Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Sapientia": Cărți despre Ioan de la Salle și Toma de Aquino

Două noi cărți despre două figuri de sfinți emblematice au văzut recent lumina tiparului la Editura "Sapientia" din Iași: Ioan de la Salle: Puterea de a da viață, scrisă de Teresio Bosco și tradusă de pr. Ioan Bișog, și Viața sfântului Toma de Aquino, scrisă de Michel de Paillerets și tradusă de Dan Burcea.

*

Ioan de la Salle: Puterea de a da viață

Cartea a fost scrisă de Teresio Bosco și a fost tradusă de pr. Ioan Bișog. Apare în colecția "Viețile sfinților", are 92 pagini și poate fi procurată de la toate librăriile catolice din țară la prețul de 8 lei.

Prezenta lucrare, semnată de cunoscutul autor italian de spiritualitate, Teresio Bosco, vede lumina tiparului în limba română prin traducerea realizată de pr. Ioan Bișog, preot din Dieceza de Iași. Ea este realizată sub coordonarea comunității "Casa La Salle" din Pildești, Neamț, în care Frații Școlilor Creștine lucrează pentru o educație creștină de calitate.

Această carte dorește să fie un scurt portret al unuia dintre cei mai mari sfinți ai perioadei moderne, sfântul Ioan Baptist de La Salle care a întemeiat Congregația "Frații Școlilor Creștine" (FSC), prezentă în România încă din 1861. Această congregație, fondată la începutul secolului al XVIII-lea de părintele francez La Salle, a dorit să fie de la bun început o lumină în întunericul acestei lumi, un garant pentru o educație creștină și umană sănătoasă mai ales în zilele noastre, când adesea eroarea capătă valoarea de adevăr, iar relativismul devine o religie de nivel universal.

În 1719, când Ioan de La Salle părăsea această lume, existau în Franța 26 de școli întemeiate de el, iar la acea vreme se deschisese și la Roma o școală în spirit lasallian. În acel timp existau deja 274 de frați care se îngrijeau de peste 9.000 de elevi. Dincolo de persecuții, de incertitudini și de neîncrederea pe care au manifestat-o anumite cercuri ostile Bisericii, congregația s-a dezvoltat asemenea unui grăunte de muștar, ajungând ca astăzi să-și desfășoare activitatea în peste 80 de țări, în centre didactice de diferite grade, de la grădinițe la universități; circa 80.000 de frați și cadre didactice se ocupă de formarea a peste un milion de copii și tineri din cele mai diverse rase și culturi.

Datorită meritelor și eforturilor depuse pentru educația creștină, papa Pius al XII-lea l-a proclamat la 15 mai 1950 patron special al educatorilor creștini. Prezentul volum se bucură de o serie de ilustrații foarte sugestive care au menirea de a ne familiariza și mai mult cu spiritul dinamic al cărții, dar și cu caracterul personajului principal, Ioan de La Salle, un om al cărui devotament a avut puterea de a da viață unei Congregații și unui spirit de formare inovator.

*

Viața sfântului Toma de Aquino

Cartea a fost scrisă de Michel de Paillerets și a fost tradusă de Dan Burcea. Apare în colecția "Viețile sfinților", are 124 pagini și poate fi procurată de la toate librăriile catolice din țară la prețul de 9 lei.

Acest volum vede lumina tiparului pentru prima oară în limba română, sub traducerea lui Dan Burcea. Sub titlul modest și simplu al acestei cărți se ascunde biografia unui titan al teologiei și al filosofiei catolice din perioada scolastică (sec. XI-XIII), a cărui gândire a influențat considerabil cunoașterea universală despre Dumnezeu.

Sfântul Toma de Aquino s-a născut în 1225 la castelul Roccasecca de lângă Napoli, în familia conților de Aquino. A beneficiat de o aleasă educație din partea călugărilor benedictini, dar dorința lui cea mai arzătoare era aceea de a intra în Ordinul Predicatorilor (Dominican), ai cărui membri își duceau traiul zilnic în sărăcie și studiu, fiind un ordin mendicant (cerșetor). După anumite piedici puse la cale de familia sa, i se permite în cele din urmă să devină dominican, după care studiază teologia și filosofia la Köln, unde este elevul sfântului Albert cel Mare, și la Paris. Promovat doctor în teologie, devine profesor la Universitatea din Paris. Fire retrasă și umilă, îi uimea pe contemporanii săi cu inteligența sa deosebită, cu elocvența și claritatea gândirii sale. A murit în 1274 în timp ce se îndrepta spre Lyon, unde urma să participe la conciliul ecumenic convocat acolo de papa Grigore al X-lea.

Urmaș al tradiției părinților Bisericii, era, fără nici o îndoială, un doctor divinitas (doctor în divinitate), cum era numită teologia, în calitate de știință a lui Dumnezeu sau, după denumirea tomistă, "doctrina sacră", după cum se exprima papa Ioan Paul al II-lea.

Această lucrare, deși de dimensiuni relativ reduse, ne oferă o bogăție impresionantă atât în ceea ce privește calitatea textului, cât și în privința expunerii doctrinei tomiste, ilustrată printr-o serie de fragmente din opera sa sau din critica autorizată a Bisericii despre gândirea sa. Lucrarea se adresează nu doar studenților de filozofie, ci și tuturor acelora interesați să cunoască figura unuia dintre cei mai mari gânditori ai Bisericii Catolice, a cărei existență a luminat și luminează încă doctrina teologică.

Andrei Dumitrescu

* * *

Ioan de la Salle: Puterea de a da viață
Teresio Bosco, Ed. "Sapientia", 2007, ISBN 978-973-8980-11-2, 20 cm, 92 p., 8 lei

Viața sfântului Toma de Aquino
Michel de Paillerets, Ed. "Sapientia", 2007, ISBN 978-973-8980-12-9, 20 cm., 128 p., 9 lei

* * *

Aceste materiale, în limita stocului disponibil, pot fi procurate prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 35.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat