Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Conferința internațională "Îngrijiri la domiciliu - caritate și profesionalism" - a doua zi (impresii)

Centrul Diecezan Caritas Iași, în colaborare cu Confederația Caritas România, prin Programul "Servicii de Îngrijiri la Domiciliu", organizează, în perioada 22-24 octombrie 2007, la Hotelul Astoria din Iași, conferința internațională cu tema: "Îngrijiri la domiciliu - caritate și profesionalism". Prezentăm impresiile unei participante la cea de-a doua zi a conferinței.

*

"Caritatea ca o pasăre în zbor"

Suntem zilnic confruntați sau chiar noi înșine ne punem întrebarea: Pentru ce atâta durere, suferință, nedreptate? De ce mor în jurul nostru copii nevinovați? Uneori dăm din umeri, poate indiferenți. Specialiștii evită un răspuns, iar cei mai mulți arată cu degetul acuzator spre Biserică. Am avut astăzi ocazia să aflăm un răspuns din partea unui om care a suferit mult. A vrut să ne împărtășească și nouă această experiență într-o scrisoare: enciclica Salvifici doloris; autorul: Ioan Paul al II-lea. L-a tălmăcit pentru noi astăzi Eminența sa card. Javier Lozano Barragan. Un interpret autorizat, pentru că înaltul prelat de la Vatican este președintele Consiliului Pontifical pentru Pastorația Sanitară.

Așadar, un ghid experimentat ne invită să parcurgem un traseu dificil din toate punctele de vedere, într-o lume care caută să fardeze suferința printr-un zâmbet profesional și să alunge durerea cu tot felul de analgezice. Traseul este dificil, pentru că omul contemporan își refuză mereu întâlnirea cu sublimul, preocupat mereu să nu rateze fructificarea momentului. Dar nu putem să imputăm omului obișnuit acest fapt. Ioan Paul al II-lea ne oferă în scrisoarea sa apostolică exemplu a doi mari sfinți, Ignațiu de Loyola și Francisc de Assisi, care au reușit prin suferință o reconversie extraordinară. Spune papa Ioan Paul al II-lea: În suferință este conținută o putere care îi conferă persoanei în cauză o apropiere mai mare de Isus, un har deosebit. Și pentru a înțelege mai ușor sensul suferinței ne este oferit din Vechiul Testament exemplul lui Iob. Asocierea suferinței cu un păcat săvârșit anterior nu este valabil și în cazul său. Prietenii săi judecă această suferință văzând în Dumnezeu pe judecătorul suprem. În ochii lor suferința are sens ca o pedeapsă pentru păcat înfăptuită de justiția divină care plătește binele cu bine și răul cu rău. Și astăzi suntem tentați să ne oferim acest raționament care justifică indiferența față de cel care suferă.

În demersul teologic asupra suferinței, a durerii pe care le-a separat ca două categorii distincte, cardinalul ne-a explicat, din perspectiva lui Ioan Paul al II-lea, sensul specific uman al suferinței, dar un uman care transcende. Evanghelia este una a suferinței. Isus nu ascunde acest lucru ucenicilor săi. Ne este cunoscut îndemnul adresat lor: "Cine vrea să mă urmeze să-și ia crucea și s-o poarte zilnic după el". Acest îndemn care, paradoxal, contravine binelui individual, este o condiție spre împlinirea promisiunii lui Dumnezeu. Prin iubire, poarta reprezentată de Isus, moartea este înfrântă. Mai mult decât atât, prin asistența Duhului sfânt, cel care a făcut posibilă venirea Mântuitorului pe pământ, Isus vrea să pătrundă în orice suflet, cu ajutorul Mamei sale cerești, întemeind o nouă maternitate, spirituală și universală în așa fel încât omul în suferință în drum spre cruce să nu simtă slăbiciune, ci puterea lui Dumnezeu.

Solidaritate, un cuvânt des pronunțat astăzi. Un răspuns oferit sfidării aruncate de un individualism exacerbat, care prin preocuparea pentru tot ce este contingent, anihilează speranța.

Nu putem oferi celor aflați în suferință o asistență potrivită dacă sufletele noastre au fost eutanasiate. Iată un corolar posibil la discursul eminenței sale.

Dar un frumos răspuns a fost oferit de prezentarea Organizației "Solidaritate și speranță" de la Mitropolia Moldovei și Bucovinei, care prin proiectele realizate într-un scurt interval au arătat o adevărată vocație pentru caritate. De aceea, cuvintele de apreciere oferite de păstorul diecezei, ep. Petru Gherghel, au încununat o activitate făcută în slujba aceluiași Dumnezeu pe care ca frați în credință trebuie să-l slujim deopotrivă. Suntem ca niște cutii de rezonanță diferite, dar care putem să vibrăm cu aceeași intensitate la chemarea aproapelui nostru.

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 22-23 octombrie: Iași: Card. Javier Lozano Barragán la conferința internațională cu tema "Îngrijiri la domiciliu - caritate și profesionalism"

* * *

Iași (Caritas): Conferința internațională despre îngrijiri la domiciliu - a treia zi
Iași (Caritas): Conferința internațională despre îngrijiri la domiciliu - a doua zi (impresii)
Iași (Caritas): Conferința internațională despre îngrijiri la domiciliu - prima zi
Iași (Caritas): Programul conferinței internaționale despre îngrijiri la domiciliu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat