericii din Estonia, pe care Patriarhatul de Moscova nu o împărtășește. Prin urmare, era o chestiune în interiorul delegației Bisericilor Ortodoxe.

• Ce posibile consecințe pe plan ecumenic ar putea avea aceste divergențe dintre Bisericile Ortodoxe?

Sesiunea a continuat în mod pozitiv chiar cu urarea din partea delegaților Bisericii Patriarhatului Moscovei, dar, firește, absența celor doi delegați ai Patriarhatului de Moscova pune o problemă de relație. Este vorba, da, de o chestiune pusă în cadrul Bisericilor Ortodoxe, în care Biserica Catolică prin sine nu are nimic de spus, dar tensiunile din interiorul Bisericilor Ortodoxe au o influență în dialogul dintre catolici și ortodocși, mai ales în acest caz în care se discuta conciliaritatea și autoritatea în Biserică.

• Tema următoarei sesiuni plenare va fi rolul episcopului Romei în comuniunea Bisericii din primul mileniu. Când și unde se va desfășura și care sunt auspiciile?

Înainte de toate trebuie spus că următoarea sesiune este în strânsă legătură cu munca desfășurată la Ravenna. Se începe să se studieze în mod amănunțit evoluția rolului episcopului Romei în Biserică și modul în care s-a exprimat în primul mileniu. Apoi vor fi alte faze pentru a studia aceeași temă, cred, în al doilea mileniu. Anul acesta comuniunea a fost găzduită de Biserica Catolică în mod generos, în mod fratern, în mod călduros, de Arhidieceza de Ravenna. Nu s-a decis încă unde va fi găzduită următoarea sesiune de către partea ortodoxă, dar este decis că se va ține, potrivit programului lucrărilor Comisiei, peste doi ani, în toamna anului 2009. În toamna anului 2008 va avea loc, în schimb, comitetul de coordonare care face pregătirea imediată a sesiunii, în timp ce încă mai înainte, de azi până la jumătatea anului viitor, se vor întâlni două subcomisii mixte de studiu, care vor înfrunta paralel tema propusă, adică "Rolul episcopului Romei în comuniunea Bisericii din primul mileniu".

Radio Vatican (16 octombrie 2007)


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat