Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași (Caritas): Campanie "Lumea văzută din fotoliul rulant"

Biroul de Asistență și Consiliere pentru Persoane cu Handicap (BACH) din cadrul Centrul Diecezan Caritas, în perioada 17 septembrie - 30 noiembrie 2007, desfășoară o campanie de promovare a imaginii persoanelor cu dizabilități în rândul liceenilor din orașul Iași în parteneriat cu Facultatea de Educație Fizică și Sport FEFS, specializarea Kinetoterapie, din cadrul Universității "Al. I. Cuza" Iași, fiind finanțată de Autoritatea Națională pentru Tineret prin Direcția Județeană de Tineret Iași. Obiectivele proiectului sunt creșterea gradului de cunoaștere a dificultăților cu care se confruntă persoanele cu dizabilități locomotorii, prevenirea și combaterea factorilor care duc la dobândirea handicapului.

În noul context european, persoanele cu dizabilități locomotorii se confruntă în continuare cu etichetarea, cu mentalitatea învechită a societății care nu le oferă șanse egale de integrare socio-profesională. Consecința constă în marginalizarea acestora de către societate și perceperea lor ca fiind marcate de limite importante cum ar fi inutilitatea, dependența materială și financiară de membrii familiei, lipsa abilităților în diverse domenii de muncă etc. Un tânăr care se află în imposibilitatea de a merge din diferite motive, are, cu siguranță alte calități sau talente. Tinerii cu dizabilități care sunt tratați ca persoane "normale" au șanse mai mari să reușească în viață, mai ales dacă sunt ajutați să facă ei înșiși abstracție de handicapul care îi însoțește toată viața. Ca atare, este necesar să fie înțeleși și sprijiniți să-și transforme dizabilitatea în abilitate. Activitățile desfășurate în această campanie au misiunea de a promova respectul și admirația față de aceste persoane (pe care o parte a societății încă le mai ignoră) și schimbarea mentalității tinerilor cu privire la persoanele cu dizabilități locomotorii.

Campania constă dintr-o serie de activități ce se vor desfășura în cinci licee din localitatea Iași. Echipa proiectului formată din persoane cu dizabilități locomotorii și specialiști în asistență socială și kinetoterapie va realiza câte două vizite la fiecare clasă de elevi, în cadrul cărora vor avea loc: o scurtă prezentare a activităților BACH, a echipei de lucru, a scopului campaniei și a modului de desfășurarea a acesteia; discuții libere pe tema dizabilității; exerciții practice în care tinerii se vor pune în locul persoanelor cu dizabilități prin folosirea mijloacelor compensatorii; vizionarea unui film de către tinerii liceeni cu și despre persoanele cu dizabilități locomotorii; discuții cu liceenii realizate de către studenții de la Facultatea de Educație Fizică și Sport, specializarea Kinetoterapie, pe marginea pericolelor care stau la baza dobândirii handicapului, iar, spre final, aplicarea unui chestionar prin care vom evalua eficiența campaniei.

Vineri, 26 octombrie 2007, la inițiativa BACH Iași, elevii din clasele a X-a și XI-a din cadrul Liceului "Waldorf" și clasa a IX-a a Liceului "Al. I. Cuza" din Iași au luat locul persoanelor cu dizabilități, pentru câteva ore. Ei s-au deplasat cu fotoliul rulant, confruntându-se astfel cu o mică parte a dificultăților dintr-o zi obișnuită a acestora. De asemenea, au avut loc discuții deschise între tinerii cu nevoi speciale, studenții de la FEFS, specializarea kinetoterapie, din cadrul Universității "Al. I. Cuza" Iași și liceeni pe tema pericolelor care determină apariția dizabilității, dificultățile de natură medicală și socială a cestora. Campania a fost apreciată atât de cadrele didactice cât și de liceenii care s-au implicat activ.

Bogdan, un voluntar BACH Iași, a mărturisit:

"Părerea mea în urma desfășurării acestui proiect este că putem schimba mentalitatea liceenilor în foarte mare măsură prin prezentarea și dezbaterea unor subiecte până acum greu accesibile pentru ei. În cazul de față putem vorbi despre contactul lor cu persoanele în scaun rulant. Deși la începutul dezbaterii au fost reținuți și destul de reticenți, după 20 de minute au început deja să se implice si să pună întrebări. Așa cum noi persoanele cu dizabilități avem de trecut peste anumite obstacole și concepții învechite și ei la rândul lor au aceiași problemă puțin diferită. În general au înțeles că noi, persoanele cu dizabilități, nu suntem persoane limitate în societate și avem un statut egal cu ei și putem face aceleași lucruri. Studenții de la Facultatea de Educație Fizică și Sport, secția Kinetoterapie, le-au prezentat elevilor și profesorilor cauzele și efectele accidentelor din care se poate ajunge într-un scaun cu rotile. Perspectiva de a te deplasa cu un mijloc compensatoriu cu siguranță că nu este una plăcută pentru nimeni, iar ei se vor gândi mai profund de acum atunci când vor avea contact sau vor vedea o persoană în scaunul rulant. După prezentarea teoretică a proiectului și dezbaterea pe baza lui, au avut loc și exerciții practice în care elevi au folosit scaune rulante pentru a se deplasa. Această acțiune a avut un deosebit impact asupra lor și au fost încântați să facă acest lucru. Viața văzută din scaunul rulant nu este tocmai gri așa cum credeau și se pot face multe lucruri și așa".

Bogdan Proca
Ciprian Vizitiu
Constantin Macovei


 

lecturi: 6.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat