Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Ziua Misiunilor la Săbăoani

Tinerii din Parohia Săbăoani i-au primit în vizita, chiar în duminica misiunilor, 21 octombrie, pe tinerii din Parohia "Sf. Anton de Padova" din Iași. Scopul acestei întâlniri a fost realizarea unui schimb de experiență pastorală între cele două parohii și marcarea printr-un program comun a Zilei Mondiale a Misiunilor.

"Toate Bisericile pentru toată lumea" a fost titlul mesajului pentru Ziua Mondială a Misiunilor din acest an, semnat de papa Benedict al XVI-lea. În spiritul acestui mesaj, tinerii din Parohia "Sf. Anton" din Iași au fost invitați la Săbăoani pentru a petrece împreună cu tinerii din această comunitate Duminica Mondială a Misiunilor.

Programul s-a deschis printr-o sfântă Liturghie, celebrată de pr. Claudiu Budău - responsabil cu pastorația tinerilor în Parohia Săbăoani, de pr. Petru Tamaș - responsabil cu pastorația tinerilor în Parohia "Sf. Anton" din Iași, și prelatul Albert Holenstein - fost director al unui important centru de opere misionare la Bregenz (Austria). Lecturile, predica, rugăciunea credincioșilor, ofertoriul, toate au evidențiat în mod clar și sugestiv semnificația acestei zile pentru Biserica din lumea întreagă. Rugăciunea reprezintă primul sprijin pe care un tânăr îl poate oferi misionarilor. Însăși viața de misionar se clădește pe rugăciune.

După sfânta Liturghie a urmat în sala de cateheză o întâlnire cu tematică misionară. Mai întâi au fost vizionate câteva materiale informative și formative despre viața misionară, despre dificultățile și problemele cu care se confruntă misionarii români, precum și câteva materiale care aveau rolul de a-i sensibiliza pe tineri asupra responsabilității lor față de semenii lor de departe.

"Convertirea sfântului apostol Paul" a fost titlul unei scenete pe care tinerii din parohia gazdă au pregătit-o pentru această zi. Astfel ei au vrut să sublinieze puterea pe care o are cuvântul lui Dumnezeu în inima oamenilor.

Un tânăr, John, care a petrecut șase luni din viața lui în mijlocul triburilor Gabra și Borona, alături de misionarii români din Kenya, a dat o puternică mărturie despre duritatea și frumusețea vieții de misionar. "Am mers un om în Africa și m-am întors un altul... Am plecat pentru că a trebuit să plec, dar m-am întors îndrăgostit de Africa și vreau să mă întorc imediat ce voi termina facultatea, ca medic, pentru a-i ajuta pe oameni" - a mărturisit plin de convingere acest tânăr. El a stat apoi la dispoziția tinerilor, răspunzând la întrebări.

După prânzul pregătit cu drag de tinerii din Acțiunea Catolică din parohia gazdă, oaspeții au vizitat biserica "Sf. Fecioară Maria, Regina Rozariului". Fulgii de nea care cădeau pe străzile satului și aerul rece de afară i-au ajutat pe tineri să se gândească mai ușor la condițiile vitrege ale vieții de misionar, oferind acest "pelerinaj" al lor la Săbăoani, ca o rugăciune pentru cei plecați în misiune.

La ora 15.00 a avut loc schimbul propriu-zis de experiență pastorală între tinerii din cele două parohii. Cei din Parohia "Sf. Anton", cu o experiență de doar 11 ani de când a fost întemeiată parohia, au prezentat printr-un material video câteva elemente din mica dar frumoasa lor activitate. Tinerii din Săbăoani, reprezentați mai ales prin membrii Acțiunii Catolice, au prezentat succint bogata lor activitate la toate nivelurile: liturgic, caritativ, cultural, recreativ etc. Astfel, pentru tinerii din Iași, întâlnirea a reprezentat înainte de toate o încurajare, iar pentru cei din Săbăoani o reînnoire a atașamentului față de Cristos și biserică, precum și o împrospătare a entuziasmului și a poftei de viață.

Ziua s-a încheiat cum nu se putea mai frumos: printr-o oră de adorație, în cadrul căreia tinerii, asemenea sfintei Tereza a Pruncului Isus, patroana misiunilor, au făcut ceea știu și pot ei face mai bine pentru misiuni: s-au rugat. Amintirea acestei zile va rămâne întipărită pentru o bună perioadă de timp în memoria tinerilor, care s-au bucurat să se cunoască și să se roage împreună.

Pr. Petru Tamaș


 

lecturi: 22.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat