Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Consistoriu pentru noi cardinali

În cadrul audienței generale de miercuri, 17 octombrie, desfășurată în Piața "Sfântul Petru", Benedict al XVI-lea a anunțat că la 24 noiembrie, în ajunul solemnității Domnului Nostru Isus Cristos, Regele Universului, va ține un Consistoriu în care, derogând cu o unitate limita numerică stabilită de papa Paul al VI-lea, confirmată de veneratul său predecesor Ioan Paul al II-lea în constituția apostolică Universi dominici gregis (cf. nr.33) va numi 18 cardinali.

Iată numele lor:

  1. Mons. Leonardo Sandri, prefectul Congregației pentru Bisericile Orientale;

  2. Mons. John Patrick Foley, pro-mare maestru al Ordinului Ecvestru al Sfântului Mormânt de la Ierusalim;

  3. Mons. Giovanni Lajolo, președintele Comisiei Pontificale și al Guvernatoratului Statului Cetății Vaticanului;

  4. Mons. Paul Joseph Cordes, președintele Consiliului Pontifical "Cor Unum";

  5. Mons. Angelo Comastri, arhiparohul bazilicii Vaticane, vicarul general pentru S.C.V și președintele Fabricii "Sfântul Petru";

  6. Mons. Stanislaw Rylko, președintele Consiliului Pontifical pentru Laici;

  7. Mons. Raffaele Farina, arhivivarul și bibliotecarul Sfintei Romane Biserici.

  8. Mons. Augustìn Garcìa-Gasco Vicente, arhiepiscop de Valencia (Spania);

  9. Mons. Seàn Baptist Brady, arhiepiscop de Armagh (Irlanda).

  10. Mons. Lluìs Martìnez Sistach, arhiepiscop de Barcelona (Spania);

  11. Mons.André Vingt-Trois, arhiepiscop de Paris (Franța);

  12. Mons. Angelo Bagnasco, arhiepiscop de Genova (Italia):

  13. Mons. Théodore-Adrien Sarr, arhiepiscop de Dakar (Senegal);

  14. Mons. Oswald Gracias, arhiepiscop de Bombay (India);

  15. Mons. Francisco Robles Ortega, arhiepiscop de Monterrey (Mexic);

  16. Mons. Daniel N. DiNardo, arhiepiscop de Galveston-Houston (Statele Unite ale Americii);

  17. Mons. Odilio Pedro Scherer, arhiepiscop de Săo Paulo (Brazilia);

  18. Mons. John Njue, arhiepiscop de Nairobi (Kenya).

Papa a spus apoi că dorește să înalțe la demnitatea de cardinal trei venerabili prelați și doi merituoși ecleziastici, care s-au remarcat prin angajarea lor deosebită în slujirea Bisericii:

  1. Beatitudinea Sa Emmanuel III Delly, patriarh de Babilonia a Caldeilor;

  2. Mons. Giovanni Coppa, nunțiu apostolic;

  3. Mons. Estanislao Esteban Karlic, arhiepiscop emerit de Paranà (Argentina);

  4. Pr. Urbano Navarrete, S.J., fost rector al Universității Pontificale Gregoriene;

  5. Pr. Umberto Betti, O.F.M., fost rector al Universității Pontificale Laterane.

Benedict al XVI-lea a adăugat apoi că între aceștia din urmă dorise să înalțe la demnitatea de cardinal și pe vârstnicul episcop Ignacy Jeż, emerit de Koszalin-Kołobrzeg, în Polonia, merituosul prelat care, cu o zi înainte, pe 16 octombrie, a trecut la cele veșnice. Pentru el se îndreaptă rugăciunea noastră la Domnul.

"Noii cardinali provin din diferite părți ale lumii. În grupul lor se oglindește universalitatea Bisericii cu feluritele sale slujiri: alături de prelați merituoși prin serviciul adus Sfântului Scaun se află păstori care își consumă energiile în contact direct cu credincioșii.

Ar fi și alte persoane, deosebit de dragi mie, care pentru dăruirea lor în slujirea Bisericii ar merita pe bună dreptate să figureze în rândul cardinalilor. Sper să am în viitor oportunitatea de a mărturisi și în acest mod, lor și respectivelor țări de care aparțin, stima și afecțiunea mea.

Îi încredințăm pe noii aleși ocrotirii preasfintei Maria, rugând-o să-i asiste în respectivele îndatoriri pentru ca să poată mărturisi cu curaj în orice împrejurare iubirea lor față de Cristos și față de Biserică".

Radio Vatican (17 octombrie 2007)

* * *

Note asupra Consistoriului și Colegiului Cardinalilor

Consistoriul (din limba latină consistorium, în italiană concistoro) este o adunare de consiliu a cardinalilor, convocată și prezidată de papa, episcopul Romei.

Ca reuniune formală a Colegiului cardinalilor - numit în trecut Sacrul Colegiu - al Bisericii Catolice Romane, consistoriile se țin în Cetatea Vaticanului și sunt convocate de papa.

Consistoriile sunt obișnuite și extraordinare: primele sunt alcătuite doar de cardinali rezidenți la Roma, în timp ce pentru celelalte există obligația de participare pentru toți cardinalii.

Consistoriul este și ocazia în care sunt creați solemn noii cardinali. Codul de drept canonic prevede ca acest lucru să aibă loc în prezența colegiului. Numirile noilor cardinali sunt în general anunțate anticipat, dar numai prin publicarea formală a decretului papal în timpul consistoriului ridicarea la rangul de cardinal devine efectivă.

Acest lucru este valabil și pentru acei cardinali al căror nume nu este dezvăluit de papa din motive deosebite (de obicei, cu caracter politic), numiți cardinali in pectore, adică în inimă.

Noilor cardinali le sunt consemnate inelul, "țuchetul" care este o tichie asemănătoare cu chipa - kepah - purtată de evrei, și bereta.

Inelul de cardinal este "semn al demnității, al solicitudinii pastorale și al comuniunii mai trainice cu sediul lui Petru".

Țuchetul și bereta sunt, ca de altfel și sutana, de culoarea purpurei, culoarea distinctivă a cardinalilor (motiv pentru care sunt numiți și "purpurați"). Această nuanță de roșu, amintește titularilor "că trebuie să fie gata să se comporte cu tărie până la vărsarea sângelui, pentru creșterea credinței creștine, pentru pacea și liniștea poporului lui Dumnezeu și pentru libertatea și răspândirea Sfintei Romane Biserici".

În consistoriu, noului cardinal îi este atribuită și biserica sa titulară din dieceza Romei.

Când componenții Colegiului Cardinalilor sunt reuniți pentru alegerea unui nou papă, adunarea ia numele de conclav și este disciplinată de norme speciale.

Radio Vatican (18 octombrie 2007)

* * *

Interviu cu arhiepiscopul Francesco Monterisi

Cei 23 de noi cardinali reflectă "universalitatea Bisericii, cu multiplicitatea ministerelor sale". Cu aceste cuvinte a însoțit Benedict al XVI-lea anunțul de miercuri, 17 octombrie, privind următorul consistoriu, ce va avea loc pe 24 noiembrie, și în cadrul căruia vor fi creați 23 de cardinali, din care 18 electori. Viitorii cardinali sunt expresie, imagine a Bisericii din toate continentele.

Despre îndatoririle cardinalilor în viața Bisericii, aflăm de la arhiepiscopul Francesco Monterisi, secretarul Congregației pentru Episcopi și secretar al Colegiului cardinalilor, intervievat de redacția noastră centrală:

"Îndatoririle principale ale cardinalilor sunt două: prima se referă la colaborarea oferită Sfântului Părinte în legătură cu chestiuni ce privesc Biserica Universală. Cardinalii sunt consultați de către papă, fie individual, fie reuniți în grupuri, când au loc așa-numitele consistorii. Sfântul Părinte poate adresa cardinalilor întrebări, așa încât să poată cunoaște viziunea acestora legată de binele Bisericii. Unii cardinali sunt colaboratori apropiați ai papei; de altfel, șapte dintre cardinalii ce urmează să fie creați sunt reprezentanți ai Curiei Romane. În calitate de responsabili de dicasterii, aceștia colaborează zilnic cu Sfântul Părinte.

A doua responsabilitate se referă la alegerea Sfântului Părinte: cei 120 de cardinali, cu vârste de până la 80 de ani, îl aleg pe papă, atunci când scaunul este vacant".

Cum ia naștere figura cardinalului?

"Cardinalii reflectă o vechea tradiție a Bisericii Romane, care încredința prezbiterilor și diaconilor din Roma, împreună cu șase episcopi ai diecezelor vecine, îndatorirea alegerii papei. Puțin după anul 1000, prezbiterii și diaconii din Roma - împreună cu episcopii diecezelor învecinate - primesc titlul de cardinali. În jurul anului 1050, este constituit primul colegiu al cardinalilor, din care vor face parte - două secole mai târziu - și episcopi din alte dieceze, nu doar din Dieceza de Roma. La început, aceștia erau doar din diecezele Italiei, apoi din cele ale Europei; în prezent, avem cardinali din toată lumea.

Figura cardinalului este legată și de culoarea roșie a veșmintelor sale. Care este semnificația acestei culori?

"Cardinalii au datoria de a colabora cu papa și de a da mărturie de eforturile făcute de întreaga Biserică - împreună cu Sfântul Părinte - pentru credință și iubire în lume. În acest sens, cardinalii se obligă să slujească chiar până la jertfa de sine pentru realizarea acestor țeluri ce privesc binele Bisericii universale și a întregii umanități".

Cardinalii sunt colaboratori apropiați ai papei, dar sunt chemați - în același timp - să fie părtași la bucuriile și la suferințele umanității...

"Aceasta este semnificația universalității Colegiului Cardinalilor. În esență, prin intermediul cardinalilor, ajung mai repede la papa solicitările persoanelor care, în diferite părți ale lumii, au probleme și dificultăți, legate în special de răspândirea credinței și de extinderea carității".

Radio Vatican (19 octombrie 2007)


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat