Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași (Caritas): Conferința internațională despre îngrijiri la domiciliu - a treia zi

Centrul Diecezan Caritas Iași, în colaborare cu Confederația Caritas România, prin Programul "Servicii de Îngrijiri la Domiciliu", a organizat, în perioada 22-24 octombrie 2007, la Hotelul Astoria din Iași, conferința internațională cu tema: "Îngrijiri la domiciliu - caritate și profesionalism". Au participat oaspeți din țară și străinătate. Importanța acordată carității și profesionalismului a fost subliniată și de prezența la acest eveniment a Excelenței sale card. Javier Lozano Barragán, președintele Comisiei Pontificale pentru Pastorația Sanitară de la Vatican.

În deschiderea celei de-a treia zi a lucrărilor conferinței, moderator a fost dr. Gema Bacoanu, expunerile au început cu dr. Dana Scumpu, de la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Iași, care a manifestat interes pentru activitățile furnizorilor de servicii la domiciliu, în special pentru modalitățile de finanțare după exemplul altor țări. A specificat, de asemenea, existența carențelor și a lipsurilor din domeniul sanitar în ceea ce privește furnizorii de servicii de îngrijire la domiciliu. A menționat, de asemenea, importanța ONG-urilor ca exemplu și ajutor substanțial în informare, atât a societății civile, cât și a instituțiilor de sănătate cu privire la această problemă, dat fiind noutatea relativă precum și inițierea acestor servicii de către ONG-uri.

A urmat intervenția lui Ingeburg Barden care a exprimat diferențele dintre sistemul de german și cel român de finanțare a furnizorilor de servicii de îngrijiri la domiciliu și și-a exprimat aprecierea față de pașii pe care România i-a făcut în această direcție, precum și speranța apariției de noi inițiative în domeniu.

În continuarea discuțiilor, Peter Gyorgy, de la Caritas Alba-Iulia, a prezentat modelul de finanțare a furnizorilor de servicii de îngrijiri la domiciliu existent în diferite țări din Europa, relevând existența a trei mari categorii în funcție de importanța ONG-urilor din punctul de vedere al prestării serviciilor precum și al accesării finanțărilor. Au fost prezentate și câteva date statistice, atât din țările din Europa de Vest, cât și din țările mediteraneene și nordice și din România. S-a subliniat neclaritatea legislativă existentă în România. Între realizările importante ale Caritas Alba-Iulia a fost menționat primul curs acreditat de formare de îngrijitori la domiciliu, existând și norme metodologice în acest sens. Întrebările și discuțiile au atins și problema migrației forței de muncă, aceasta având impact și în cadrul furnizorilor de servicii de îngrijiri la domiciliu.

Caritas Satu Mare a fost reprezentat de Laura Szabo. Domnia sa a precizat punctul de plecare al inițiativelor centrelor de îngrijiri la domiciliu: spiritul creștinesc de cultivare al dragostei față de aproapele, acesta fiind parte integrantă a misiunii sociale a Bisericii. A subliniat, de asemenea, și sacrificiile pe care le implică practicarea acestor servicii precum și riscurile la care sunt supuși lucrătorii în acest domeniu. În final, a precizat domnia sa, este responsabilitatea noastră de a ști să armonizam caritatea și profesionalismul în munca pe care o practicăm.

Un pas înainte în discuțiile celei de-a treia zi a conferinței a fost reprezentat de expresia voluntariatului și valoarea acestuia în acordarea serviciilor de îngrijiri la domiciliu, despre aceasta a vorbit Diana Tamaș. De asemenea, a fost prezentat și cadrul legislativ precum și poziția Bisericii în desfășurarea activ de voluntariat subliniind prin cuvintele din enciclica "Deus caritas est!" esența și motivația activităților de voluntariat. Impresionantă a fost prezentarea filmului realizat în cadrul CDC Iași despre valoarea deosebită a voluntarilor în cadrul tuturor proiectelor desfășurate.

Doamnele Gabriela Borș și Dana Nagy, din partea Caritas Timișoara, în colaborare cu Surorile Franciscane, au prezentat proiectul Casa Milostivirii Divine - Hospice, de îngrijiri paleative pentru cazurile medicale în stadiu terminal, proiect deosebit de interesant și de actual, fiind primul de acest gen din țară și cu o activitate extrem de bogată, dovada fiind numărul mare de beneficiari într-o perioadă scurtă de timp. S-a subliniat necesitatea unor astfel de centre în țara noastră în acest domeniu existând mari carențe, mari lipsuri atât legislative cât și financiare și de cunoaștere.

Au urmat o serie de expuneri din partea sponsorilor evenimentului: dr. Agatha Popa, din partea firmei Vifor International "Nutriția enterală la pacienții oncologici"; Paul Miti, din partea Oxygen Plus, a prezentat ultimele noutăți în materie de asistare a pacienților ce necesită oxigeno-terapie cu ajutorul diverselor aparate de ultimă generație, și dr. Kinga Bakos, reprezentând firma Hartmann România, care a prezentat tratamentul escarelor de decubit precum și câteva produse dedicate acestor tipuri de plăgi.

Dr. Aurelia Luchian, reprezentanta Asociației Medicilor și Farmaciștilor Ortodocși din România, a pus accentul pe voluntariat având ca motor dragostea pentru aproapele și dorința ce există în fiecare dintre noi de fi utili celor din jur. A prezentat câteva dintre activitățile realizate de domniile lor în cadrul acestei asociații cu ajutorul voluntarilor și bucuriile pe care activitatea de voluntariat le oferă.

Conferința a continuat cu prezentările unor specialiști de seamă din cadrul Universității de Medicină și Farmacie "Gr.T. Popa" Iași:

- conf. dr. Beatrice Gabriela Ioan de la catedra de Bioetică din cadrul UMF Iași: "Tratamente inutile în practica medicală". Am asistat la prezentarea unei teme oarecum paradoxale care pune probleme de morală creștină, dar și de bioetică, necesitatea de a recunoaște inutilitatea anumitor tratamente medicale. Domnia sa a realizat o incursiune în istorie și o paralelă între ceea ce a fost și ceea ce este prezent în acest domeniu. A oferit, de asemenea, o serie de definiții a ceea ce un înseamnă "tratamente inutile" (de exemplu definiția lui Lawrence J. Schneiderman).

- conf. dr. Lucian Miron - UMF Iași: "Monitorizarea la domiciliu a pacienților cu afecțiuni oncologice". Ca expert în oncologie, a vorbit despre importanța tratamentelor curative, dar și a celor paleative, în special a îngrijirilor stării terminale (Hospice) prin abordarea cu responsabilitate a pacientului în vederea ameliorării suferinței.

- dr. Doru Baltag, medic primar neurolog, a vorbit despre "Monitorizarea la domiciliu a pacienților cu afecțiuni neurologice" punând accentul pe bolile cronice neurologice cu evoluție îndelungată (AVC, traumatisme ale coloanei vertebrale, etc.). Soluția este continuarea tratamentului recuperator la domiciliu pentru cazurile care nu mai pot fi spitalizate. Un deziderat este controlul factorilor de risc care vizează bolnavul neurologic.

Prezentarea realizată de conf. dr. Ecaterina Hanganu Turtureanu, "Îngrijirea la domiciliu și acasă într-o lume fără hotare - elemente de psihologie în îngrijirea la domiciliu" a fost un argument pentru importanța mediului înconjurător în îngrijirea suferindului, în special ambientul cu care persoana are o legătura afectivă. A subliniat importanța conceptului de acasă ca fiind acel cumul de persoane, obiecte, ambient, sentimente, care ajută, alină, mângâie și creează sentimentul de comuniune. Ca o concluzie: să nu uităm ca adevăratul deziderat al oricărui creștin este reîntoarcerea acasă ca simbol al comuniunii cu Dumnezeu.

În final au fost prezentate felicitări și mulțumiri participanților din partea Excelenței sale ep. Petru Gherghel, apoi au fost prezentate concluziile conferinței, iar dr. Gema Bacoanu, coordonatorul Programului de Îngrijiri la Domiciliu pentru Dieceza de Iași, a adresat cuvântul de încheiere.

Diana Tamas și Delia Pogor

* * *

Iași (Caritas): Conferința internațională despre îngrijiri la domiciliu - a treia zi
Iași (Caritas): Conferința internațională despre îngrijiri la domiciliu - a doua zi (impresii)
Iași (Caritas): Conferința internațională despre îngrijiri la domiciliu - prima zi
Iași (Caritas): Programul conferinței internaționale despre îngrijiri la domiciliu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat