Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Conferința internațională "Îngrijiri la domiciliu - caritate și profesionalism" - prima zi

Centrul Diecezan Caritas Iași, în colaborare cu Confederația Caritas România, prin Programul "Servicii de Îngrijiri la Domiciliu", organizează, în perioada 22-24 octombrie 2007, la Hotelul Astoria din Iași, conferința internațională cu tema: "Îngrijiri la domiciliu - caritate și profesionalism". Participă oaspeți din țară și străinătate. Importanța acordată carității și profesionalismului este subliniată și de prezența la acest eveniment a Excelenței sale card. Javier Lozano Barragán, președintele Comisiei Pontificale pentru Pastorația Sanitară de la Vatican.

Lucrările conferinței au debutat în ziua de luni, 22 octombrie. Cuvântul de început a fost rostit de dr. Gema Bacoanu, coordonatoarea proiectului "Servicii de Îngrijiri la Domiciliu" de pe raza Diecezei de Iași. Aceasta a urat bun venit tuturor participanților, subliniind importanța celor două laturi: caritate și profesionalism în activitatea desfășurată în centrele pe care le coordonează.

Preasfințitul Petru Gherghel, citând din Lc 9,1-2, ne-a arătat că Isus ne cheamă să îi îngrijim pe cei bolnavi și suferinzi aceasta însemnând de altfel o împlinire a mandatului pe care ni l-a încredințat Mântuitorul. A salutat inițiativa Centrului Diecezan Caritas Iași și a Confederației Caritas România de a organiza o conferință la un asemenea nivel, precum și pe toți aceia care au răspuns invitației prin participare la acest eveniment.

Preasfințitul Aurel Percă a subliniat faptul că creștin este cel care practică fapte de milostenie trupească și sufletească pentru aproapele său: a îmbrăca pe cei goi, a da de mâncare celor flămânzi, a vizita pe cei ce zac în închisoare etc. A adresat mulțumiri Centrului Diecezan Caritas Iași că are asemenea inițiative caritative ce vin în sprijinul diferitelor categorii de persoane aflate în nevoie pe care e chemat să le dezvolte și practice în continuare.

Pr. Egidiu Condac, directorul Centrului Diecezan Caritas Iași și al Confederației Caritas România, a urat, și în numele său, bun venit tuturor participanților la conferință. Confederația Caritas România a desfășurat acte caritative până în prezent răspunzând chemării lui Cristos de a veni în sprijinul celor nevoiași și continuă să promoveze o cultură a vieții ținând cont de faptul că omul are demnitate ce trebuie respectată. Pr. Condac a făcut, în cele ce au urmat, o scurtă istorie a derulării de servicii medicale în cadrul Centrului Diecezan Caritas Iași care au culminat cu înființarea Centrelor de Îngrijiri la Domiciliu în 2000, primul astfel de centru deschizându-se la Roman, iar în prezent fiind zece asemenea centre pe raza Diecezei de Iași. De asemenea, a fost subliniată importanța carității în acțiunile pe care Centrul Diecezan Caritas Iași le desfășoară, adresându-se totodată un apel către instituțiile ce desfășoară acțiuni în câmpul social de a pune mai presus de toate omul și de a-l privi ca pe o entitate în totalitatea sa: trup și suflet.

Părintelui Mihai Budău, director executiv al Centrului Diecezan Caritas Iași, i-a revenit misiunea de a trece în revistă proiectele desfășurate în cadrului Centrului Diecezan Iași și filialele din Roman și Bacău.

Toți cei care au luat cuvântul în prima zi au salutat prezența în mijlocul lor a Eminenței sale cardinal Javier Lozano Barragán, președintele Consiliului Pontifical pentru Pastorația Sanitară de la Vatican, prezență care a fost apreciată ca extrem de onorantă pentru toți cei prezenți. Eminența sa va rosti un discurs pe tema suferinței, mâine, 23 octombrie 2007, începând cu ora 9.00.

În continuare a luat cuvântul Nicușor Păduraru, prefectul județului Iași, care a ținut să specifice faptul că Centrul Diecezan Caritas Iași este o organizație cu ale cărei proiecte derulate acoperă aproape în totalitate problemele sociale din teritoriu, practicând în toate profesionalismul și calitatea. Instituția pe care o conduce poate fi numită chiar beneficiar al Centrului Diecezan Caritas și se arată deschisă pentru viitoare colaborări în favoarea celor aflați în nevoie.

Domnul Alexandru Grinea, director executiv al Direcției de Muncă, Familie și Egalitate de Șanse a județului Iași, a luat cuvântul în numele doamnei Maria Muga, director al Inspecției Sociale din cadrul Ministerului Muncii, Familiei și Egalității de Șanse. Acesta a ținut să aprecieze munca desfășurată de Centrul Diecezan Caritas Iași și a nevoilor cărora le face față. Recunoaște că statul nu e suficient de implicat în activitățile de natură socială, dar că totuși îi sprijină pe cei care derulează servicii în sprijinul populațiilor aflate în nevoie finanțând proiecte de intervenție. Adresează, pe această cale, un apel tuturor celor prezenți pentru a accesa fondurile venite prin Ministerul Muncii prin depunere de proiecte de finanțare.

Tot în numele Mariei Muga a vorbit și domnul Andrei Buiceac, reprezentant al Ministerului Muncii, Familiei și Egalității de Șanse, care a precizat că Centrul Diecezan Caritas Iași este una dintre cele mai active organizații nonguvernamentale pentru anul 2007, organizație ce este un model de intervenție în plan social, desfășurându-și activitatea cu mare competență și profesionalism. Domnul Buiceac a făcut mai apoi o scurtă istorie a ceea ce a determinat înființarea Inspecției Muncii în iulie 2007, care va continua cu înființarea Agenției Naționale de Plăți în 2008.

Scurte cuvinte de salut au adresat și dr. Mihnea Hurmuzache, director general al Autorității de Sănătate Publică Iași, și Ionel Calapod, director al Direcției de Asistență Comunitară Iași.

În încheiere a fost prezentat un scurt film de prezentare a proiectului "Servicii de îngrijiri la domiciliu" din cadrul Centrului Diecezan Caritas Iași, după care dr. Gema Bacoanu, coordonatoarea acestor centre, a mulțumit tuturor pentru participare, lansând totodată invitația de a lua parte și în următoarele două zile la lucrările conferinței care se anunță extrem de interesante.

Claudia Sociu

* * *

Iași (Caritas): Conferința internațională despre îngrijiri la domiciliu - a treia zi
Iași (Caritas): Conferința internațională despre îngrijiri la domiciliu - a doua zi (impresii)
Iași (Caritas): Conferința internațională despre îngrijiri la domiciliu - prima zi
Iași (Caritas): Programul conferinței internaționale despre îngrijiri la domiciliu


 

lecturi: 11.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat