Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Interviu cu Mons Paolo Pezzi, noul arhiepiscop de Moscova

Interviu luat Monseniorului Paolo Pezzi care, sâmbătă, 27 octombrie, la amiază, a primit hirotonirea episcopală în catedrala "Neprihănita Zămislire"

Un nou arhiepiscop la Moscova pentru a relansa dialogul cu ortodocșii

de Giampaolo Mattei

Un pas hotărât în dialogul ecumenic dintre catolici și ortodocși care repune în mișcare "o situație stagnantă": iată cum trăiește Rusia hirotonirea episcopală a Monseniorului Paolo Pezzi, noul arhiepiscop al Maicii lui Dumnezeu la Moscova.

Monseniorul Pezzi a fost hirotonit sâmbătă, 27 octombrie, în catedrala "Neprihănita Zămislire", aproape de Kremlin, de către predecesorul său, arhiepiscopul Tadeusz Kondrusiewicz. Împreună cu el au fost consacratori Monseniorul Joseph Werth, episcopul "Schimbării la Față" la Novosibirsk, și arhiepiscopul Antonio Mennini, reprezentant al Sfântului Scaun în Federația Rusă. Însuși Monseniorul Pezzi prezintă, într-un interviu exclusiv acordat ziarului "L'Osservatore romano", speranțele și așteptările cu privire la slujirea pastorală întreprinsă de el.

"Primul sentiment cu care am primit vestea numirii mele - relatează prelatul - a fost de recunoștință față de papa, de profundă emoție și de mare uimire. Simt această chemare înainte de toate ca o invitație de a intra în dialogul misterios și intim pe care Isus îl avea cu cercul primilor săi prieteni mai strânși. "Episcopos", conform definiției sfântului Augustin, este cel care privește cu atenție. Cu mai multă atenție, am putea spune. Să privească la ce, la cine? La Cristos. Doresc să privesc înainte de toate cu mai multă atenție la Cristos care îmi cere să-l urmez, deschizând această nouă pagină neprevăzută a preoției mele. Sfântul Augustin notează și că motivația episcopatului nu sunt onorurile sau prestigiul, ci "necesitatea carității". Vreau să-i răspund lui Dumnezeu dăruind ca ofrandă viața mea".

• Una dintre așteptările cel mai mari după numirea dumneavoastră este raportul cu Patriarhia Ortodoxă. Ce anume se schimbă?

Privesc la raportul cu Patriarhia Ortodoxă din Moscova cu mare așteptare, dar și cu mare optimism. Pentru mine, ecumenism înseamnă a merge spre celălalt recunoscând adevărul pe care el îl poartă. Ecumenismul autentic este în polemică cu o abstractă ideologie a toleranței. El este, în realitate, experiența creștină a carității, inițiativa cu care Cristos ne adună în unitate. De aceea privesc la raportul cu Biserica Ortodoxă Rusă cu mare speranță.

• Care sunt punctele centrale ale programului pastoral? Cu numirea dumneavoastră se încheie procesul de reconstrucție a comunităților și a structurilor în fosta Uniune Sovietică.

Prima mea datorie este de a fi martor al credinței. De fapt, numai mărturia, așa cum învăța Paul al VI-lea, poate să ajungă la inima omului, să-l facă să întrevadă un răspuns la așteptările sale cele mai profunde. Numai martorii autentici pot genera sau regenera poporul creștin. Vorbind despre programe pastorale, trebuie să ținem cont de faptul că în Rusia există profunde rădăcini creștine. În acest sens, aș vrea să dedic o grijă deosebită educației credinței comunităților care îmi sunt încredințate, pentru a favoriza creșterea unui popor capabil să comunice motivele trăirii sale. Numai așa vom putea oferi tuturor posibilitatea de a descoperi sau a redescoperi rădăcinile religioase și culturale despre care vorbeam. Urmând munca desfășurată în acești ani, aș vrea să intensific atenția față de familii, să mă îngrijesc de vestirea făcută tinerilor. În sfârșit, mă gândesc că Biserica Catolică trebuie să se angajeze în opere de caritate care să facă să strălucească indicațiile extraordinare dictate de Benedict al XVI-lea în enciclica "Deus caritas est".

• Puteți să ne prezentați un cadru al realității arhidiecezei pe care papa a voit să v-o încredințeze?

Benedict al XVI-lea mă cheamă să-i urmez monseniorului Kondrusiewicz, numit arhiepiscop de Minsk-Mohilev, dieceză care din punct de vedere istoric este la originea prezenței Bisericii Catolice în Rusia. Monseniorul Kondrusiewicz m-a voit la Moscova în anul 2003. Lucrasem cinci ani la Novosibirsk. Arhidieceza Maicii lui Dumnezeu a fost înființată de Ioan Paul al II-lea în anul 2002, după o perioadă în care fusese administrația apostolică. Realitatea credincioșilor catolici este eterogenă, prin proveniență etnică și culturală. Există circa optzeci de parohii. Apoi sunt multe locurile în care periodic se adună mici comunități: în general este vorba de apartamente cu spații pregătite în mod corespunzător pentru cult. Îngrijirea pastorală a acestui popor este încredințată la circa 150 de preoți, dintre care majoritatea nu sunt de naționalitate rusă. Este vorba de un prezbiteriu compus, în părți egale, din cler diecezan și călugăresc. Predecesorul meu a urmărit toată faza inițială a organizării acestei realități, muncind mult pentru crearea de structuri juridice și materiale care să-i permită să trăiască.

• Care este astăzi realitatea catolicilor în Rusia?

Privind la comunitățile catolice răspândite în teritoriul rusesc se poate avea impresia unor bărci mici pe o mare imensă. În acest zile mi-au revenit în minte cuvintele cardinalului Ratzinger pe atunci, care de mai multe ori a subliniat necesitatea, pentru lumea contemporană, de comunități care, deși mici, să știe să strălucească de reflexia frumuseții credinței. În primii ani ai misiunii mele printre catolicii din Siberia am putut să ating cu mâna un fenomen surprinzător. Credința se menținuse în acele locuri, în pofida teribilelor tentative de a o reprima, grație fidelității micilor grupuri de credincioși și uneori chiar a credincioșilor în parte. Confrații mei și cu mine am început să întâlnim aceste comunități la începuturile anilor '90, în teritoriul vast la sud de Novosibirsk, prin mandatul Monseniorului Werth. În sate existau persoane, chiar foarte în vârstă, care păstraseră vie credința repetând doar împreună cu fiii și nepoții gesturi și cuvinte învățate pe vremea când erau copii. Sosirea preoților a permis, după decenii, reluarea activității catehetice și a practicii sacramentale. Privind la viitorul dialog dintre Biserici, cred că prezența acestor comunități catolice reprezintă un mare potențial.

• Dumneavoastră ați fost rectorul seminarului mare "Maria, Regina Apostolilor" la Sankt Petersburg. Cum este situația vocațiilor preoțești în Rusia?

În Rusia există un singur seminar catolic, la Sankt Petersburg. Actualmente sunt douăzeci de tineri care se pregătesc acolo pentru preoție, care provin din cele patru dieceze catolice de pe teritoriul Federației Ruse. De asemenea, mai sunt circa cincisprezece tineri, aparținând diferitelor ordine călugărești, care fac la Sankt Petersburg studiile filozofice și teologice. Apoi există un preseminar, la Novosibirsk, cu funcția de un prim discernământ cu privire la vocații. Experiența din acești ani, și îndeosebi aceea ca rector al seminarului interdiecezan, m-a făcut să descopăr frumusețea misiunii de a-i însoți pe tineri să se deschidă cu hotărâre Domnului care îi cheamă și să citească cu claritate tot mai mare semnele voinței sale. În marea majoritate a cazurilor, la originea vocației tinerilor ruși de care m-am ocupat există dorința de a-și dărui propria viață lui Dumnezeu pentru binele Bisericii.

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat