Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Săptămâna Acțiunii Catolice în Parohia "Sf. Tereza a Pruncului Isus"

Săptămâna Acțiunii Catolice a fost marcată și în Parohia "Sf. Tereza a Pruncului Isus" din Roman, în perioada 14-21 octombrie 2007.

Duminică, 14 octombrie, cu Liturghia pentru tineri de la ora 9.00, s-a inaugurat săptămâna de cunoaștere a membrilor și activităților Acțiunii Catolice a Tinerilor din comunitatea noastră, având în același timp și invitația pentru noi membri și simpatizanți. Părintele vicar a ținut să scoată în evidență necesitatea legăturii strânse între tineri, Biserică, sacramente, Isus - cale, adevăr și viață - și activitățile spirituale, caritative, recreative practice. Faptul că sunt tot mai reci, mai puțin entuziasmați de cele spirituale, denotă faptul că nu sunt conștienți de importanța fundamentală, capitală pentru viață a valorilor creștine. Acțiunea Catolică are rolul ei de a colabora în mod direct cu ierarhia, și mai exact cu preoții comunității parohiale, pentru a duce mesajul iubirii creștine în mod dezinteresat, în orice loc unde își petrec timpul, mai ales în momentele de destindere.

După-amiază, la ora 16.00, a avut loc și cateheza cu tema "Trecutul mă apasă", unde s-a insistat asupra faptului că, dacă în perioada copilăriei, a adolescenței și a tinereții, nu există curajul de a înfățișa problemele afective, familiale, religioase, spirituale spre a fi rezolvate, ci se încearcă să se uite, să fie îngropate, evitate, ocolite, și nu analizate, cu siguranță, în timpul tinereții și a viitorului nostru, ne vom afla departe de Dumnezeu. Și totodată păcatul își face tot mai mult loc în inima tinerilor, iar convertirea devine din ce în ce mai anevoioasă.

Atâția creștini se declară obsedați de amintirea trecutului lor. Eu au irosit anii cei mai frumoși ai tinereții lor. Au neglijat lucrurile esențiale. Au făcut o grămadă de rele. Este posibil să le repare? Cum este posibil să trăiești în pace când mintea este sufocată de amintirile cele mai urâte? Ce pot face pentru a trăi bucuria de a fi eliberat de atâtea lucruri apăsătoare?

Pentru început ne spunea părintele trebuie să recunoaștem și să mărturisim vina, chiar dacă după ce ai trăit ani întregi în întuneric, nu este ușor să ajungi deodată la lumină. Căci pare preferabil să-ți acoperi fața și să ascunzi adevărul; să te convingi pe tine însuți că răul comis nu este așa grav, deoarece toți fac așa; sau să ajungi la concluzia că nu se putea acționa altfel având în vedere circumstanțele.

Această atitudine este înșelătoare, fiind o modalitate de a ne dezvinovăți, și la ce rezultate se ajunge? După prima respingere a harului lui Dumnezeu, adesea se ajunge la ceva mai rău. Va sosi însă un moment în viață când ne vom redescoperi pe noi înșine cu o foarte mare luciditate. Și ce alinare, ce mângâiere, ce sens e dat libertății când poți să mărturisești propriul păcat unui preot, unui om ținut la secretul cel mai desăvârșit și care a primit de la Domnul puterea de a ierta în numele său.

După ce am reușit să ne recunoaștem și mărturisi vina se cuvine să preamărim mila Domnului. Este o contradicție a crede în evanghelie și în același timp să te lași oprimat de amintirea propriei greșeli. Dumnezeu le-a iertat definitiv, înecându-le în oceanul infinit al milei sale și cerându-ne să trăim într-o veșnică aducere de mulțumire. Dacă ne-am îndoi chiar pentru un moment de iertarea sa, l-am jigni mai mult decât prin rătăcirea noastră. Dacă ne asaltează dezgustul de noi înșine la amintirea gravităților comise, să ne reamintim că Domnul ne-a redat întreaga noastră demnitate, aceea de copii preaiubiți.

Nu poți trăi ca un creștin autentic dacă nu ai descoperit slăbiciunea umană, slăbiciunea condiției noastre de păcătoși, a necesității absolute de salvare. Atunci vei putea în cele din urmă spune: "Isuse, ai milă de mine, păcătosul. Vino și salvează-mă. Vino și împlinește în mine opera ta de mântuire". Sosește momentul în care "lacrimile amare devin lacrimi de mulțumire, de fericire" (Olivier Clement).

Mica Tereza se gândea că ar trebui "să facem să cânte" toate amintirile vieții noastre, care în cer ne vor aminti bunătatea Domnului față de noi. Păziți de păcat sau iertați, doar mila lui Dumnezeu este cea care merită laude. Așadar, trebuie să ne obișnuim de pe pământ cu aceste laude, transformând toate amintirile noastre rele, în ocazii de mulțumire. Îi vom repeta veșnic lui Dumnezeu ceea ce Tereza de Avila spunea deja pe pământ, gândindu-se la păcatele de vanitate pe care le-a comis când se ducea la parloir-ul conventului: "Fii binecuvântat, Doamne, pentru că m-ai suportat atât".

Și totodată e necesar să cerem Domnului să ispășim greșelile. Cum să trăiești în pace, păstrând încă amintirea obsedantă a răului pe care l-am cauzat altora? Este vorba de a crede că Dumnezeul milei, care a iertat greșelile noastre, și mai ales Dumnezeu atotputernic, poate repara, în felul său divin și cu consecințe infinit mai bune tot răul pe care l-am comis. El va plăti toate căderile noastre, numai să avem curajul de a cere iertarea cu inimă de fii. Pe drept cuvânt spune sfântul Francisc de Sales: "Dumnezeu a pus margini oceanului, dar a lăsat fără margini mila sa". Dumnezeu nu ne va primi la sine pe motiv că nu avem păcate, ci doar dacă îl iubim și dacă îl iubim mult. Premiul cursei nu este pentru cel care nu a căzut niciodată, dar pentru cel care a alergat mai mult. Curaj, așadar, voi, suflete căzute, ridicați-vă, scuturați lanțurile și aruncați-vă în brațele Domnului; și voi, care nu aveți păcat, concurați aici pe pământ în sfântă întrecere și nu vă lăsați învinși.

De-a lungul săptămânii am încercat să îmbinăm activitățile școlare, care caracterizează acest timp, cu participarea la sfântul Rozariu. În fiecare seară ne-am rugat câte o decadă în mod special pentru tineri și copii ca să se lase atrași de fascinația cuvântului lui Dumnezeu. Participarea tinerilor a variat de la o seară la alta, când mai semnificativă, când mai săracă. Dar ce a fost mai important e faptul că ne-am rugat pentru toți, atâția câți am fost, susținuți și de adulți. Unii tineri au pregătit altarul pentru Rozariu, iar Mamei cerești i-au pus o năframă de culoarea cerului și o coroană pentru a o înălța încă o dată la rangul de regină.

Totodată alții s-au străduit să pună inima, mintea și sufletul la muncă și meditație și au alcătuit texte personale pentru adorația de joi seara de la ora 1700, având tema: "A fi tânăr misionar în parohie, în Roman, în România, în lumea întreagă". Au fost pătrunși de trudă și emoție pentru că nu s-au mai inspirat din cărți, ci din viața personală, familială, parohială și socială.

* "Doamne, noi tinerii suntem astăzi misionari? Oare a fi misionari înseamnă doar a fi trimis în misiune în Africa, America Latină, Oceania? De ce tinerii de astăzi nici măcar în familie nu sunt misionari? De ce se îndepărtează de tine? Tu nu ne interzici distracțiile cu prietenii, ne ceri doar ca prin comportamentul nostru să fim un exemplu bun, să arătăm că suntem creștini. Oare e atât de greu? Doamne, de ce noi, tinerii, nu suntem mici misionari la școală sau în cercul de prieteni? Cum ne dăm întâlnire la o plimbare, nu putem lua parte la o cateheză? De ce ne este frică să te facem cunoscut? A fi misionar nu înseamnă a striga că suntem creștini, ci a da exemplu prin viața noastră de zi cu zi pentru a-i face pe tineri să își pună întrebări să să ne urmeze în a fi misionari. Nu este un lucru atât de greu. Doamne ajută-ne să te putem descoperi și să avem curajul să te facem cunoscut!" (Roxana).

* "Doamne, ajută-ne să punem mai multă iubire în ceea ce facem. Să fim misionari aici, la noi, în parohie, la școală, pe drum și oriunde vom merge. Să-ți face cunoscută prezența prin faptele noastre pentru a atrage și pe alți tineri care încă mai rătăcesc și nu te-au găsit. Să fim mult mai implicați în activități și să lăsăm cearta și invidia deoparte. Ajută-ne să fim cuprinși de lumina și adevărul tău, să fim flori care înfloresc și doresc căldura ta divină pentru a putea să ajungem la tine. Dorim, o sfântă Fecioară Marie, să fii mereu cu noi și să ne ajuți să devenim un grup unit care să dorească să te facă să zâmbești mereu. Doamne, fă-i pe tinerii care sunt indiferenți să observe că este nevoie de ajutorul lor, să iasă din anonimat, angajându-se să te vestească și altora. Tu, Doamne, ești calea, adevărul și viața, iar noi încercăm să te urmăm și să nu ne abatem de la drumul cel bun adorându-te pe tine în veci" (Simona Dămătărc).

* "Misionari nu sunt doar persoanele consacrate care răspândesc credința creștină în țările din Africa. Misionar poate fi oricare dintre noi, care crede cu adevărat în Dumnezeu și vrea să-l facă cunoscut și iubit. Putem fi misionari în propria localitate, chiar și în propria familie. De aceea să-l rugăm pe Tatăl ceresc să ne dea puterea și voința de a fi misionari și de a răspândi credința noastră prietenilor și tuturor celor din jur" (Cristian Mârț).

* "Doamne, fiecare persoană trebuie să fie misionar într-un fel sau altul. Misionar poți fi oriunde: acasă, la școală, pe stradă. Cel mai important este că trebuie să ai credința necesară pentru a putea vorbi de Evanghelie. La școală, copiii nu mai țin cont de educația dată de părinți, precum nici de educația religioasă pe care biserica ne-o oferă. Ei nu mai știu că au de respectat 10 porunci pentru a putea duce o viață plină de iubire și de credință. La orele de religie, mulți nu sunt atenți sau alții fac și mai rău, nu participă la aceste ore pentru că, zic ei, nu este o materie importantă. Însă prin această oră elevii mai pot asculta sau vorbi despre Evanghelie, despre cuvântul tău. Pentru ca o persoană să-și păstreze credința în tine, contează foarte mult mediul în care trăiește, educația primită, anturajul. De foarte multe ori, prietenii sunt cei care dau sfaturi nu tocmai bune pentru viața religioasă a unei persoane. Eu sper să pot răspândi cuvântul tău oriunde, pentru că nu mai vreau să văd atâta răutate în sufletul oamenilor" (Lavinia-Sorina Farcaș).

Ne-am gândit și la misionarii plecați să aprindă flacăra credinței în cele cinci continente din lume, făcându-l cunoscut pe Dumnezeu Iubire. Pe lângă rugăciunile tinerilor ne-am rugat și misterele de lumină. Pentru fiecare continent câte o decadă, aprinzându-se și câte o lumânare având culoarea specifică continentului (alb-Europa, verde-Africa, albastru-Oceania, galben-Asia, roșu-America), continent care putea fi văzut pe globul pământesc așezat și el în fața altarului. Globul a fost ca să ne imaginăm locurile unde misionarii au ajuns, sau pe care, deja, le-au parcurs. Și nu este exclus ca mai târziu să fie și cineva dintre noi în acele locuri îndepărtate. Pentru aceasta fiecare tânăr a recitat cu mare evlavie Bucură-te, Marie.

Ne-am rugat cu credință la Cristos ca toți misionarii să depășească dificultățile pe care le întâlnesc în viața cotidiană.

În același timp la inițiativa surorilor din Congregația Misionară "Slujitoarele Duhului Sfânt" din comunitatea noastră parohială au fost antrenați membrii tineri ai Acțiunii și simpatizanți în pregătirea festivă a "Zilei Mondiale a Misiunilor" în cadrul celebrării Liturghiei tinerilor de duminică, 21 octombrie, ora 9.00.

Cu toții spunem în Crez: "Cred într-una Biserică Catolică" - adică universală. A crede într-o Biserică catolică înseamnă a trăi cu conștiința că suntem trimiși în misiune de Cristos către toți oamenii. Aceste cuvinte ne pot ajuta să exprimăm modul în care am celebrat în parohia noastră, Ziua Mondială a Misiunilor. "Biserica universală prin vocație și misiune se înrădăcinează într-o varietate de elemente culturale, sociale și umane, luând în fiecare parte a lumii aspecte și forme de exprimare diferite" - spune Catehismul Bisericii Catolice. În acest sens tinerii parohiei noastre, în timpul Liturghiei dedicată lor, au mărturisit această unire cu oamenii atâtor culturi și națiuni. La predică, preotul vicar a pus accent pe rugăciunile, ofertele și sacrificiile noastre la opera misionară de răspândire a iubirii lui Dumnezeu în lume. În timpul ofertoriului, cinci tineri îmbrăcați în haine caracteristice anumitului continent au adus un simbol și au adresat Domnului o rugăciune pentru omenii continentului dat.

- vas pentru apă - ca simbol al continentului Africa cu rugăciune pentru binecuvântarea acestor oameni în toate necesitățile lor;

- șlapi - ca simbol de drumeție pentru Oceania, continent constituit de un mare număr de insule cu oameni de diferite culturi;

- telefon mobil - ca simbol al continentului nostru Europa cu o rugăciune pentru noi toți să fim dispuși de a-l asculta pe Dumnezeu în fiecare zi;

- orez și incens - cu mirosul incensului am înălțat spre cer rugăciunea noastră pentru oamenii din Asia, care muncesc din greu pentru această pâine zilnică.

- mâini deschise - ca simbol al celui de-al cincilea continent, America. În mâini deschise nu se poate ascunde nici un fel de armă, de aceea prin acest simbol ne-am rugat pentru coexistența pașnică între oamenii întregului pământ. Apoi ne-am oferit cu toții un semn de pace.

Întreaga Liturghie a fost celebrată în mod specific misionar, fiind îmbogățită cu două cântece în limba spaniolă și indonesiană, în semn de unitate a creștinilor, precum și cu imagini din misiuni. În cadrul sfintei Liturghii ne-am deschis inimile la harurile lui Dumnezeu, am interiorizat cuvântul și ne-am angajat să trăim în iubire. Chiar dacă Ziua Mondială a Misiunilor s-a sfârșit, luna dedicată misiunilor continuă, iar noi să nu uităm că suntem creștini-misionari în fiecare zi oriunde ne aflăm.

Săptămâna membrilor și a simpatizanților Acțiuni Catolice a culminat cu veghea misionară condusă de Iosefinii lui Murialdo în biserica "Inima Neprihănită a Mariei", unde ne-am adunat din toate cele patru parohi ca prin cântece, rugăciuni, ofertă și experiența unui tânăr preot misionar împărtășită și nouă să-i susținem pe misionari și să devenim și noi sarea pământului și lumina lumii.

Iuliana Mărtinaș, sr. Ana Tișea, pr. Claudiu Nedelciu

* * *

Un album de imagini de la acest eveniment poate fi vizualizat dând clic aici


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat