Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Vizita pastorală în Parohia Suceava

Sfârșitul lui octombrie a fost pentru credincioșii romano-catolici din Suceava un prilej de mare bucurie și emoție: catolicii suceveni au fost onorați prin prezența Preasfințitului Petru Gherghel, aflat în vizită canonică în această comunitate, în zilele de 27 și 28 octombrie 2007.

Sfântul Ignațiu din Antiohia spunea: "Se cuvine ca toți să-i respecte pe diaconi ca pe Isus Cristos însuși, pe episcopi ca pe chipul Tatălui și pe preoți ca senatul lui Dumnezeu și adunarea apostolilor: fără ei nu există Biserică". Iată de ce bucuria tuturor, păstori și credincioși a fost atât de mare: e bucuria copiilor care își primesc Tatăl preaiubit și a credincioșilor care își urmează păstorul hărăzit de Dumnezeu să-i sfințească, să-i conducă și să-i învețe.

Preasfințitul a sosit la Suceava sâmbătă după-amiază și a fost întâmpinat de către preoții din parohie: pr. Ștefan Babiaș, decan de Bucovina și paroh al comunității romano-catolice din Suceava, pr. Petru Bișog, vicar, și pr. Johann Proschinger, pensionar, de credincioși romano-catolici din Suceava, de Ghervazie Longher, deputat, și de autoritățile sucevene reprezentate de Ion Lungu, primarul municipiului Suceava, care și-a arătat respectul și considerația față de episcopul nostru, întâmpinându-l în stilul tradițional, cu pâine și cu sare și urându-i "Bun venit!"

Biserica din Suceava, frumos împodobită cu ghirlande de brad și flori, era pregătită pentru aceste zile frumoase de sărbătoare.

Programul vizitei canonice a Excelenței sale a început, așa cum era firesc, cu rugăciunea: sfântul Rozariu urmat de sfânta Liturghie.

Duminica a fost o zi plină, în care Preasfințitul Petru Gherghel s-a întâlnit cu toți credincioșii parohiei, atât din Suceava, cât și din filiale: Ițcani și Moara.

Primele Liturghii s-au celebrat în filiale, unde credincioșii l-au întâmpinat cu flori, cu pâine și cu sare, iar clopotele au sunat în semn de sărbătoare.

A urmat Liturghia de la ora 11.00, în biserica din Suceava, la care, alături de foarte mulți credincioși, a participat și Orest Onofrei, prefectul județului Suceava.

La începutul Liturghiei, părintele Ștefan Babiaș i-a adresat Preasfințitului un cuvânt de "Bun venit!" în vechea cetate de scaun a mușatinilor din Suceava și a amintit pe scurt istoria Parohiei Suceava, care își are începuturile în secolul al XVI-lea.

La predică, Preasfințitul i-a încurajat pe credincioși să rămână statornici într-o rugăciune plină de umilință și credință, asemenea vameșului din pericopa evanghelică proclamată la Liturghie, și i-a îndemnat să rămână uniți cu Cristos cel răstignit care ne oferă un exemplu atât de concludent de iubire și dăruire totală, de acceptare, de credință, de încredere și de continuă rugăciune.

În cuvântul de mulțumire, părintele paroh a spus: "Astăzi îl putem parafraza pe sfântul Petru zicând ce bine ne simțim aici împreună cu Excelența voastră în casa Tatălui la acest moment de sărbătoare și de rugăciune".

După sfânta Liturghie au urmat o serie de întrevederi cu membrii comisiei sinodale, cu reprezentanții etnicilor polonezi de la Dom Polski, o vizită la Forumul Democrat German și la Căminul "Sfântul Nicolae".

Vizita canonică a Preasfințitului s-a încheiat seara, odată cu celebrarea sfintei Liturghii pentru copii și tineret de la ora 18.00, în care s-a manifestat aceeași atmosferă solemnă de sărbătoare.

Iulia Cucu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 27-28 octombrie: Vizită pastorală în Parohia Suceava


 

lecturi: 19.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat